Biber: Protesti u Podgorici nisu politički već za vladavinu prava

Biber je na konferenciji "Zašto EU treba da mari za vladavinu prava na Zapadnom Balkanu" kazao i da je argumentacija balkanskih država "da će se ubiti", odnsono "da će eksplodirati" ako ih EU ne primi u članstvo, pogrešna
6150 pregleda 37 komentar(a)
Ažurirano: 08.04.2019. 17:06h

Evropska unija (EU) neće se proširiti na države Zapadnog Balkana ukoliko njeni građani ne budu podržavali proširenje, ocijenio je profesor na Univerzitetu u Gracu Florian Biber i dodao da da su građani EU uglavnom zadovoljni Unijom, ali nijesu za njeno proširenje.

Biber je na konferenciji "Zašto EU treba da mari za vladavinu prava na Zapadnom Balkanu" kazao i da je argumentacija balkanskih država "da će se ubiti", odnsono "da će eksplodirati" ako ih EU ne primi u članstvo, pogrešna.

"To samo stavlja fokus na probleme u regionu. Građani EU će reći – bolje da oni eksplodiraju van Unije, nego unutar nje", naveo je Biber.

Desetine hiljada građana, dodao je on, demonstrira na ulicama Beograda, Podgorice, Tirane – jer nijesu zadovoljni stanjem u oblasti vladavine prava, a tako je bilo i u Makedoniji prije tri godine.

"To nijesu politički protesti, nego protesti za vladavinu prava", poručio je Biber.

Izvršna direktorka Politikon mreže, Jovana Marović, kazala je da da je sve što su države Zapadnog Balkana do sad ostvarile postignuto pod pritiskom i zbog uslovljavanja EU. EU, dodala je Marović, ima širi prostor za intervencije na Balkanu nego u državama članicama, a jedan od instrumenata je da se manjak rezultata i ozbiljna kršenja principa vladavine prava povezuju sa suspenzijom pretpristupne pomoć što je inicijativa Odbora Evropskog parlamenta.

Glavni pregovarač sa EU, Aleksandar Drljević ipak poručuje da države koje sve što rade u okviru vladavine prava, rade za sebe i svoje građane. Fokus će, u narednom periodu, dodaje on, biti na dodatnoj nezavisnosti Javnog servisa, jačanju Agencije za sprječavanje korupcije, borbi protiv trgovine ljudima, etičkom kodeksu za članove Skupštine i jačanju smještajnih kapaciteta za Specijalno državno tužilaštvo.

Marović je ocijenila da dosadašnji pristup EU ima brojne manjkavosti i mora biti unaprijeđen ali ida EU nije dosljedna u porukama koje šalje o perspektivi Balkana. "Kako u svojim izvještajima, tako i u izjavama svojih zvaničnika", navodi ona. Programski menadžer Evropskog fonda za Balkan Igor Bandović, je vladavina prava nešto čemu svi težimo, "kako građani tako i političke partije koje se deklarativno zalažu za to".

"Bez vladavine prava ovaj region ne može da izgleda uređeno na način koji bi predstavljjao uspjeh i zemljama Zapadnog Balkana i cijeloj Evropi", istakao je Bandović.

Stručna saradnica na Evropskom institutu pri Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka, Tena Prelec, kazala je da masovne migracije nijesu samo ekonomske prirode, već da građana Balkana odlaze kako bi se negdje drugdje osjećali ravnopravno. Dodala je da je zapanjujuće je nepovjerenje građana Zapadnog Balkana u izborni proces. Ona je rekla da je anketa, koju su sproveli u svih šest zemalja ZB, pokazala da postoji pet glavnih problema u izbornom procesu.

"To su iskorišćavanje javnih resursa, kadriranje izbornih komisija, mediji, odnosno njihova naklonjenost vladajućoj partiji, birački spiskovi i izborna krađa", kaže Prelec.

Predavač i viši saradnik Centra za studije Jugoistočne Evrope na Univerzitetu u Gracu, Marko Kmezić, kazao je da je zajednički imenitelj problema praksa koja je zasnovana na informalnojh vladavini, na klijentelizmu između političkih elita i birača. Kmezić je kazao da je jedan od načina da se dođe do promjena to da EU pomogne jačanje finansijskih kapaciteta civilnog društa, koje bi izvršilo pritisak na političke elite.

Bonus video: