Blažić: Odluka SNP će pokazati da li je stvarno opoziciona stranka - Vijesti.me
DEMOKRATSKI FRONT

Blažić: Odluka SNP će pokazati da li je stvarno opoziciona stranka

"Partije se dijele na tri grupacije, na vladajuću oligarhiju, na jasno orjentisanu opoziciju i na veliki broj političkih subjekata koji su u suštini kvazi opozicija"

Lekić Blažić
Lekić Blažić (Foto: Vesko Belojević)

Odluka Socijalističke narodne partije (SNP) da li da priustupi Demokratskom frontu legitimisaće tu stranku da li je stvarno opoziciona ili ne, ocijenio je profesor Đorđije Blažić.

Blažić je kazao da je Front otvorio pitanja legitimisanja partija koje će morati jasno da se opredijele da li su za podršku vrijednostima koje svaki građanski front treba da favorizuje.

On smatra da SNP još nema stav o priključenju Frontu i da za to postoje razlozi, "a formiranje Frontova građanske orjentacije otvorilo je pitanja kategorizacije političkih partija".

"Partije se dijele na tri grupacije, na vladajuću oligarhiju, na jasno orjentisanu opoziciju i na veliki broj političkih subjekata koji su u suštini kvazi opozicija. Ta treća grupacija će morati da se definiše u ovih mjesec i po pred izbore", kazao je Blažić agenciji MINA.

Očigledno je, tvrdi on, da se neke partije ne snalazi najbolje u tome.

SNP će sjutra, na Glavnom odboru partije, razmatrati poziv Fronta da se priključe tom savezu.

Komentarišući formiranje Demokratskog fronta Blažić je rekao da je dobro nastajanje svakog saveza koji počiva na principima vladavine prava kako bi se izgradile institucije za borbu protiv svih devijantnih pojava u društvu."Naročito problemi organizovanog kriminala, korupcije i nepotizma".

On je dodao da je njemu prihvatljiva svaka ideja koja bi jačala institucije države.

Govoreći o ocjenama iz vladajuće koalicije da Front postaje Srpska lista, Blažić je naveo da partije »potežu« nacionalna i pitanja upotrebe jezika, simbola i himne, jer nemaju sposobnosti da se suoče sa ogromnim ekonomskim problemima.

"To je uobičajena priča kada u nedostatku argumenata i sposobnosti da se rješavaju ključni životni problemi, onda se uhvatite sukoba po nacionalnoj osnovi", pojasnio je on.

Blažić je ocijenio da je jasno da posle 20 godina vlast funkcioniše na principu "zavadi pa vladaj".

"Nečija nesposobnost se sakriva preko drugih pitanja, ne kažem da su periferna, ali smatram, kao građanin, da to nijesu dominantne stvari , ali to je princip vladanja još od starog Rima poznat kao zavadi pa vladaj", kazao je on.

Blažić smatra da stvaranjem Građanskog i Demokratskog fronta sazrijeva svijest o stvaranju opštih vrijednosti i "konkretizuje se djelovanje na suštinske stvari".

"A ne ono što je bilo dominantno do sada, a to su interesi državno–partijskih oligarhija odnosno njihovih tajkuna", rekao je on.