Bogdanović: Demokrate nastavljaju bojkot sjednica do realizacije Briselskog plana

"U junu prošle godine smo u Briselu zajedno sa komesarom Hanom predstavili Plan sveobuhvatnih izbornih i drugih reformi, koji predstavlja mapu puta koja bi trebala da dovede do poštenih izbora", poručio je Bogdanović
1725 pregleda 6 komentar(a)
Boris Bogdanović, Foto: Demokratska Crna Gora
Boris Bogdanović, Foto: Demokratska Crna Gora

Poslanici Demokrata nastavljaju bojkot sjednica Parlamenta do realizacije Briselskog plana, koji zajedno sa Vladom građanskog jedinstva na čijem čelu neće biti DPS, vodi ka fer, slobodnim i poštenim izborima, saopštio je predsjednik Kluba poslanika te stranke Boris Bogdanović u pismu koje je uputio predsjedniku parlamenta.

Kako je Bogdanović napisao Demorkate su od izbora 2016. godine u bojkotu rada sjednica Skupštine, te da su tada dali riječ svojim glasačima da se neće vratiti u rad Parlamenta dok se ne stvore uslovi za slobodne i fer izbore i dogovori datum održavanja narednih parlamentarnih izbora. "U junu prošle godine smo u Briselu zajedno sa komesarom Hanom predstavili Plan sveobuhvatnih izbornih i drugih reformi, koji predstavlja mapu puta koja bi trebala da dovede do poštenih izbora".

"Nažalost, godinu dana je vlast odbijala da implementira Briselski plan uz podršku Demokratskog fronta. Međutim, na samom kraju proljećnog redovonog zasijedanja, 31. jula 2019. godine, pod pritiskom međunaordne zajednice i opozicionih progresivnih snaga, usvojen je Briselski plan čime je stvorena osnova da se krene u rad na njegovoj implementaciji kroz Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog i dugog zakonodavstva, u čijem radu će naši predstavnici učestvovati, naravno pod uslovom da učestvuju i druge opozicione kolege, a pri tom ne računajući onaj “opozicioni” politički subjekt koji je zajedno sa DPS-om godinu dana opstruirao usvajanje Briselskog plana", kazao je Bogdanović.

On je Brajovića obavijestio da saglasno Briselskom planu poslanici Demokrata neće i dalje učestvovati u radu sjednica Skupštine Crne Gore, jer tačka 3 Briselskog plana "koji je podržala EU i komesar Han jasno kaže da 'potvdjujemo spremnost da učestvujemo i glasamo u plenumu tek kada parlamentarni ad hoc Odbor dogovori sva konačna rješenja o gore pomenutim stavkama (Plan), zajedno sa potvrđivanjem datuma parlamentarnih izbora i dogovora o datumu održavanja svih lokalnih izbora u jednom danu'".

"Samim tim, poslanici Demokrata nastavljaju bojkot sjednica Parlamenta do realizacije Briselskog plana, koji zajedno sa Vladom građanskog jedinstva na čijem čelu neće biti DPS, vodi ka fer, slobodnim i poštenim izborima, jer ne tražimo ništa za sebe, već da zemlja kandidat za članstvo u EU, u 21. vijeku i na pragu 2020. godine ima uslove za izbore koji omogućavaju da se uspostavi vlast koja proističe iz slobodno izražene volje birača, saglasno Ustavu Crne Gore", napisao je Bogdanović u tekstu obavještenja upućenom predsjedniku Skupštine Ivanu Brajoviću.

Bonus video: