Bogdanović: Vlada je ispunila programske obaveze, to nije prepreka da Odbor radi svoj posao

Bogdanović je rekao da će Predlog zakona o nacionalnom javnom emiteru biti predmet dalje skupštinske procedure, a shodno tome i Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva
696 pregleda 1 komentar(a)
Bogdanović, Foto: Skupština Crne Gore
Bogdanović, Foto: Skupština Crne Gore

Vlada je utvrđivanjem Predloga zakona o nacionalnom javnom emiteru ispunila programske obaveze i to nije prepreka da Odbor za izborne reforme radi svoj posao, kazao je ministar kulture, Aleksandar Bogdanović.

On je u parlamentu kazao da je Vlada isključivo obavljala Ustavom definisana zaduženja i utvrdila Predlog zakona mandatiran prošle godine.

Kako je naveo, na taj način, Vlada je tekst baziran na najvišim standardima učinila dostupnim Odboru i cjelokupnoj javnosti na komentarisanje i stručnu analizu u svim fazama postupka.

“Vlada i Ministarstvo kulture time su ispunili svoje programske obaveze i to ni u jednom pogledu nije prepreka da Odbor za sveobuhvatno izborno zakonodavstvo radi svoj posao”, rekao je Bogdanović.

Kako je dodao, Vlada je mandatirala izradu Predloga zakona znatno prije formiranja tog skupštinskog tijela.

“Bila je u obavezi da tu programsku obavezu i realizuje, shodno mišljenjima Savjeta Evrope i Evropske komisije, a u skladu sa najvišim evropskim standardima i komparativnoj praksi”, naveo je Bogdanović.

On je dodao da će Predlog zakona o nacionalnom javnom emiteru biti predmet dalje skupštinske procedure, a shodno tome i Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva.

“Vlada i Ministarstvo kulture nijesu ni na jedan način bili prepreka da u dosadašnjem radu Odbora medijski zakoni, sa njihove strane, budu predstavljeni”, istakao je Bogdanović.

On je ponovio da su Predlogom zakona o nacionalnom javnom emiteru Radio i Televizija Crne Gore, koji je bio predmet tri ekspertska monitoringa Savjeta Evrope i Evropske komisije, implementirane sve preporuke Savjeta Evrope iz JUFREX analize medijskog sektora Crne Gore.

Bogdanović je kazao da su implementirane sve preporuke iz trostruke ekspertize Savjeta Evrope i Evropske komisije.

Kako je naveo, Predlog zakona su Savjet Evrope i Evropska komisija, u finalnom mišljenju, ocijenili kao u potpunosti usaglašen sa standardima Savjeta Evrope, odnosno da “on ne zahtijeva dodatne izmjene”.

Bonus video: