Bošković: Crna Gora je i 2016. pokazala da je tvrd orah

Na pitanje o dolasku NATO-vog hibridnog tima, pojasnio je da je Crna Gora pod stalnom hibridnom aktivnosti raznih zaintersovanih strana, ali da kao odgovorna država i zajedno sa saveznicama traži i nalazi zajedničke odgovore na ta pitanja
3666 pregleda 17 komentar(a)
Erjavec i Bošković, Foto: Boris Pejović
Erjavec i Bošković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 26.09.2019. 19:15h

Ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković kazao je danas da očekuje da se pojačaju hibridne aktivnosti u susret parlamentarnim izborima, kao što je bio slučaj 2016. godine.

"Očekujemo da u susret izborima iduće godine, kao što je to bilo i 2016. godine, se pojačaju razne hibridne aktivnosti svih zainteresovanih strana kada je Crna Gora u pitanju. Crna Gora je i 2016. godine pokazala da je trvrd orah i da nije tako jednostavno poraziti Crnu Goru i njene demokratske tekovine i siguran sam da će tako biti i 2020. godine", kazao je Bošković a zajedničkoj konferenciji za novinare sa slovenačkim kolegom Karlom Erjavecom.

Na pitanje o dolasku NATO-vog hibridnog tima, pojasnio je da je Crna Gora pod stalnom hibridnom aktivnosti raznih zaintersovanih strana, ali da kao odgovorna država i zajedno sa saveznicama traži i nalazi zajedničke odgovore na ta pitanja.

"Siguran sam da će biti pronađeni odgovori na ove aktivnosti koje se trenutno dešavaju", kazao je on.

Govoreći o saradnji sa Slovenijom, kazao je da su bilateralni odnosi dvije države na najvišem mogućem nivou ali da ih želi i dalje razvijati.

Posebno je istakao da su se i Slovenija i Crna Gora opredijelile prema istim kompanijama za nabavku i helikoptera i oklopnih vozila kako bi kasnije “integracija i interoperbilnost naše dvije vojske mogla da ide na lakši način”.

“Razgovarali smo i kako slovenačka iskustva da u ovoj posljednjoj fazi crnogorske integracije u EU bolje iskoristimo i da prevaziđemo neke zamke koje postoje na tom putu. U svakom slučaju, da iskoristimo ovo vrijeme nedoumica u pojedinim zemljama EU kada je proširenje u pitanju i da ono što je do Crne Gore ispunimo na najbolji i najbrži način kako bi naše stvari posložili i onda čekali taj politički stav EU oko proširenja,” kazao je Bošković u Podgorici.

Slovenački ministar odbrane Karl Erjavec istakao je da dvije države zajednički sarađuju u Letoniji a da postoji mogućnost i da nastupe zajedno pri NATO Inicijativi za spremnost (NRI).

“Bitna odluka koja će imati značajan uticaj na još intenzivniju saradnju je akreditacija rezidentno vojno odbrambenih predtsavnika,” kazao je on.

Kada je u pitanju buduće predsjedavanje Slovenije EU, Erjavec je kazao da će njihov prioritet biri zapadni Balkan.

Ako Vlada odluči, poštovaćemo odluku

Na pitanje TV Vijesti da li će kao predsjednik Vladine Komisije za stambena pitanja poštovati odluke Upravnog suda koje se tiču objavljivanja spiska funkcionera koji su prije 2016. godine dobili stanove i stambene kredite pod povoljnim uslovima, kazao je da će ono što "Vlada odluči svakako da ću kao član Vlade ispoštovati".

On je kazao da se Vladina Komisija za stambena pitanja posljednji put sastala u martu.

Na pitanje da li je u skorije vrijeme pregovarao o mogućnosti preuzimanja mjsta direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost, Bošković je kazao da "nema potrebe da komentrišem spinovanje javnosti".

"Apsolutno nemam komentar na to pitanje", kazao je on na konferenciji.

Bonus video: