Bošković: NATO još jednom pokazao da ostaje posvećen zaštiti svojih građana

"Ministar se još jednom zahvalio svim saveznicama koje su u proteklom periodu pružile podršku u medicinskoj opremi koja je upućena Crnoj Gori, što je još jedna potvrda solidarnosti i prijateljskih odnosa unutar Alijanse," piše u saopštenju Ministarstva odbrane
2516 pregleda 24 komentar(a)
Virtuelna konferencija, Foto: Ministarstvo odbrane
Virtuelna konferencija, Foto: Ministarstvo odbrane

Sve zemlje članice NATO suočavaju sa velikim izazovima i ulažu značajne napore kako bi, prije svega, ublažili posljedice po ljudske živote, saopšteno je poslije virtuelne konferencije iz Ministarstva odbrane.

"Konstatovano je da su tokom prethodnog perioda saveznice pokazale međusobnu solidarnost kroz upućivanje konkretne podrške u vidu medicinske opreme. Takođe, istaknuto je da je Alijansa stavila na raspolaganje svoje kapacitete kako bi pružila podršku pri transportu neophodnog materijala i opreme, a iskazana je i pomoć u vidu medicinskog osoblja," navodi se u saopštenju.

Na sastanku, na kojem je učestvovao i crnogorski ministar odbrane Predrag Bošković, razmotreni su i bezbjednosni uticaji COVID-19 krize na Alijansu i partnere.

Bošković je naglasio da je Alijansa još jednom pokazala da ostaje posvećena temeljnim vrijednostima, odnosno zaštiti svog stanovništva, budući da je tokom proteklog perioda pokazan visok stepen jedinstva i solidarnosti saveznica.

Takođe, naglasio je i važnost vojnih kapaciteta koji, navodi se u saopštenju, predstavljaju značajnu podršku pri sprovođenju nacionalnih mjera na ublažavanju posljedica COVID-19, ali i međusobne saradnje saveznica i koordinacije sa međunarodnim partnerima, kako u pružanju konkretne medicinske pomoći, tako i na planu razmjene iskustava u cilju jačanja otpornosti.

"Ministar se još jednom zahvalio svim saveznicama koje su u proteklom periodu pružile podršku u medicinskoj opremi koja je upućena Crnoj Gori, što je još jedna potvrda solidarnosti i prijateljskih odnosa unutar Alijanse," piše u saopštenju Ministarstva odbrane.

Zaključeno je da će i u predstojećem periodu NATO aktivno raditi na iznalaženju najboljih rješenja na suzbijanju pandemije, kroz sveobuhvatan pristup i saradnju sa međunarodnim partnerima, u prvom redu Ujedinjenim nacijama i Evropskom unijom, a da će Alijansa ujedno ostati čvrsto posvećena ključnim zadacima u cilju očuvanja globalnog mira i bezbjednosti kroz dalje jačanje odbrane i odvraćanja.

Bonus video: