Bošnjak: Ljekarima i prosvetnim radnicima uvećati zarade

Iz DF-a su predlozili da se kao nove podgrupe zaposlenih u Zakon, izmedju ostalih, uvrste naucni savjetnici, redovni profesori, vanredni profesori, ljekari subspecijalisti, doktori medicine
1768 pregleda 3 komentar(a)
Branka Bošnjak, Foto: Boris Pejović
Branka Bošnjak, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 03.07.2019. 15:25h

Demokratski front predlozio je izmjene Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru kojima bi se ljekarima i prosvetnim radnicima uvećale zarade.

Kako je poslanica Branka Bošnjak pojasnila, dopunama Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru donekle bi se vratio dignitet profesija profesora univerziteta i ljekara, koje su, kako je navela, postojećim Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru potpuno marginalizovani.

Čak ih zakon nigdje eksplicitno ne tretira iako se radi o profesijima koje zahtijevaju najviši nivo kvalifikacija obrazovanja i koje su jedne od najzahtjevnijih i najodgovornijih, a da ne kažemo da su ta lica kroz sistem obrazovanja od osnovne škole pa do sticanja ovih zvanja morali biti najbolji. Oni su elita društva, ali nažalost naša država to ne prepoznaje, zato je njihov odliv iz zemlje ogroman, a društvo koje ne prepoznaje i ne cijeni znanje, nema prosperiteta, rekla je ona.

Treba istaći, poručili su iz DF-a da univerzitetski profesori i doktori medicine, specijalisti i subspecijalisti prolaze kroz najduži proces osnovne i dopunske edukacije, kao i da obavljaju veoma složene i odgovorne poslove koje čini stub svakog zdravog društva.

Iz DF-a su predlozili da se kao nove podgrupe zaposlenih u Zakon, izmedju ostalih, uvrste naucni savjetnici, redovni profesori, vanredni profesori, ljekari subspecijalisti, doktori medicine...

Predložili da se omogući sklapanje ugovora o dopunskom radu

Iz DF-a su predložili i izmjene Zakona o radu, u dijelu koji se tiče prekovremenog rada ljekara, gdje predlažu da se zaposlenima u zdravstvenim ustanovama omogući sklapanje ugovora o dopunskom radu.

Takvim pristupom, naveli su iz DF-a, ne bi se sprječilo dalje angažovanje trenutno zaposlenih u zdravstvenim ustanovama, već bi se organizacija dopunskog posla zasnivala na principima ponude i tražnje na tržištu rada, te bi se plaćanje vršilo po već postojećim tarifama koje su i do 100 odsto veće od tarife koje se zaposlenima isplaćuju za prinudan rad mimo zakonskog maksimuma.

"Stoga bi se primjenom tarifa o dopunskom radu i nepostojanje prisile u javnim zdravstvenim ustanovama, onemogućila diskriminacija zaposlenih u javnom zdravstvu koji su manje plaćeni u odnosu na svoje kolege iz inostranstva, kolege penzionere i kolege iz privatnog sektora", naveli su iz DF-a.

Postavlja se pitanje, dodaju, da li je društveno odgovorno da deficitarne grane medicine kao na primjer neurolozi, neurohirurzi, dječiji hirurzi dežuraju i po 10 dana u mjesecu i da li se na ovaj način može obezbjediti kvalitetna "neprekidna bolnička i vanbolnička zdravstvena zaštita".

Takođe, iz DF-a su parlamentu uputili i inicjativu za izmjenu Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Oni predlažu da se u poseban staž može uračunati vrijeme provedeno na odsluženju vojnog roka.

Bonus video: