Bošnjak: Vlada stanovima drži "na uzici" sudije, poslanike...

Od sedmoro sudija Ustavnog suda, kojima se Bošnjak obratila, petoro je dobilo stan ili kredite od Vlade - predsjednik Dragoljub Drašković, sudije Desanka Lopičić, Hamdija Šarkinović, Budimir Šćepanović i Mevlida Muratović
5452 pregleda 5 komentar(a)
Sa jedne od sjednica Vlade, Foto: Vlada Crne Gore
Sa jedne od sjednica Vlade, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 08.05.2019. 19:41h

Poslanica Demokratskog fronta (DF) Branka Bošnjak podnijela je inicijativu za ocjenu ustavnosti vladine Odluke o načinu i kriterijumima za rješavanje stambenih potreba funkcionera, na osnovu koje zvaničnici izvršne, zakonodavne i pravosudne vlasti od Vlade dobijaju stanove i kredite pod veoma povoljnim uslovima i mimo očiju javnosti.

"Sramna odluka Vlade o načinu i kriterijumima za rješavanje stambenih potreba funkcionera je tako koncipirana da mogu da imaju "na uzici" i da ucjenjuju sve funkcionere, ne samo one iz izvršne vlasti već i one iz zakonodavne, koje bi njih trebalo da kontrolišu, a i one iz sudske vlasti kako bi bili iznad zakona i Ustava”, rekla je Bošnjak “Vijestima”.

Ona u inicijativi US predlaže ocjenu saglasnosti više članova Vladine odluke, između ostalog i da je nejasan i proizvoljan princip, na osnovu koga stambene potrebe rješavaju lica koja bira ili imenuje paralment, Vlada, postavlja predsjednik države.

“Ne može se utvrditi o kojim licima je riječ, koliki je njihov broj i koje funkcije obavljaju....zbog čega postoji prostor za brojne zloupotrebe.. Takođe, ovaj član omogućava direktno miješanje izvršne u sudsku i zakonodavnu vlast, jer Vlada direktno utiče na njihovu nezavisnost...”, navodi se u predlogu Ustavnom sudu.

Za Bošnjak je neprihvatljivo i to što Vladina Komisija za rješavanje stambenih pitanja funkcionera odlučuje uz saglasnost Vlade i bez javnog oglašavanja. “Norma koja isključuje javnost u radu je neustavna jer se radi o novcu poreskih obveznika”, piše u inicijativi.

Član Vladine odluke, na osnovu koga se cijena stana umanjuje na osnovu radnog staža funkcionera i starosti zgrade, za poslanicu DF-a je diskriminatorska.

“Ukoliko bi ova povoljnost bila zakonita, zašto se onda i drugim licima koja rade kod ovih organa ili uopšte u Crnoj Gori ne omoguće istre povoljnosti”, navodi poslanica.

Fukcioneri otplaćuju kredit 20 godina, uz cijenu stana koja je 80 odsto manja u odnosu na tržišne uslove, kao i umanjenje iznosa kredita u visini od pet odsto za svaku godinu staža i umanjene od dodatnih tri odsto ukoliko stan nije u novogradnji.

Vlada Crne Gore, odnosno njena Komisija, godinama unazad dijelili su stanove brojnim poslanicima, ministrima, sudijama, tužiocima, svojim savjetnicima, saradnicima. Ti podaci nijesu dostupni javnosti.

Od sedmoro sudija Ustavnog suda, kojima se Bošnjak juče obratila, petoro je dobilo stan ili kredite od Vlade - predsjednik Dragoljub Drašković, sudije Desanka Lopičić, Hamdija Šarkinović, Budimir Šćepanović i Mevlida Muratović.

Komentarišići privilegovane uslove za podjelu kredita javnim funkcionerima premijer Duško Marković je ranije kazao da “funkcioneri zaposleni u državnoj administraciji, rade veoma odgovorne poslove i imaju pravo da rješavaju stambena pitanja”.

Bošnjak: Čast izuzecima u Ustavnom sudu koji izuzimaju mišljenje

“Nisam znala da među funkcionerima postoje socijalni slučajevi, ali evo i tu opciju nudi ova odluka. Sve u svemu jedna više nego sramna protivzakonita i protivustavna, diskriminatorska odluka. Vidjećemo šta će sudije Ustavnog suda reći, jer je većina njih, na čelu sa predsjednikom, baš po ovoj odluci čašćena stanom, iako su većina od njih imali i te kako dobro riješeno stambeno pitanje”, kaže Branka Bošnjak.

Ona kaže da je dobro ipak čuti šta će oni reći. “Čast rijetkima koji izuzimaju mišljenja, a eto valjda “slučajno” baš ti nisu nagrađeni stanom ili kreditom”, navodi poslanica u izjavi “Vijestima”.

Bonus video: