Brajović zakazao sjednicu o izbornim zakonima: Prave prostor za ulazak Demokrata i URA

U izmjenama odluke, čiji je formalni predlagač predsjednik parlamenta Ivan Brajović, predviđa sa da Odbor dostavi parlamentu izmjene izbornih zakona do 31. oktobra, umjesto do 30. septembra kako je ranije bilo predviđeno
6545 pregleda 10 komentar(a)
Detalj iz Skupštine, Foto: Boris Pejović
Detalj iz Skupštine, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 30.07.2019. 22:02h

Kolegijum predsjednika Skupštine dogovorio je da se sjutra održi posebna sjednica parlamenta na kojoj bi bile usvojene izmjene odluke o formiranju Odbora za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva, saznaju "Vijesti".

U izmjenama odluke, čiji je formalni predlagač predsjednik parlamenta Ivan Brajović, predviđa sa da Odbor dostavi parlamentu izmjene izbornih zakona do 31. oktobra, umjesto do 30. septembra kako je ranije bilo predviđeno.

"Predloženom izmjenom predlaže se dodatno vrijeme kako bi se Odbor, imajući u vidu kompleksnost zadataka koji su u njegovoj nadležnosti, dodatno razmotrio i predložio odgovarajuća rješenja i način implementacije. Dodatno vrijeme potrebno je kako bi Odbor u komunikaciji sa eksprerima OEBS-a i Venecijanske komisije analizirao rješenje do kojih će doći u smislu zadovljenja evroskih stabrada", navodi se u predlogu u koji su "Vijesti" imale uvid.

Na kolegijumu je dogovoreno da posebna sjednica parlamenta počne u 17 časova, nakon što poslanici završe glasanje o 30 tačaka dnevnog reda sa poslednjeg zasijedanja. Nakon toga vladajuća koalicija će predložiti amandmane kojima će se definisati način glasanja u Odboru i praćenje implementacije izbornih zakona. Prema ranijim najavama iz medija odluke bi se donosile samo uz podršku četiri petine članova, umjesto sa dosadašnje dvije trećine, dok bi za praćenje sprovođenja izbornih reformi bio zadužen poseban Odbor za implementaciju zakona. Dogovoreno je i da, nakon usvajanja izmjeena odluke, kroz tačku "izbori i imenovanja"u Odbor budu uključeni predstavnici Demokrata i pokreta URA.

Opozicija bojkotuje rad Odbora od novembra, kada je to skupštinsko tijelo napustio Demokratski front (DF) zbog hapšenja poslanika Nebojše Medojevića. Dok su predstavnici Demokrata i pokreta URA bokotovali rad Odbora od njegovog formiranja, navodeći da se radi “o DPS-ovom tijelu za kozmetičke promjene izbornih zakona”, nakon izbijanja afere “Koverta” to privremeno skupštinsko tijelo napustili su i predstavnici Socijaldemokratske partije (SDP) i posebnog kluba poslanika, uslovljavajući povratak formiranjem tehničke vlade.

Premijer Duško Marković je nedavno kazao da je DPS spreman da izađe sa rješenjem koje bi obezbijedilo politički dijalog i dovelo do izbora u koje će imati povjerenje i političke stranke i građani.

On je pozvao opoziciju da se vrati u Odbor za reformu izbornih zakona, kako bi izborne zakone usvojili za vrijeme jesenjeg zasjedanja.

“Siguran sam da možemo doći do usaglašenog izbornog zakonodavstva do kraja godine. Naredna 2020. je izborna godina, a ne 2019. dakle, nema nikakvog razloga za brigu uzbunu i nerazumijevanje“, rekao je Marković.

U godini održavanja izbora zabranjeno je mijenjati izborne zakone, zbog čega je rok za reformu 31. decembar 2019. godine, a redovni parlamentarni izbori trebalo bi da se održe polovinom oktobra naredne godine.

Bonus video: