Bregu: Hitno raditi na odlučnom uklanjanju barijera u našem regionu

"Svaka inicijativa za ekonomski razvoj regiona, a koja je potekla iz regiona i na njega usmjerena, predstavlja suštinsko razumijevanje prirode i prednosti regionalne saradnje"
644 pregleda 1 komentar(a)
Sa sastanka u Ohridu, Foto: RCC
Sa sastanka u Ohridu, Foto: RCC
Ažurirano: 10.11.2019. 14:51h

Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) podržava sve inicijative koje doprinose stvaranju jedinstvenog tržišta u našem regionu, po uzoru na ono Evropske unije, zasnovano na četiri temeljne slobode. Takve inicijative trebaju se potpuno ugledati na modele Evropske unije, na način da stvore odskočnu dasku ka našoj potpunoj integraciji u Uniju, rekla je generalna sekretarka RCC, Majlinda Bregu, nakon sastanka lidera Zapadnog Balkana danas u Ohridu, saopšteno je iz RCC.

"Hitno treba raditi na odlučnom uklanjanju barijera u našem regionu. Ovog ljeta, na Samitu u Poznanju, Vijeće za regionalnu saradnju je predstavilo ideju kretanja širom regiona s ličnim kartama i stoga mi pozdravljamo sve iskrene inicijative o procesima liberalizacije, bilo da se radi o transportu, trgovini, kretanju ljudi, digitalizaciji ili nekoj drugoj oblasti, jer ovdje više nema mjesta protekcionizmu", istakla je Bregu.

Ona je dodala da je Vijeće spremno da nastavi i intenzivira rad na primjeni višegodišnjeg plana o Regionalnom ekonomskom prostoru, pa i više od toga, u sveobuhvatnom obliku.

"Svaka inicijativa za ekonomski razvoj regiona, a koja je potekla iz regiona i na njega usmjerena, predstavlja suštinsko razumijevanje prirode i prednosti regionalne saradnje. Očekujemo da će ovaj proces zacrtati viziju, dati novu dinamiku i pospješiti nadogradnju i preuzimanje incijative oko novog, unaprijeđenog plana o Regionalnom ekonomskom prostoru i budućnosti Berlinskog procesa. Ova inicijativa ima potencijal da bude od ključnog značaja u stvaranju nove metodologije pristupanja Evropskoj uniji, a odluku o tome da podrži svih šest ekonomija, s tim da u razgovore treba uključiti i sekreterijate CEFTA-e i Transportne zajednice", zaključila je Bregu.

Iz RCC je saopšteno da su učesnici sastanka razgovarali o inicijativama uklanjanja barijera slobodnom kretanju roba, usluga, kapitala i ljudi kroz cijeli region.

"Osim lidera sa Zapadnog Balkana, i predstavnika RCC-a, sastanku su prisustvovali i predstavnici Evropske Unije, Evropske banke za obnovu i razvoj, Svjetske banke, i Evropske investicione banke. Sljedeći sastanak je predviđen za 21. decembra u Draču", zaključuje se u saopštenju RCC.

Bonus video: