Brisel i dalje želi proširenje

“Nadam se da će i novi sastav Evropskog parlamenta nastaviti da bude posvećen politici proširenja EU i produbljivanju i jačanju odnosa sa našim regionom"
403 pregleda 0 komentar(a)
Vlada posvećena integracijama: Drljević (lijevo), Foto: Boris Pejović
Vlada posvećena integracijama: Drljević (lijevo), Foto: Boris Pejović

Proširenje Evropske unije (EU) će ostati aktuelno bez obzira na ishod izbora za Evropski parlament, ocijenio je glavni pregovarač sa EU Aleksandar Drljević. On je istakao da će ishod izbora u Evropskom parlamentu u velikoj mjeri uticati i na budućnost odnosa Crne Gore sa EU.

“Nadam se da će i novi sastav Evropskog parlamenta nastaviti da bude posvećen politici proširenja EU i produbljivanju i jačanju odnosa sa našim regionom. Crnu Goru u narednom periodu očekuje nastavak opsežnih reformi. Stalna podrška EU je neizostavan element, kako bi se evropska integracija ovog dijela Evrope sprovela na najkvalitetniji i najefikasniji način“, kazao je Drljević za agenciju MINA.

On tvrdi da je Crna Gora snažno posvećena evropskom cilju, ističući da to potvrđuje odlučna politika koju vodi Vlada i rezultati reformi koje se sprovode. Drljević je ukazao da je Crna Gora dosad otvorila 32 pregovaračka poglavlja od ukupno 33.

“Poseban razlog za zadovoljstvo leži u činjenici da smo krajem prošle godine otvorili jedno od najzahtjevnijih, Poglavlje 27 - Životna sredina i klimatske promjene. Ostaje nam još jedno - Konkurencija, i nadam se da ćemo u mjesecima pred nama biti u prilici da otvaranjem tog poglavlja zatvorimo jednu fazu u pregovorima i počnemo sa postepenim zatvaranjem poglavlja“, naveo je Drljević i istakao da članstvo u EU nije jedini cilj, već da je demokratizacija društva i unapređenje života građana suštinski cilj tog procesa.

“U jednom tako kompleksnom i sveobuhvatnom procesu teško je izdvojiti oblast koja nosi najviše izazova, ali svakako da je oblast vladavine prava nezaobilazna kada govorim o prioritetima“, naveo je Drljević.

Prema njegovim riječima, o napretku u toj oblasti najbolje govore nalazi iz nedavno objavljenog Radnog dokumenta Evropske komisije (EK) o stanju u poglavljima 23 i 24 u Crnoj Gori.

“Ono što je sigurno da će Vlada nastaviti i u narednom periodu, zajedno sa drugim državnim institucijama i svojim građanima, transformaciju društva u skladu sa sistemom evropskih vrijednosti zasnovanim na vladavini prava, čuvajući dobrobit svojih građana“, kazao je Drljević.

Bonus video: