Brisel traži istragu afere "Koverat"

"Svako eventualno kršenje zakona trebalo bi detaljno da istraže i nadležni nacionalni organi, uključujući Specijalno državno tužilaštvo i Agenciju za borbu protiv korupcije”, kazao je Alceo Smerili iz Kancelarije za odnose sa javnošću Evropske komisije
9566 pregleda 4 komentar(a)
Evropska komisija traži da nadležni reaguju: Predsjednik EK Žan Klod Junker i Marković, Foto: Savo Prelević
Evropska komisija traži da nadležni reaguju: Predsjednik EK Žan Klod Junker i Marković, Foto: Savo Prelević

Evropska komisija (EK) pozvala je crnogorske vlasti da, kako su kazali, brzo i efikasno istraže navode vlasnika Atlas grupe Duška Kneževića o donacijama Demokratskoj partiji socijalista (DPS) uoči izbora.

Oni su “Vijestima” kazali da eventualno kršenje zakona istraže i Specijalno državno tužilaštvo (SDT) i Agenciju za sprečavanje korupcije (ASK).

“Evropska unija prati razvoj događaja u takozvanom slučaju “Atlas”. Očekujemo da crnogorske vlasti djeluju brzo i efikasno, u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom i osnovnim načelima vladavine prava EU. Svako eventualno kršenje zakona trebalo bi detaljno da istraže i nadležni nacionalni organi, uključujući Specijalno državno tužilaštvo i Agenciju za borbu protiv korupcije”, kazao je Alceo Smerili iz Kancelarije za odnose sa javnošću Evropske komisije.

SDT će najvjerovatnije saslušati Stijepovića već tokom ove sedmice, javila je sinoć TV Vijesti.

SDT je već uputilo poziv za saslušanje bivšem gradonačelniku Podgorice.

Knežević je ranije izjavio da je u dogovoru sa predsjednikom DPS-a Milom Đukanovićem dao tadašnjem gradonačelniku Podgorice Slavoljubu Stijepoviću 200 hiljada dolara za izbornu kampanju DPS-a, ali da je Stijepović tražio konverziju u eure kako bi novac mogao da dijeli aktivistima na terenu.

U petak je objavljen snimak na kojem se vidi kako Knežević daje Stijepoviću kovertu u kojoj je, kako tvrdi oko 100.000 eura, koju ovaj gura u unutrašnji džep sakoa. Vrhovno državno tužilaštvo (VDT) je najavilo istragu afere “Atlas”, dok iz ASK nijesu odgovorali da li će ispitati Kneževićeve navode o izbornim donacijama koje nijesu navedene u finansijskim izvještajima DPS-a.

Skupštinski odbori razmatraće u petak zahtjev Socijaldemokratske partija (SDP) za kontrolno saslušanje čelnika Vrhovnog državnog tužilaštva Ivice Stankovića, specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića, Uprave policije Veselina Veljovića i Agencije za sprečavanje korupcije Sretena Radonjića povodom informacija koje je javnosti saopštio Knežević.

Klub poslanika SDP-a je zatražio da se na sjednicama odbora za bezbjednost i odbranu i za politički sistem pravosuđe i upravu saslušaju Ivica Stanković, Milivoje Katnić, Veselin Veljović i Sreten Radonjić. Sjednica odbora za bezbjednost i odbranu zakazana je za 11 sati, a za politički sistem, pravosuđe i upravu u 13 sati i 30 minuta. U SDP-u smatraju da je zbog sistemskog značaja nezakonitosti na koje je Knežević ukazao, neophodno da Skupšina ima blagovremenu i potpunu informaciju o postupanju državnih organa.

“Stepen društvene opasnosti je takav da nalaže prioritetno postupanje državnih organa, jer imamo javno iznijete dokaze čiju vjerodostojnost treba ispitati, da su visoki funkcioneri jedne političke partije nezakonito primali novac, time dodatno doveli u pitanje legitimitet parlamentarnih izbora od 2016. godine”, navodi se u zahtjevu SDP-a.

Poslanici te partije smatraju da je neophodno da se Skupština, u okviru ostvarivanja svoje kontrolne uloge na kojoj insistira domaća javnost i međunarodni partneri, informiše o radu Tužilaštva, Uprave policije i Agencije za sprečavanje korupcije po tom pitanju.

Marković: Zaštićenih u Crnoj Gori nema, zakon je jednak za sve

Premijer Duško Marković kazao je da slučaj Atlas banke nije u nadležnosti Vlade, već se njime bave nezavisne institucije. On je tokom posjete Gusinju rekao da nema zaštićenih i da je zakon jednak za sve.

“Vlada nije nadležna za taj postupak. Kao što ste vidjeli reagovao je vrhovni državni tužilac, Specijalno tužilaštvo sprovodi određene radnje, razumio sam koje se tiču i gospodina Kneževića i gospodina Stijepovića i vjerujem da će Tužilaštvo nezavisno, nepristrasno i bez uticaja dovesti taj slučaj do kraja. Vlada i ja lično što se tiče čitavog problema Atlas banke i Investicione banke pratimo sa aspekta stabilnosti javnih finansija i ekonomije. Mi ćemo uraditi sve da problemi u tim bankama ne ugroze naše javne finansije, naš finansijski sistem i našu ekonomiju. Vidim da državni organi reaguju blagovremeno od Centralne banke preko Fonda za garantovane depozite, vidimo da je bankarski sistem stabilan i da funkcioniše, da nema odliva depozita nego da se depoziti povećavaju. Investitori su i dalje veoma prisutni i snažno je interesovanje. Dakle, ostavimo nezavisnim institucijama i organima da urade svoj posao. Ko će biti odgovoran oni treba da daju odgovor na to pitanje. Zaštićenih u Crnoj Gori nema, zakon je jednak za sve“, rekao je predsjednik Vlade.

On je dodao da je za njega važno da su depoziti građana sigurni.

SDP inicirao da Bulatović sazove Odbor za antikorupciju

Poslanici SDP-a juče su zatražili i konsultativno saslušanje čelnika tužilaštva i policije, kao i ASK-a pred Odborom za antikorupciju, na čijem je čelu Predrag Bulatović (DF).

“Povod saslušanja je rad državnih organa u slučaju informacija koje je javnosti saopštio Duško Knežević, vlasnik Atlas grupe. Smatramo da je zbog sistemskog značaja nezakonitosti na koje je gospodin Knežević ukazao, neophodno da Skupšina ima blagovremenu i potpunu informaciju o postupanju naslovljenih državnih organa. Stepen društvene opasnosti je takav da nalaže prioritetno postupanje državnih organa, jer imamo javno iznijete dokaze čiju vjerodostojnost treba ispitati, da su visoki funkcioneri jedne političke partije nezakonito primali novac, time dodatno doveli u pitanje legitimitet parlamentarnih izbora od 2016. godine”, navode četvoro poslanika SDP-a.

Oni podsjećaju da je u decembru 2018. održana zajednička sjednica dva skupštinska odbora po zahtjevu jednog koncesionara i poreskog dužnika, a povodom neplaćanja koncesionih naknada.

“Nemamo dilemu da će poslanici DPS-a podržati ovu incijativu cijeneći višestruko veći značaj aktuelnog problema”, piše u inicijativi.

Bonus video: