Budva: Tehnička vlast do slobodnih izbora

"Nećemo prisustvovati sjednici jer vlast u Budvi počiva na klasičnoj političkoj korupciji i kao takva nema legitimitet"
62 pregleda 4 komentar(a)
Budva, Foto: Shutterstock.com
Budva, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 22.10.2015. 06:13h

Budvanska opozicija najavila je da će bojkotovati današnju sjednicu lokalnog parlamenta i traži formiranje prelazne vlasti, koja će organizovati fer i slobodne lokalne izbore.

Tu odluku donijeli su predstavnici Demokratskog fronta, Građanskog pokreta URA, Demosa i Demokrata. Prema informacijama “Vijesti”, istovjetno će odlučiti i odbornici SNP-a, iako se juče nijesu zvanično oglašavali kada je to u pitanju.

Na sjednicu neće doći ni odbornik Liberalne partije, koja punu godinu bojkotuje zasijedanja, nezadovoljna što koalicioni DPS nije ispunio predizborna obećanja, koja su zajedno saopštavali. "Vijesti" nijesu uspjele da saznaju kako će reagovati odbornički klub SDP-a, koji je od septembra u opozciji.

Na dnevnom redu sjednice je smjena svih predstavnika te partije u upravnim odbornima 10 javnih preduzeća i ustanova.

"Vlast u opštini Budva ne predstavlja izbornu volju građana, već zastupa isključivo interese pojedinaca okupljenih oko DPS-a, a sve uz pomoć nekoliko bivših opozicionih odbornika. Stavljamo jasno do znanja da ne priznajemo legitimitet ovakve vlasti, formirane na političkoj korupciji. Stanje u Opštini je katastrofalno u svim segmentima funkcionisanja, a naročito znajući da se protiv dobrog dijela funkcionera nelegitimne vlasti vode procesi i u Specijalnom tužilaštvu za višemilionske prevare, a sve na štetu građana i opštine Budva”, kazao je šef odborničkog kluba DF-a Đorđe Vujović.

On je konstatovao da se Crna Gora nalazi u teškoj političkoj krizi, izazvanoj nezakonitim djelovanjem državnog režima...

"Jedino rješenje je pad Vlade i formiranje prelazne vlade koja bi organizovala prve, pravedne izbore. U takvoj situaciji niko nema pravo da se pravi da se ništa ne događa, već je neophodno povući poteze koji su u interesu građana i formirati prelaznu opštinsku vlast koja bi pripremila lokalne izbore”, kazao je Vujović.

URA, Demos i Demokrate u zajedničkom saopštenju saopštili su da nije ispoštovan dogovor sa kolegijuma predsjednika Skupštine opštine - da se u dnevni red uvrsti i Izvještaj komisije o radu Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Filipović: Obećavamo da sa DPS-om nećemo ni prije, ni poslije izbora

Doskorašnji potredsjednik Opštine Ljubomir Filipović kazao je za “Vijesti” da ga je razvoj situacije u gradu učvrstio u odluci da se kandiduje za mjesto predsjednika opštinskog odbora SDP Budve.

"Sadašnje stanje zahtijeva tvrd i jasan obračun sa političkom praksom DPS-a i članovima partije ću ponuditi program i platformu koja će, pored konkretnih mjera za sprovođenje programskih politika, podrazumijevati i javno obećanje da sa DPS-om neće biti ni predizborne ni postizborne koalicije. DPS je ovakav odnos zaslužio silovanjem institucija kojima se sada upravlja na nelegitiman način kupovinom glasova odbornika i brojnim aferama koje su paralisale grad”, kazao je Filipović.

Prema njegovim riječima, na političkoj sceni u Budvi pojavile su se nove snage, od kojih su neke “okupile nekompromitovane ljude, koji žele dobro gradu.

"Kao i tradicionalno bliskom LP, SDP Budva može praviti buduću javnu upravu koja će morati da se bazira na profesionalizmu lokalne administracije, transparentnijem radu... Vrijeme je da Budva doživi političku i društvenu katarzu, da povrati ugled unutar Crne Gore. Da prestane da bude sinonim za organizovani kriminal", rekao je Filipović.

Bonus video: