Carević poništio Protokol sa Turcima, deblokiran rad lokalnog parlamenta

Budvanski parlament je bio punih četiri mjeseca u blokadi, jer je 12 odbornika iz redova Demokrata, Crnogorske i Građanskog pokreta URA insistiralo da Carević poništi Protokol
13189 pregleda 17 komentar(a)
Sa današnje sjednice, Foto: Vuk Lajović
Sa današnje sjednice, Foto: Vuk Lajović

Gradonačelnik Marko Bato Carević poništio je danas Protokol koji je prije pola godine zaključio sa kompanijom „Mia investment“, a kojim su se turski investitori obavezali da gradu izgrade, opreme i poklone vrtić , navodne vrijednosti dva i po miliona.

Time su danas stvorene sve mogućnosti da se održi nastavak sjednica lokalnog parlamenta, koja je u dva navrata bila prekinuta u proteklih par mjeseci zbog političke krize i oštre podijeljenosti unutar vladajuće koalicije .

Budvanski parlament je bio punih četiri mjeseca u blokadi, jer je 12 odbornika iz redova Demokrata, Crnogorske i Građanskog pokreta URA insistiralo da Carević poništi Protokol, smatrajući da navodni turski investitori su time pokušali da „kupe“ saglasnost Opštine da im se dozvoli gradnja dvije kule od po 15 spratova na zemljištu ispred hala Jadranskog sajma.

Stav odbornika ove tri vladajuće partije je da se investitorima, iza kojih sumnjaju da stoje visoki funkcioneri DPS-a, ne dozvoli da grade stanove za tržište na atraktivnoj lokaciji uz more, jer je na tom prostoru predviđena gradnja kongresnog centra, a u perspektivi i hotela sa pet zvjedzica.

Carević, koji je mjesecima tvrdio da Protokol nije pravno obavezujući, prihvatio je na proširenom koalicionom sastanku da se taj dokument poništi.

„Na koalicionom sastanku, koji je održan na incijativu predsjednika Opštine, a kojem su prisustvovali predstavnici Demokratskog fronta, Demokrata, Crnogorske i Građanskog pokreta URA, postignut je dogovor da predsjednik Opštine uvaži zahtjev 12 odbornika, koji su Zaključkom o utvrđivanju mjera u cilju zaštite i unapređenja prostora tražili poništenje Protokola koji je zaključen između Opštine Budva i kompanije „Mia investment“. Ovim su stvorene pretpostvake, da se održi nastavak sjednice Skupštine opštine. Predmetna odluka donijeta je poštujući izbornu volju koja je ustanovljena nakon lokalnih izbora održanih u oktobru 2016., kao i potrebi da se ista održi do kraja predviđenog mandata“, obrazložio je Carević svoju odluku, koju je dostavio službi Skupštine opštine.

Marko Carević
Marko Carević(Foto: Vuk Lajović)

Svi odbornici vladajuće koalicije ( DF, Demokrate, Crnogorska, GP URA, SDP, kao i nezavisna odbornica) danas su bili u skupštinskim klupama, pa nakon utvrđivanja dnevnog reda uslijedile su rasprave oko pojeidnih odluka.

Vuković: U kancelarijama nema više mjesta koliko je zapošljeno novih radnika

Obrazlažući odluku o završnom računu Opštine za 2018. sekretar za finansije Petar Odžić kazao je da je lokalna uprava prošle godine uspjela da realizuje budžet prošle godine, i da za četiri miliona eura nadmašen projektovani iznos, te da su ostvarene rekordne naplate, poput poreza na nepokretnost od čak 13.3 milioan eura.Naglasio je da je na ime plata izdvojeno 11 odsto budžeta, što svrstava Opštinu Budva u red najmanjih potrošača u Crnoj Gori.

Revizor Đorđe Rakočević kazao je da je dato mišljenje sa rezervom na završni račun, između ostalog i zbog 95 miliona eura sredstava koja lako mogu biti odliv, po osnovu utuženja Opštine od strane fizičkih i pravnih lica, kao i zbog povećanja zarada zaposlneima

Marko Vuković( DPS) ocijenio je da je potrošeno više nego što je prihodovano.

„ Ako kažete sanacioni , onda ovo nije bio, nije bio domaćinski budžet. Preuzeli ste vođenje budžeta 2016. sa milion eura na računa, a vi ste potom povećali tekuću potrošnju, na uštrb kapitalnog budžeta. Evo vidimo prošlu godinu da ste imali 15 miliona eura tekuću potrošnju , trećinu više nego kada ste preuzeli vlast. To je to nekontrolisano zapošljavanje“, ustvrdio je Vuković.

Prema njegovim riječima teško je danas u Budvi da neko radi u ugostiteljstvu, jer svi su zapošljeni u javnom sektoru.

„ Po mojim procjenama, bez podataka o javnim preduzećima, zapošljeno je oko 80 radnika u javnom sektoru. Više od 80 odsto kapitalnih prihoda je nenamjensko potrošeno. Ni u jednom javnom preduzeće nema više mjesta u kancelarijama da se sjedne od broja zaposlenih u TO Budva ste duplirali broj radnika“, kazao je Vuković.

Krapović: Brljotine OKG i WTE koštale deset miliona

Mijomir Pejović ( Demokrate) ocijenio je da brojni građani naselja su osjetili boljitak od budžeta za prošlu godinu.

„ Mi se prošle godine nijesmo zadužili ni centa kredita, a vraćali obaveze koje su ostale od strane bivše vlasti. Svaki dobronamjerni građanin može da vidi kakos e na domaćinski način vodila ova Opština. Primjedbe na zapošljavanje možemo samo govoriti na osnovu bilansa, ako imate pozitivne bilanse, kakve imamo, onda i ako je bilo zapošljavanja, onda je to bilo opravdano. U svakom društvenom segmentu su bolji. Budžet za 2017. je utro put, i nastavili smo prošle godine i vjerujem da će tako biti i u 2019“, kazao je Pejović.

Dragan Krapović
Dragan Krapović(Foto: Boris Pejović)

Na to se nadovezao Dragan Krapović ( Demokrate) repcicirajući odborniku DPS, kazao je ako se govori o političkom zapošljavanju da treba vidjeti Tivat, koji je duplirao administraciju.

„ Hoćete li da govorimo o javnim preduzećima ili ustanovama poput Parking servisa ili Grad teatra , u naše i vaše vrijeme, a to su u vaše krivične prijave, hapšenja, nenamjenska trošenja, a u naše vrijeme su to stabilne firme i ustanove. Imamo brljotine Organizovane kriminalne grupe , WTE, koje mi sada sređujemo, a tu je izdvojeno deset milionae eura kapitalnih izdvajanja “, naglasio je Krapović.

Ivančević: Treba nam 20 budžeta da saniramo 15 godina devastacije DPS- a

Dragan Purko Ivančević ( Crnogorska) ocijenio je dugogodišnja vlast DPS bila stihijska, neplanska, sa lošim odnosom prema javnim finansijama.

„ Kada bi bilo moguće popraviti sve ono što je u proteklih 15 godina uništeno u Budvi, bilo bi potrebno 20 budžeta. Ako govorimo o ovoj vlasti, dovoljno činjenica da ni jedan funkcioner nije procesuisran, da nije pokrenuta ni jedna afera, podignuta optužnica....Istina moglo se više uraditi, ali sada je preda nama investicioni ciklus i kroz domaćinsko upravljanje riješiće se mnogi problemi koje su naslijeđeni. “, ocijenio je Ivančević.

Na završni račćun osvrnuio se Boris Rafailović (DPS) , koji je kazao da je izvršenja kapitalnog budžeta prošle godine bilo upola manje od projektovanog.

„ Plate rastu bez ikakvog osnova. Imate primjer da za protekle dvije godine u Bečiće nije uloženo apsolutno ništa i u to se mogu svi uvjeriti“, kazao je Rafailović.

Đorđe Pribilović (DF) je kazao da će taj politički saziv podržati usvajanje završnog računa, pojašnjavajući da je ova vlast domaćinski radila, te da je stvoreno više nego u prethodnom periodu. Snežana Kuč ( DPS) navela je da je nova vlast stavku u budžetu - bruto plate povećala čak za 900 hiljada eura, u odnosu na 2016. kada je gradom upravljao DPS.

„ Nijesu tačni navodi Ivančevića da niko od ove vlasti nije procesuiran, podsjetiću ga da je prijava Specijalnom tužilaštvu podnijeta protiv službenika Sekretarijata za društvene djelatnosti, zbog pronevjera oko socijalnih pomoći. Taj sekretarijat vodi kadar Crnogorske “, kazala je Kuč.

Ivančević je odgovorio članovi te partijer nijesu dio OKG niti bilo kakve koruptivne radnje.

„ To je naš ponos. Pobijedilo smo imidž, koji dugo godina nažalost se vezuje za ovaj grad proteklih godina , zbog korupcionaških afera. Zadatak nas je da Budva bude bolje organizovana, da ovaj grada ne potpkradamo i ne dozvolimo nikome da otima ono što je naše “, naglasio je Ivančević.

Odžić: Nijesu se plate isplaćivale iz komunalija

Sekretar Petar Odžić dematovao je tvrdnje DPS-a navodeći da nije tačno da su se plate isplaćivane iz kapitalnog budžeta.

„Problem koji vidi DPS nije vidjelo Ministarstvo finansija. Svaki put sam dali pozitivno mišljenje. Prošle godine na otpalu obaveza iz prethodnog perioda isplaćeno 15.5 miliona eura, od kojih 12 miliona za otpadne vode. Zadnje dvije godine, ne želim da bude politička priča, imamo vraćene 25 miliona dugova iz ranijih godina. Ispod 12 odsto budžeta je bilo na bruto zarade i to je najmanje u Crnoj Gori. Nakon nas je Tivat, koji ima 20 odsto budžeta za plate. U Crnoj Gori sada imate sedma , osma opština koje isplaćuju neto zarade, a mi svakog petog u mjesecu isplaćujemo sve obaveze države i po osnovu reprograma poreskog duga. Govoriti da se plate isplaćuju iz komunalija, vjerujete da to nema smisla, ne bi nam to Ministarstvo finansija dozvolilo “, istakao je Odžić.

Završni račun dobio je zeleno svjetlo loklanog parlamenta, jer je sa njega glasalo 19 odbornika.

Odbornički saziv danas je većinom glasova usvojio novi Poslovnik o radu lokalnog parlamenta, kojim su uvedene i kazne za odbornike, čime će se spriječiti „uličarski stil“, koji je proteklih dvije godine ušao u budvanski parlament, što je vulgarizovalo ovu instituciju. Nerijetko pojedini odbornici su koristili skupštinsku govornicu prozivajući članove porodica ljudi koji nijesu prisutni u skupštoinskoj sali ili čak nijesu odbornici, zbog čega je parlament bio doveden na najniži mogući nivo.

Odbornici su danas imenovali Mariju Kusovac za sekretarku Skupštine opštine.

Sjednica SO, na čijem dnevnom redu je čak 50 odluka, se nastavlja, večeras nakon pauze .

Bonus video: