CGO: NSEI netransparentan

Vujošević je istakla da je nemoguće rasvijetliti i ko je finansijski nalogodavac u ime NSEI ili svrhe u koje se koristi raspoliživi budžet Savjeta
64 pregleda 0 komentar(a)
NSEI, Foto: Arhiva "Vijesti"
NSEI, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 25.07.2011. 19:25h

Centar za građansko obrazovanje (CGO) smatra da je Nacionalni savjet za evropske integracije (NSEI) netransparentan.

Naime, ta NVO je pokušala da sazna šta je sve NSEI radio i koliko je novca potrošio, ali je dobijanje narativnih i finansijskih izvještaja tog tijela bilo neobično sporo.

U Ministarstvu finansija, Skupštini ali i NSEI, navodi se u saopštenju CGO-a, ne znaju ko je nadležan za podnošenje finansijskog izvještaja, te samim tim ne znaju ni kako, a ni na koji način koristiti predviđena sredstva za rad Nacionalnog savjeta.

Kako je kazala koordinatorka programa Ana Vujošević, CGO je dobio dva dokumenta. Jedan od sekretara NSEI koji im je dao polugodišnji narativni izvještaj za period septembar 2009- mart 2010.

"To nam je dato kao jedini zvanični narativni izvještaj o radu ovog tijela koje postoji od jeseni 2008, uz napomenu da NSEI nikada nije radio finansijski izvještaj", navela je Vujošević u saopštenju dostavljenom “Vijestima”.

Ona je dodala da metodologija izvještaja ne postoji, da se iz njega ne može saznati o čemu je raspravljano na sjednicama ni šta je zaključeno, šta je sadržaj izlaganja učesnika, niti u njemu ima podataka o eventualnim preporukama ovog tijela koje mogu doprinijeti procesu evropskih integracija.

“Drugi dokument smo dobili od Ministarstva finansija i predstavlja finansijske kartice korišćenih sredstava u 2010. i 2011. Tu se vidi da je NSEI 2010. potrošio 35.477 eura, a tokom ove godine 13.865 eura, ali nije bilo naznake za koje svrhe. Inače, opredjeljena sredstva za rad NSEI u budžetu Crne Gore iznose preko 100.000 eura”, kazala je Vujošević.

Nije jasno, tvrdi ona, zašto ta sredstva nijesu korišćena za unapređenje kapaciteta ovog tijela ili za druge namjene koje direktno doprinose procesu evropskih integracija.

Vujošević je istakla da je nemoguće rasvijetliti i ko je finansijski nalogodavac u ime NSEI ili svrhe u koje se koristi raspoliživi budžet Savjeta.

“Teško je ne primijetiti neaktivnost i nezainteresovanost za sopstveni posao jednog od tijela koje je mapirano među najznačajnijima u ovom poslu. Ovo se odnosi kako na dosadašnji rad u kojem je NSEI trebalo da se pozicionira kao važan, nezaobilazan i profesionalan igrač, tako i na potencijal budućeg djelovanja”, rekla je Vujošević.

Ona je dodala da se, ako NSEI nastavi da (ne)radi kao do sada, postavlja pitanje opravdanosti postojanja tijela i preispitivanja potrebe njegove reorganizacije i promjene metodologije rada.

Bonus video: