Crnogorska demokratska unija: Nova partija, poznata lica

“U narednih nekoliko dana ćemo objaviti 'Manifest crnogorskih demokrata', u kojem će biti predstavljena politička filozofija buduće stranke"
643 pregleda 66 komentar(a)
Miodrag Vlahović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Miodrag Vlahović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 04.03.2014. 09:53h

Crna Gora će od 22. maja na političkoj sceni imati novu partiju - Crnogorsku demokratsku uniju (CDU), potvrdio je “Vijestima” bivši ministar vanjskih poslova i ambasador Crne Gore u Vašingtonu Miodrag Vlahović.

Vlahović, koji je kandidat za predsjednika te stranke, kazao je da će CDU biti crnogorska građanska partija, političkog centra i da će se zalagati za ulazak u NATO i EU i unapređenje nacionalnih i drzavnih interesa Crne Gore kao multietničke zajednice. On je kazao da će osnivački kongres biti održan 22. maja u Podgorici.

“U narednih nekoliko dana ćemo objaviti 'Manifest crnogorskih demokrata', u kojem će biti predstavljena politička filozofija buduće stranke, partijski simbol i njene programske osnove”, kazao je Vlahović za “Vijesti”.

On je kazao da je odluka o formiranju CDU donijeta nakon višemjesečnih priprema, uz aktivno učešće šezdedetak eminentnih crnogorskih intelektualaca, advokata, inžinjera, ljekara i nekadašnjih političkih aktivista, kao i značajnog broja mladih ljudi. Vlahović je naveo i da nakon stupanja na funkciju u partiji više neće obavljati funkciju u MVPEI.

Planirano je da Vlahović na nerezidentnoj osnovi bude ambasador u Južnoafričkoj republici.

Osnivanje nove stranke postalo je izvjesno sredinom decembra prošle godine kada se na sastanku u hotelu “The Queen of Montenegro” sastalo dvadesetak nekadašnjih i sadašnjih članova LP.

Vlahović nije prisustvovao sastanku ali se okupljenima tada obratio pismom. Sastanku je prisustvovao nekadašnji lider LP Miodrag Živković, kao i Dragan - Purko Ivančević, predsjednik Helsinškog komiteta u Crnoj Gori Slobodan Franović, dekan Fakulteta za biznis i turizam Rade Ratković, Dragutin-Dado Martinović, nekadašnji generalni direktor RTCG Velibor Čović, Stanka Vučinić, glumac Nikola Perišić, advokat Predrag Milašević, Đuro Vučinić, Radomir-Rajko Čavor.

Jedan od povoda okuplanja bilo je i nezadovoljstvo unutar redova LP, nakon reizbora Andrije Popovića za predsjednika koje je kulminiralo neuspjehom na lokalnim izborima.

Kako je “Vijestima saopšteno riječ “unija” u imenu partije znači da CDU nije nikakva frakcija bilo koje od ranijih partija.

Bonus video: