Crnogorski pokret: Rusija nema prijateljske namjere

"Usvajanje izjave ruske Dume o protivljenju ulaska Crne Gore u NATO spada u sam vrh autizma, političkog bezobrazluka i nedvosmislene agresije na nezavisnu zemlju jedne autarhične, nedemokratske vlasti, kakva je u Rusiji“, saopšteno je iz tog udruženja
83 pregleda 15 komentar(a)
Crna Gora Rusija (ilustracija), Foto: Shutterstock
Crna Gora Rusija (ilustracija), Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.11.2015. 13:17h

Rusija je pokazala da nema prijateljske namjere niti poštovanja prema Crnoj Gori i država mora hitno da pokrene međunarodnu inicijativu u zaštiti svog integriteta, smatraju u Crnogorskom pokretu.

Crnogorski pokret, kako su kazali, duže vrijeme upozorava crnogorsku javnost da je Crna Gora napadnuta i iznutra i spolja.

"Usvajanje izjave ruske Dume o protivljenju ulaska Crne Gore u NATO spada u sam vrh autizma, političkog bezobrazluka i nedvosmislene agresije na nezavisnu zemlju jedne autarhične, nedemokratske vlasti, kakva je u Rusiji“, saopšteno je iz tog udruženja.

Kako navode, groteskno zvuči izjava o petnaestogodišnjoj vladavini Mila Đukanovića u Crnoj Gori onih koji su dobili „samoproglašenog cara koji se svakih četiri ili šest godina mijenja na predsjedničkom i premijerskom mjestu sa svojim poslušnikom u simularinim izborima u kojima su im opozicija fašisti i nasljednici ruskih boljševika, i u kojima se demokratska opozicija onemogućava svim sredsvima, uključujući i ubistva“.

„Crnogorski pokret je, u više navrata otvoreno ukazivao da pojedine političke grupacije u Crnoj Gori, prevashodno Demokratski front, izazivanjem nemira po ulicama gradova, nasiljem, uz očiglednu asitenciju države Rusije, Mitropolije crnogorsko-primorske i određenih krugova iz Srbije, pokušavaju da izvedu državni puč i tako spriječe ulazak u NATO“, kaže se u saopštenju.

Valjda je, kako navode iz Crnogorskog pokreta, svima sada jasno da su se stekli svi uslovi da se državno tužilaštvo i država dublje pozabavi onima koji su se otvoreno stavili u službu stranih interesa i udarili na sam državni sistem i Crnu Goru.

Kako se navodi u Crnoj Gori se poodavno stvorio politički galimatijas u kome se proglašava demokratijom čak i antidržavno djelovanje.

"Doživljavali smo da se u parlamentu ne poštuje himna, cijepa Ustav, osporava država Crna Gora i crnogorska nacija bez reakcije države i društva pa ne čudi da se ušlo i u otvoreno neprijateljstvo prema državi i otvorenu kolaboraciju sa spoljnim, možemo slobodno reći, neprijateljima“, kazali su iz Crnogorskog pokreta.

Rusija je, kako smatraju, ponašanjem jasno stavila do znanja Crnoj Gori da nema prijateljske namjere prema njoj niti minimum poštovanja.

„Crna Gora mora hitno pokrenuti međunarodnu inicijativu u zaštiti svog integriteta, upoznati međunarodnu javnost da je napadnuta njena nezavisnost i pravo da samostalno odlučuje o sebi“, kazali su iz Crnogorskog pokreta.

Kako navode, u svijetlu novih terorističkih napada u Parizu i poziva na zajedničku odbranu od terorizma, izgleda da je Rusija to shvatila kao „signal da nastavi politiku koju je vodila prije nego što su joj uvedene sankcije međunarodne zajednice zbog izvršene agresije na nezavisnu Ukrajinu“.

„Takođe je nužno predviđeti i upoznati saveznike Crne Gore o mogućnosti uvođenja vanrednog stanja. Možda će nekome to izgledati pretjerano, ali nama je jasno da se otišlo previše daleko i da imamo posla sa vrlo ozbiljnom agresijom na državu Crnu Goru“, ocijenjeno je iz Crnogorskog pokreta.

Ako, kako su rekli, neko misli da se zemlje snage poput Rusije zadržavaju na deklarativnom onda je taj veoma politički naivan. „Niti je Rusija bila pasivna do sada niti će prestati to da bude. Štaviše, za očekivati je će napadi na Crnu Goru biti još bezobzirniji i bez skrupula“.

„Ambasada Rusije u Podgorici i sam ambasador u više navrata su se odnosili prema Crnoj Gori na ponižavajući način. Izostajale su reakcije vlasti Crne Gore na takva neprimjerena i nediplomatska ponašanja“, kaže se u saopštenju.

U Crnogorskom pokretu smatraju da je već tada učinjena velika greška, „jer je očigledno da je Rusija ubijeđena da može u svakom trenutku destabilizovati Crnu Goru pokretanjem dijela stanovništva Crne Gore, naklonjenih njoj“.

„Nama je jasno da Rusija ne bi prezala ni od izazivanja krvoprolića u Crnoj Gori. Sadašnje saopštenje zamjenika ambasadora Rusije u Crnoj Gori, Vladimira Gurka, da su u Moskvi „ozbiljno zabrinuti zbog kursa Crne Gore prema ubrzanoj integraciji u NATO“ nije ništa drugo do vrsta pritiska, pa ako hoćete i prijetnji upućenih Crnoj Gori“, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, činjenica da Gurko razvrstava medije u Crnoj Gori na podobne i nepodobne govori o kolikoj dozi nepoštovanja države Crne Gore i njenih građana se radi, kao i o nedemokratskim kapacitetima države koju predstavlja.

„Najmanje što treba da uradi država Crna Gora jeste da uputi demarš ruskom ministarstvu vanjskih poslova, uz upozorenje da Crna Gora više neće tolerisati toliku dozu uvrijedljivog i degradirajućeg ponašanja prema njoj“, ocijenjeno je iz Crnogorskog pokreta.

To udruženje apeluje na sve građane Crne Gore da ne podlegnu pritiscima sa strane i preduzimaju bilo kakve aktivnosti koje mogu ugroziti građanski mir i poredak u Crnoj Gori.

„Ne bi bilo prvi put da se u Crnoj Gori proliva krv zbog tuđih interesa, niti bi neprijatelji Crne Gore prezali od takvog nečega. Vjerujte nam da ne bi bilo ni ovakvih poruka iz Moskve da ne računaju sa unutrašnjim sukobima u Crnoj Gori. I to sve licemjerno nazivajući „tradicionalno prijateljskim rusko-crnogorskim odnosima“. Pored takvih prijatelja neprijatelji nam nijesu potrebni“, zakljućuje se u saopštenju.

Bonus video: