Dačić tvrdi: Crna Gora zabranila Milanoviću da prisustvuje sastancima, primjenjujemo recipročne mjere

Srbijanski šef diplomatije je kazao da su crnogorske vlasti optužile otpravnika poslova u Ambasadi Srbije da se ne ponaša u skladu sa diplomatskim pravilima
15622 pregleda 49 komentar(a)
Dačić, Foto: BETAPHOTO, BETAPHOTO
Dačić, Foto: BETAPHOTO, BETAPHOTO

Ministar spoljnih poslova u vladi Srbije, Ivica Dačić, tvrdi da su crnogorske vlasti zabranile prisustvo sastancima državnih organa i institucija otpravniku poslova Ambasade Srbije u Podgorici, Ljubiši Milanoviću.

Zbog toga je, kako je kazao, Srbija primijenila recipročne mjere prema "ličnosti broj dva" crnogorske ambasade u Beogradu, ministru-savjetniku Ani Ražnatović.

Naveo je da je tokom sinoćnjeg sastanka koji je zakazao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zbog stanja u regionu posebno razgovarano o napadu na mladića u Podgorici i da su se nadležni organi obratili crnogorskim institucijama sa zahtjevom da objasne o čemu se radi, prenosi Fonet.

Iz Vlade Crne Gore i Ministarstva vanjskih poslova nisu odgovorili na pitanja "Vijesti" povodom Dačićevih navoda.

"Vijestima" je iz Vlade nezvanično rečeno da "Dačić svašta priča".

Dačić je u obraćanju novinarima naveo da su crnogorske vlasti optužile Milanovića, nekadašnjeg funkcionera beogradske krimiinalističke policije, da se ne ponaša u skladu sa diplomatskim pravilima. Te navodne optužbe, kako je rekao, ne odgovoraju istini, te istakao da je zato Srbija primijenila recipročne mjere.

On je objasnio da je predsjednik Srbije prošle noći sazvao sastanak nekoliko ministara i direktora Bezbjednosno informativne agencije kako bi razgovarali o stanju i problemima u regionu, posebno poslije napada na mladića u Podgorici.

Dačić je rekao da su se nadležni državni organi obratili crnogorskim relevantnim institucijama sa zahtjevom da objasne o čemu se tu radi, da li su motivi za napad etnički i da li je riječ o nasilju nad Srbima.

On je podsjetio da je Crna Gora, kada se desio pokušaj paljenja zastave te države u Beogradu, reagovala i uputila protest, dok se nije oglasila povodom snimaka na kojima se vidi "uriniranje po zastavi Srbije" u Crnoj Gori.

"Srbija stoji iza interesa i prava našeg naroda koji živi u Crnoj Gori. Mi se borimo isključivo za prava srpskog naroda, koga ima 29 odsto. Problemi u Crnoj Gori nisu provocirani iz Srbije, naprotiv, oni se smiruju uravnoteženom reakcijom vlasti iz Beograda", naglasio je Dačić.

On je ponovio da je Srbija za dijalog sa Crnom Gorom i smirivanje situacije u Crnoj Gori, jer ne osporava crnogorsku državnost, ali da će reagovati na svaki "napad na Srbe".

Dačić je podsjetio i na izjave crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića iz 1989. godine, da se "ponosi srpskim porijeklom i crnogorskom državnošću" i da je "dugo godina vlast plašila narod velikosrpskom hegemonijom da bi opstali na vlasti", i konstatovao da je Đukanović bio u pravu.

Ali ako vlast u Crnoj Gori promoviše antisrpstvo, to ne može da naiđe na aplauz u Beogradu, poručio je on.

Bonus video: