Daliborka Pejović prva predsjednica Ženske alijanse DPS-a

Đukanović je na konferenciji koja je trajala više od šest časova kazao da ravnopravnost polova nije samo žensko već pitanje racionalne upotrebe društvenih resursa
649 pregleda 27 komentar(a)
Ažurirano: 25.05.2013. 16:14h

Članica Predsjedništva Demokratske partije socijalista Daliboraka Pejović jednoglasno je danas izabrana za prvu predsjednicu Ženske alijanse DPS (ŽAD).

Za potpredsjednice ŽAD-a na izbornoj konferenciji u Podgorici izabrane su članica Predsjedništva Marija Ćatović, poslanica Žana Filipović i Zilha Idrizović iz bjelopoljskog opštinskog odbora.

Pored 445 delegatkinja, Konferenciji su prisustvovali i gosti iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i BiH, predstavnice političkih partija sa kojima Demokratska partija socijalista Crne Gore ima dugogodišnju saradnju, predstavnice koalicionih partnera i ličnosti iz kulturnog, sportskog i javnog života Crne Gore.

Konferenciji su prisustvovali i predsjednik DPS-a Milo Đukanović, politički direktor Tarzan Milošević, kao i ministri Suad Numanović, Miodrag Radunović i Sanja Vlahović. Podršku osnivanju ŽAD-a prisustvovanjem konferenciji dale su poslanice DPS-a i čelnici opštinskih odbora iz skoro svih gradova, uz primjetno odsustvo čelnika OO DPS-a Podgorica, koje je predstavljao sekretar Miomir Mićo Mugoša.

Vlahović, Ćatović, Đukanović i Pejović, Foto: Zoran Đurić

Đukanović je na konferenciji koja je trajala više od šest časova kazao da ravnopravnost polova nije samo žensko već pitanje racionalne upotrebe društvenih resursa.

"To je razvojno pitanje i zato je pitanje umijeća državne politike da stvori preduslove za aktiviranjem kapaciteta kojim žene imaju i koje mogu doprinijeti bržem ostvarivanju naših razvojnih i emancipacijskih ciljeva“, rekao je Đukanović.

Pejović kazala je da je ŽAD novo poglavlje u organizacionom, kadrovskom i programskom konstituisanju partijskih organa te partije.

Mirel Radić- Ljubsavljević, iz Foruma žena SDP-a kazala je da je osnivanje ŽAD-a važno jer sabira ženske potencijale na jednom mjestu i bavi se rodnom ravnopravnošću.

Ona je kazala da se participacija žena na mjeri brojem već zaštitom i unaprjeđenjem prava žena, borbom prtiv nasilja i diskriminacije.

Članica Bošnjačke stranke (BS) Almina Bučan poručila je Đukanoviću da, ukoliko bude prilike da ga na premijerkoj funciji zamijeni žena, to može biti Daliborka Pejović.

"Ona je pokazala da tu funkciju može obavljati jednako uspješno kao i Vi“, kazala je Bučan.

Galerija

Bonus video: