Darko Pajović brinuo i o kesi "Green home"

Po nalogu tužioca policijski inspektori pregledali su dokumentaciju NVO "Green Home", a nedavno su dodatno zatražili da im dostavi Statut, iako su sva dokumenta objavljena na sajtu
782 pregleda 55 komentar(a)
Darko Pajović, Foto: Luka Zeković
Darko Pajović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 26.05.2016. 06:03h

Dvije godine nakon što je postao predsjednik Pozitivne Crne Gore Darko Pajović potpisao je finansijski izvještaj NVO “Green home”, zbog čega je Osnovno tužilaštvo u Podgorici pokrenulo istragu nakon anonimne prijave, potvrđeno je “Vijestima”.

Po nalogu tužioca policijski inspektori pregledali su dokumentaciju te NVO, a nedavno su dodatno zatražili da im dostavi Statut, iako su sva dokumenta objavljena na sajtu.

Tamo je i finansijski izvještaj za 2014. koji je kao “odgovorno lice” potpisao Pajović. On je bio direktor NVO “Green home” prije nego je 2012. postao lider opozicione partije.

“Ovo tužilaštvo je, po službenoj dužnosti, formiralo predmet u vezi sa finansijskim izvještajima NVO ”Green home”. Predmet se nalazi u fazi izviđaja, i u cilju zaštite interesa postupka ne možemo saopštiti više informacija“, piše u odgovoru portparolke ODT Podgorica Danke Ivanović Đerić.

„Green home“ je ranije kontrolisala i Uprava za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma.

Iz te NVO nijesu željeli da komentarišu predmet ODT, kao ni lider Pozitivne koji nije odgovorio na poruku u kojoj su „Vijesti“ objasnile zbog čega ga zovu.

Zakonom o sprečavanju korupcije nije zabranjeno da aktivista, odnosno odgovorno lice NVO, bude i javni funkcioner iako takva praksa do sada nije postojala.

U odgovoru direktora Agencije za antikorupciju Sretena Radonjića objašnjava se da oni utvrđuju postojanje sukoba interesa, koji postoji kada je privatni interes iznad javnog.

”Agencija za sprečavanje korupcije do sada nije dobila zahtjev za pokretanje postupka za javnog funkcionera koji je naveden u vašem dopisu”, naveo je njen direktor, uz detaljno objašnjenje zakonskih pravila.

Pajović je kritičku opozicionu partiju preveo u partnera DPS-a podržavši izbor direktora ANB-a, a zatim i samu Vladu, te smjenu predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića.

Pošto su SDP, URA i Demos odbili da Pozitivna na kvoti opozicije dobije mjesta u Vladi i drugim institucijama koje će im pripasti, premijer Milo Đukanović je najavio da mogu da računaju na pozicije koje im zasluženo pripadaju. „Ubijeđen sam da ćemo naći najbolja rješenja koja će otvoriti prostor da Pozitivna zasluženo bude dio novog aranžmana“, kazao je ranije Đukanović.

Prema nezvaničnim informacijama, Pajović bi trebalo da naslijedi Krivokapića, pa se time pohvalio i saradnicima, objasnivši da je to i razlog što je naloženalo istraga protiv NVO “Green home” i aludirajući da SDP ima veze sa tim.

Bonus video: