Deklaracija u Briselu: Zaustavite napade na medije

Poslanica EP Lunaček naglasila je da političarima nije uvijek lako podnijeti kritiku, ali da su nezavisni i slobodni mediji suština demokratskog društva
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.10.2011. 20:11h

Sloboda riječi je suštinski dio funkcionalne demokratije i postoji zabrinutost oko nedovoljnog progresa crnogorskih vlasti da obezbijede tu slobodu, piše u Deklaraciji Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Parlamenata Crne Gore i EU.

U tom dokumentu, koji su usvojili crnogorski i poslanici Evropskog parlamenta na sjednici u Briselu, ističe se da su o manjku slobode medija izvijestile mnoge crnogorske i međunarodne organizacije i posebno naglasile nemoć državnih organa da zaustave napade na dnevnik “Vijesti”.

U Deklaraciji se pozivaju i mediji da sloboda riječi treba da uključi i visoke profesionalne standarde u obavljanju novinarske profesije.

Priča o medijima dominirala je raspravom evropskih i crnogorskih parlamentaraca, a u većini predloženih amandmana koji su se odnosili na slobodu medija pominjani su napadi na “Vijesti” kao i nerazjašnjeno ubistvo glavnog urednika “Dana” Duška Jovanovića.

Sloboda medija je temelj EU

Nezavisni i slobodni mediji u Crnoj Gori su kao ogledalo Javnom servisu - oni mu pokazuju kako se može bolje, kaže Kacin

Vasilije Lalošević (SNP) je ocijenio da je konačna verzija amandmana dobra, navodeći da bi bio kompletniji da je uključen poziv da se rasvijetli Jovanovićevo ubistvo.

Poslanica EP Ulrike Lunaček iz naglasila je da političarima nije uvijek lako podnijeti kritiku medija, ali da su nezavisni i slobodni mediji suština svakog demokratskog društva:

“Mediji moraju da budu slobodni, kako bi ispunili svoja dva zadatka. Prvi je da informišu javnost, a drugi da kontrolišu vlast putem informacije koju daju javnosti. To je razlog zbog kojeg napadi na medije moraju da budu istraženi. Ugrožavanje slobode medija nas brine jer je sloboda medija jedna od temeljenih vrijednosti EU. Zbog toga ćemo biti kritični prema vlastima sve dok se situacija ne izmijeni na bolje”.

Za razliku od nje Doris Pak, jedna od najuticajnijih članica EP, nazvala je malim pretjerivanjem ocjene da je sloboda medija ugrožena:

Možda nijesu ugroženi...

“Kada listam 'Vijesti', vidim da je ta novina vrlo kritična, ni u čemu mi se ne čini ugrožena, čini mi se jaka i da se postavlja bez straha. Da li bi to bilo moguće u društvu u kojem je sloboda medija ugrožena, nijesam sigurna”, kazala je dugogodišnja šefica Odbora EP za Jugoistočnu Evropu.

Deklaracija, koja održava kritičku, ali jasnu podršku evroparlamentaraca Crnoj Gori na putu prema EU, donesena je samo nekoliko dana pred objavu Izvještaja o napretku.

Važne teme dvodnevnog sastanka bile su i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, reforma javne administaracije i pitanja restitucije imovine.

Nezavisni mediji pokazuju RTCG kako treba

Član parlamentarne delegacije za jugoistočnu Evropu Jelko Kacin ocjenio je da je u Crnoj Gori TVCG privilegovana. On je kazao da se u maloj zemlji, kao što je Crna Gora, mediji bore za malo potrošača.

“Nezavisni i slobodni mediji u Crnoj Gori su kao ogledalo Javnom servisu - oni mu pokazuju kako se može bolje. Kako je Javni servis privilegovan jer ne mora da se brine za preživljavanje, kao nezavisni mediji, on mora da bolje iskoristi tu svoju poziciju. Javni servis je objektivno u boljoj poziciji od nezavisnih medija, a nezavisni mediji bolje rade”, ocijenio je Kacin.

Galerija

Bonus video: