Demokrate: Argument ministarstva realan ako je globalno zagrijavanje pogodilo jedino Crnu Goru

Iz Demokrata su poručili da "ne možemo u 21. vijeku gledati u nebo i čekati da padne snijeg"
2490 pregleda 8 komentar(a)
Demokratska Crna Gora, Foto: Demokratska Crna Gora
Demokratska Crna Gora, Foto: Demokratska Crna Gora

Još jedna zimska turistička sezona je propala, a globalno zagrijavanje, kao jedan od ključnih razloga koji navode u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, u najmanju ruku može se okarakterisati kao banalan, poručili su danas iz Demokratske Crne Gore.

"Njihov argument bi bio realan samo ako bismo pošli od toga da je globalno zagrijavanje pogodilo jedino Crnu Goru, ili preciznije, ski centre u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju Demokrata.

Oni su naveli da je jasno da, polazeći od činjenice da se u okruženju nalaze brojni ski centri, poput Jahorine, Kopaonika i Zlatibora, koji rade gotovo punim kapacitetima, uzrok propale sezone nije globalno zagrijavanje, već ogroman nerad i nesposobnost nadležnih.

Iz Demokrata su poručili da "ne možemo u 21. vijeku gledati u nebo i čekati da padne snijeg".

"Na tome se ne može zasnivati zimska turistička sezona. Sistemi za vještačko osnježavanje nijesu izmišljeni juče, već se koriste decenijama unazad", dodali su iz Demokrata.

Oni tvrde da to, međutim, nije jedini problem.

"Veoma loša i nebezbjedna žičara jedan je od glavnih problema skijališta Savin kuk, gdje se u ovim danima jedna vožnja liftom naplaćuje gotovo kao cjelodnevni ski pas. Takav pristup i nastojanje da se visokim cijenama nadoknadi gubitak nastao nesposobnošću, doveo je do akumuliranih gubitaka od 800 hiljada eura", navodi se u saopštenju.

Demokrate smatraju da je nužno, prije svega, adekvatno infrastrukturno opremiti postojeća skijališta, kako zimske turističke sezone ne bi propadale, pa nakon toga izgrađivati nova skijališta i širiti turističku ponudu Crne Gore

Bonus video: