Demokrate: Cijela opozicija da podrži predlog zakona o Vladi

"Jasno je da je ovaj sveobuhvatan Zakon u interesu svih opozicionih snaga koje za cilj imaju demokratske i poštene izbore", kazali su iz Kluba poslanika Demokratske Crne Gore
1864 pregleda 9 komentar(a)
Demokrate, Foto: Demokratska Crna Gora
Demokrate, Foto: Demokratska Crna Gora

Demokratska Crna Gora pozvala je sve opozicione političke subjekte da podrže predlog Zakona o Vladi koji su predstavili predsjednik Demokrata Aleksa Belić, lider Demosa Miodrag Lekić i nezavisni poslanik Neđeljko Rudović.

Time bi se, kako je saopšteno iz Kluba poslanika Demokratske Crne Gore, osiguralo sprovođenje sveobuhvatne reforme izbornog i drugog zakonodavstva.

"Zakon o Vladi smatramo ključnim aktom u cijelom „paket aranžmanu“, a on svoje utemeljenje nalazi u članu 11 Briselskog plana, koji tretira kontrolne mehanizme u sprovođenju sveobuhvatne reforme izbornog i drugog zakonodavstva. Donošenjem ovakvog Zakona, uz implementaciju gotovo 200 rješenja koja smo predložili, staje se na kraj nezakonitom trošenju budžetske rezerve, ministarskom aktivizmu, partijskom zapošljavanju, i svim drugim mehanizmima zloupotreba od strane vaktuelne vlasti", navode Demokrate.

U zakonu je, dodaju, predviđeno da se za prve parlamentarne izbore Vlada izabere saglasno Sporazumu za budućnost, odmah nakon stupanja zakona na snagu, a što je u saglasju sa dokumentom koji je potpisalo svih 39 opozicionih poslanika pred građanima na podgoričkom Trgu nezavisnosti.

"Shodno tome, jasno je da je ovaj sveobuhvatan Zakon u interesu svih opozicionih snaga koje za cilj imaju demokratske i poštene izbore. Stoga, još jedanput pozivamo sve opozicione kolege da nas podrže i da zajedno istrajemo na ovom Zakonu, te da se na taj način izborimo za prve slobodne izbore u Crnoj Gori. Podsjećamo da Zakon o Vladi Crne Gore sadrži 5 poglavlja i 44 člana, od čega su prva 4 poglavlja posvećena redovnom funkcionisanju Vlade i, između ostalog, definišu maksimum 16 ministarstava, kao i obavezu da 40% žena bude na ministarskim pozicijama", navode Demokrate

Poglavlje pet, koje nosi naziv „Vlada građanskog jedinstva“, ističu Demokrate, podrazumijeva da se 300 dana pred svake parlamentarne izbore bira Vlada građanskog jedinstva, koju će na praritetnim osnovama činiti vlast i opozicija, "kao i da tamo gdje opozicija ima ministra, vlast ima zamjenika, i obrnuto".

"Predviđeno je da oni funkcionišu na bazi supotpisa i prava veta, a da se odluke na Vladi donose tako što za njih mora glasati većina ministara iz vlasti i većina ministara iz opozicije. Takođe, ovim Zakonom je predviđeno da u kvoti opozicionih ministarstava budu, između ostalih, ministarstvo unutrašnjih poslova, finansija, poljoprivrede, rada i socijalnog staranja, prosvete i zdravstva", navodi se u saopštenju.

Uz to, predloženo je da Vlada građanskog jedinstva na prvoj sjednici, na mjestima svih starješina organa uprave, kao i direktora u fondovima, agencijama, zavodima i janim ustanovama, izuzev Agencije za elektronske medije, imenuje zamjenike direktora na predlog opozicije, koji bi takođe funkcionisali na bazi supotpisa, odnosno prava veta.

"Shodno Zakonu o Vladi, Vlada bi na prvoj sjednici imenovala 10 specijalnih budžetskih inspektora, pet na predlog vlasti i pet na predlog opoziocije, koji bi imali obavezu i ovlašćenje da vrše kontrolu nad korišećenjem budžetskih sredstava potrošačkih jedinica Budžeta Crne Gore, budžeta lokalnih samuprava, subjekata javnog sektora, kao i privrednih subjekata čiji je osnivač država ili lokalna samouprava. Nakon što smo natjerali DPS da prihvati Briselski plan, sigurni smo da će, ukoliko čitava opozicija stane iza ovog Zakona, DPS morati da prihvati i tehničku Vladu i svih 200 rješenja za slobodne izbore, te da ćemo konačno imati prve fer, slobodne i poštene izbore", zaključuje se u saopštenju Demokrata.

Bonus video: