Demokrate i URA neće u radnu grupu?

Demokrate i URA uslovile izmjene izbornih zakona, ostatak opozicije čeka dogovor
96 pregleda 27 komentar(a)
Dritan Abazović, Aleksa Bečić, Foto: Luka Zeković
Dritan Abazović, Aleksa Bečić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 19.09.2018. 06:51h

Demokratska Crna Gora i Građanski pokret URA učestvovaće u Radnoj grupi samo ako to skupštinsko radno tijelo bude raspravljalo o Planu sveobuhvatnih izbornih i drugih reformi koje su ranije dostavile te dvije partije. Prema tvrdnjama sagovornika “Vijesti” ostale opozicione partije uključiće se u izmjene izbornih zakona samo ako u Radnoj grupi budu predstavnici Demokrata i pokreta URA.

Iz partija Alekse Bečića i Dritana Abazovića juče su nazvali falsifikatom predlog Demokratske partije socijalista (DPS) prema kojem bi se formirala ad hoc radna grupa za dalju dogradnju i izmjenu izbornog i drugog zakonodavstva, navodeći da se radi o “zlonamjernom prekrajanju Plana sveobuhvatnih izbornih i drugih reformi koji su dostavile te dvije partije”.

“DPS je grubim flasifikatom našeg plana uz razvodnjavanje, obesmišljavanje ili potpunu distorziju ključnih stavki pokušao da od sveobuhvatnih izbornih i drugih reformi dobije podršku za kozmetičku nadogradnju i površnu optimizaciju izbornog i drugog zakonodavstva. Poslužili su se prevarnom metodom, kako bi sakrili namjeru da pobjegnu od sveobuhvatne reforme i simulirajući demokratiju pozovu sve političke subjekte da sa njima rade na tobožnjoj optimizaciji i površnoj dogradnji izbornog zakonodavstva. Poručujemo im da prihvate Plan sveobuhvatnih izbornih i drugih reformi jer, u suprotnom, Demokrate i URA neće učestvovati u radu tog radnog tijela”, navode u tim partijama.

Kolegijum predsjednika Skupštine dostavio je parlamentarnim partijama predlog DPS-a prema kojem bi se formirala radna grupa za dalju dogradnju i izmjenu izbornog i drugog zakonodavstva u kojoj bi se nalazilo po sedam predstavnika vlasti i opozicije, a na čijem čelu bi bio predstavnik DPS-a. Odluke u tom radnom tijelu bi, kako se navodi, morale biti donijete konsenzusom bez izdvojenih mišljenja.

Sjednicama bi mogli da prisustvuju predstavnici državnih organa, nevladinih organizacija, međunarodnih organizacija, Univerziteta, kao i eksperti i konsultanti iz pojedinih oblasti. Formiranje radne grupe tražili su Demokratska Crna Gora i URA, koji bojkotuju rad parlamenta.

U Demokratama i pokretu URA upozoravaju da predlogom DPS-a nije predviđeno da se raspravlja o implementaciji svih preporuka OEBS/ODIHR-a, kao i da ne žele promjene u radu Državne izborne komisije (DIK) i Agencije za sprječvanje korupcije (ASK). Oni navode i da u DPS-u nijesu spremni da formiraju Odbora za nadzor nad dosljednom primjenom usvojenih zakona i podzakonskih akata, već da definiše mandat već formiranom tijelu.

“Iz originalnog dokumenta DPS preuzima rečenicu “izmjena seta medijskih zakona sa ciljem da se pravni okvir usaglasi sa EU i međunarodnim standardima” i modifikuje je u “razmatranje Nacrta zakona o medijima, uz analizu seta medijskih zakona sa eventualnim izmjenama i dopunama”. Ovakvom modifikacijom DPS jasno iznosi stav da Radna grupa ne treba da utvrđuje predlog seta medijskih zakona, već da samo razmatra nacrte zakona koje će pripremiti Vlada”, navode Demokrate i URA. Vladajuća partija, kako navode, pokazuje spremnost za dogradnju a ne sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva. Predlogom je predviđeno da NVO ne učestvuju u radu Radne grupe, već da se pozivaju po potrebi i to ako se svi članovi Radne grupe saglase.

Stanić: Predlog usaglasili DPS i Demokrate

Socijaldemokratska partija (SDP) smatra nužnim dijalog opozicije i vlasti za izgradnju demokratskog izbornog ambijenta, poručio je portparol te partije Mirko Stanić. On smatra da je neophodan dijalog opozicije i vlasti za izgradnju demokratskog izbornog ambijenta.

“Predlozi koje su suštinski usaglasili DPS i Demokrate, prihvatljiv su način da se izađe iz ćorsokaka i polazna osnova za početak dijaloga”, rekao je Stanić.

Prema njegovim riječima, posebno je važno da je obezbijeđeno načelo istog broja predstavnika opozicije i vlasti i konsenzusa u donošenju odluka.

“Dostignuto učešće nevladinog sektora iz prethodnih dijaloga vlasti i opozicije mora biti očuvano i u ovom procesu”, kazao je Stanić.

Kako je naveo, SDP će afirimisati kulturu dogovora i evropskog principa konsenzusa i u novom pokušaju da omogućimo građanima što bolje uslove za izražavanje slobodne volje.

Bonus video: