Opozicija napustila sjednicu: Konjević tražio odlaganje, Koprivica ga optužio za opstrukciju

Konjević je tražio da se odloži sjednica, jer predstavnici opozicije nisu adekvatno zastupljeni u Odboru. On je kazao da svaki klub poslanika mora imati predstavnika u Odboru
22035 pregleda 100 komentar(a)
Sa sjednice Odbora, Foto: Samir Kajošević
Sa sjednice Odbora, Foto: Samir Kajošević
Ažurirano: 11.09.2019. 19:24h

Predstavnici Demokrata, poslanik SDP-a Raško Konjević i samostalni poslanik Neđeljko Rudović napustili su današnju sjednicu Odbora za reformu izbornog zakonodavstva.

Sjednici Odbora su, pored predstavnika vladajuće koalicije, prisustvovali i poslanici Demokrata, SDP-a i Rudović. Predstavnici DF-a nisu došli na sjednicu.

Konjević je tražio da se odloži sjednica, jer predstavnici opozicije nisu adekvatno zastupljeni u Odboru. On je kazao da svaki klub poslanika mora imati predstavnika u Odboru.

Većina poslanika glasala je protiv predloga da se sjednica odloži, nakon čega je Konjević napustio sjednicu.

Konjević je nakon sjednice uputio zahtjev za zakazivanje hitne sjednice Administrativnog odbora.

Poslanik Demokrata Momo Koprivica je Konjevića, nakon što je poslanik SDP-a napustio sjednicu, optužio za opstrukciju i rekao da Odbor više nema kvorum za odlučivanje. On je kazao da sada ne postoje uslovi za nastavak rada, ali mu je predsjednik Odbora Branimir Gvozdenović rekao da postoji kvorum.

"Ovo je opstrukcija po politici Mila Đukanovića, Ranka Krivokapića i Predraga Bulatovića", kazao je on.

Predstavnici Demokrata su nakon toga napustili sjednicu.

Konjević je podsjetio da Administrativni odbor treba da se izjasni o zahtjevu Posebnog kluba poslanika koji traže mjesto u Odboru.

"Nije dobro da krenemo, a da tu dilemu nismo razriješili. Moj je predlog da odložimo sjednicu dok se Administrativni odbor ne izjasni", kazao je on.

Konjević je kazao da ne može učestvovati u radu Odbora dok se Administrativni odbor o tome ne izjasni. Nakon toga, kako je kazao, Odbor ima legitimitet.

Predsjednik Odbora Branimir Gvozdenović kazao je da nije bilo predloga za nove članove tog skupštinskog tijela.

On je kazao da sjednicu ne treba odlagati kako se ne bi gubilo vrijeme za izborne reforme.

Poslanik albanske koalicije Genci Nimanbegu kazao je da se to pitanje rješava političkim dijalogom, a ne održavanjem sjednica Administrativnog odbora.

Nimanbegu je pozvao opoziciju da sjedne za sto kako se ne bi nastavila opstrukcija rada Odbora.

Šaranović: Napuštamo politiku ako neko ima dokaze da smo sarađivali sa DPS-om

Poslanik Demokrata Danilo Šaranović rekao je da nema dogovora Demokrata i DPS-a i kazao da će poslanici te partije trajno napustiti politiku ako neko ima dokaze da je te saradnje bilo.

Momo Koprivica iz Demokrata kazao je da treba naći rješenje oko sastava odbora kako se ne bi nastavila dalja opstrukcija rada tog skupštinskog tijela.

"Predlažemo da odbor predloži izmjene odluke o obrazovanju i poveća broj članova poštujući paritet predstavnika vlasti i opozicije", rekao je Koprivica.

On je kazao da su za opstrukciju odbora bili zaduzeni "šef DPS-a i Predrag Bulatović".

Gvozdenović je kazao da će DPS prihvatiti inicijativu za proširenje Odbora.

Samostalni poslanik Neđeljko Rudović smatra da politički dijalog može dovesti do stabilnosti Crne Gore nakon izbora.

"Cilj kojem težimo je iznad svih nas i nikakva sijenka ne teba da bude nad njim", rekao je Rudović.

Rudović je takođe napustio sjednicu, ističući da je obaveza da se prevaziđu problemi i uputi hitan zahtjev Adminstrativnom odboru.

Demokrate: O svim izmjenama odlučivati konsenzusom

Predstavnici Demokrata u Odboru za reformu izbornog zakonodavstva predložili su formiranje sedam pododbora koji bi se bavili izbornim i drugim zakonima.

Oni, između ostalog, traže da se pododbori sastaju dva puta sedmično, kao i da se o svim izmjenama odlučuje konsenzusom.

Oni bi od Ministarstva unutrašnjih poslova tražili informacije o registru crnogorskih državljana i registru objave prebivališta crnogorskih državljana koji su odselili u drugu državu.

Bonus video: