DF odlučio: Na proteste 27. septembra

Iz Nove srpske demokratije (Nova) je ranije najavljeno da će biti predloženo da protesti počnu 27. septembra i da traju sve do ispunjenja cilja - pada aktuelne i formiranja prelazne vlade
187 pregleda 264 komentar(a)
Ažurirano: 13.07.2015. 19:44h

Protesti demokratske opozicije i građana Crne Gore otpočeće 27. septembra u Podgorici i trajaće do obaranja aktuelne i formiranja nove, prelazne vlade – saopšteno je večeras na skupu koji je Demokratski front organizovao u Beranama.

Proglas o otpočinjanju protesta, nakon što su održali sjednicu glavnih odbora svih članica ovog političkog saveza, okupljenim građanima je pročitao član predsjedništva DF Strahinja Bulajić.

„Sloboda traži ljude“ – kazao je Bulajić.

On je objasnio da su „članovi Predsjedništva i rukovodstva Demokratskog fronta u proteklih šezdeset dana obišli Crnu Goru i u neposrednim i otvorenim razgovorima sa građanima raznih političkih, nacionalnih i vjeskih opredjeljenja dobili otovorenu i nedvosmislenu podršku za otpočinjanje opštenarodnog bunta protiv odnarođene, kriminogene i nesposobne crnogorske vlasti“.

U proglasu se navodi da je Crna Gora jedina evropska država u kojoj nikada nije smijenjena vlast deokratskim putem.

„Nesmjenjivost vlasti u Crnoj Gori nije rezultat slobodno iskazane većinske podrške građana aktuelnom režimu, već posljedica brutalnog političkog nasilja, direktne zloupotrebe državnih resursa i bezočne krađe na izborima“ – stoji između ostalog u proglasu.

Dodaje se kako je „ovaj režim došao na vlast sa ulice, a izbori koje je organizovao nijesu bili fer, ni slobodni, ni demokratski“.

„Šef režima u cilju očuvanja nekontrolisane vlasti bio je spreman da ugrozi nacionalne interese pa čak i da bude javno prozvan od lidera zapadne alijanse da je prizivao bombardovanje sopstevene zemlje i građana“ – kaže se u proglasu.

Navodi se i da se „narodna imovina, koju su sticale generacije naših prethodnika, pljačkom već preselila na javne i tajne račune državnih moćnika, njihovih porodica i prijatelja“.

„Opljačkane pare iznijete su iz zemlje i još uvijek se nalaze na privatnim računima, u sefovima ili vrednosnim papirima crnogorskih oligarha ili sa njima povezanih lica. Šverc narkotika i pranje prljavog novca postali su skoro javna djelatnost. Prvi ljudi režima su na samom vrhu piramide organizovanih kriminalnih bandi koje se bave ovim nedozvoljenim poslovima“ – kaže se u proglasu.

Navodi se i da je većinska Crna Gora danas siromašna dok istovremeno postoji tranziciona elita koja je na korupciji i brutalnoj pljački naroda stekla enormno bogatstvo.

„U Crnoj Gori je na djelu otvorena diskriminacija i nasilna asimilacija nepoželjnih naroda i jezika putem uskraćivanja elementarnog prava na obrazovanje i kulturno uzdizanje na svojim jezicima, ali i sprečavanje zapošljavanja u državnim organima, preduzećima i ustanovama. Zato svi mi okupljeni večeras u Beranama zbog svega navedenog smatarmao našom obavezom da pozovemo građane Crne Gore na demokratsku pobunu“ – stoji između ostalog u proglasu.

Dodaje se da je „pred nama vrijeme promjena koje su snažno zahvatile i države Evropske unije“.

U Proglasu se kaže i da Demokratski front poziva građane na mirne protese, a „Predsjedništvo DF-a iskazuje spremnost da ih predvodi i preuzme odgovornost za rezultate koji će proisteći iz takve političke akcije“.

„Naša je obaveza i najsvetija od svih prava i najneohodnija od svih dužnosti da mirnim i upornim protestima dovedemo do pada aktuelnu Vladu, i nakon toga izaberemop Vladu koja je naš prvi politički cilj“ – pročitao je Bulajić.

U proglasu DF se navodi i da je Prelazna Vlada u mogućnosti da uspostavi povjerenje u slobodne izbore i u njkraćem roku izgradi ukupni ambijent za njihovo održavanje.

DF će, kako je saopšteno, u cilju što efikasnije pripreme, organizacije i vođenja protesta formirati Organizacioni odbor „koji će biti otvoren za sve subjekte koji su saglasni sa ovim Proglasom“.

„Pozivamo sve slobodoumne i hrabre, sve odlučne i nepodmitljive, one koji se osjećaju poniženim i prevarenim, one kojima je dosta siromaštva, nepravde, korupcije i kriminala, one koji su ostali bez posla zbog otvorenog lopovluka, sve mlade lija je budućnost u ovim okolnostima više nego neizvjesna, da nam se pridruže, jer sloboda se ne poklanja, sloboda se osvaja“ – zaključuje se u Proglasu.

Čelnici demokratskog fronta i okupljeni građani dizanjem ruke su usvojili Proglas i time donijeli odluku o otpočinjanju protesta.

Organizatori su saopštili da je na skupu u glavnoj ulici u Beranama bilo oko pet hiljada građana. Nošene su razne zastave, od crnogrske i srpske do ruske i partijskih obiljažja članica DF. Neki od prisutnih nosili su fotografije Vladimira Putina.

DF je nakon čitanja Proglasa organizovao za sve građane koncert beogradskog benda Van Gog i nekoliko bendova i muzičara iz Crne Gore.

U zaleđu glavne ulice bio je prisutan veliki broj policajaca, dok je nad ulicom letio dron za koji je rečeno da snima za potrebe organizatora skupa.

Galerija

Bonus video: