DF: Vlada i NKT po nalogu Đukanovića ozvaničili diktaturu

"Po Ustavu Crne Gore niko ne može uvesti policijski sat niti donositi slične uredbe prije nego se u Skupštini na predlog predsjednika države proglasi vanredno stanje"
28980 pregleda 81 komentar(a)
Poslanici DF-a, Foto: Boris Pejović
Poslanici DF-a, Foto: Boris Pejović

Demokratski front saopštio je da su "uvođenjem neustavnog policijskog sata preko Tvitera, Vlada Crne Gore i NTK po nalogu Mila Đukanovića ozvaničili diktaturu i ugrozili najosnovnija ljudska prava i slobode građana. "

Novim privremenim mjerama Nacionalnog koordinacionog tijela za zaštitu građana od koronavirusa zabranjen je izlazak iz objekta stanovanja od 19 do 5 sati ujutro od ponedjeljka do petka . Vikendom će mjera važiti od subote od 13 do ponedjeljka do 5 sati ujutro.

"Po Ustavu Crne Gore niko ne može uvesti policijski sat niti donositi slične uredbe prije nego se u Skupštini na predlog predsjednika države proglasi vanredno stanje. Od večeras Crna Gora onako kako je definisano u Ustavu više ne postoji, sad se radi o zatvorenoj privatnoj skupini koja donosi neustavne uredbe, i ne samo što na ovaj način ugrožavaju ljudska prava i slobode, već se osnovano dovodi u pitanje i njihova sposobnost da nas zaštite od nadolazeće pandemije. Strijeljani Ustav i Zakon o zaštiti stanovništva jasno su propisivali da je na čelu NKT trebalo da bude predstavnik Ministarstva zdravlja, a ne ministar poljoprivrede Milutin Simović čija je uža struka "biološka vrijednost sadnog materijala krompira u zavisnosti od roka vađenja." , saopšteno je iz DF-a.

Kažu da "upravo Vlada i NTK ovom posljednjom uredbom bez uvođenja vanrednog stanja sve građane tretira kao krompire o čijim sudbinama će odlučivati Milutin Simović uz pečat Mila Đukanovića."

"Danas je valjda svakom jasno u Crnoj Gori zbog čega je DF sve vrijeme potencirao na neustavnosti dosad donesenih uredbi i pitao zašto se ne uvede vanredno stanje ako se već nalazimo u vanrednoj situaciji. Zato što bi Milo Đukanović kao predsjednik države morao da stane na čelo odbrane države, ali i svi drugi da preuzmu odgovornost i obaveze u borbi protiv ove pandemije. Ali Đukanoviću i njegovim satrapima ne odgovara da se sazna prava istina o ozbiljnosti situacije, niti kako se troši državni novac u policijskim satima, niti kako se krše osnovna ljudska prava, niti kako se goloruki zdravstveni sistem bori protiv ovog virusa, jer je on dosanjao svoj san: uz pratnju obezbjeđenja koje nosi epidemiološke maske Đukanović se komotno šeta pustom Crnom Gorom", zaključeno je iz DF-a.

Bonus video: