Na sjednici u hotelu smijenjena Perović, Avramović vd predsjednik SO Kotor

Perovićku i Jokića su pozvali da poštuju njihovu današnju odluku, otpečate skupštinsku salu u palati Bizanti i vrate pečat SO Kotor koji je, kako su rekli, iznešen iz zgrade zbog čega su oni najavili podnošenje krivične prijave protiv Perovićke i Jokića
24052 pregleda 57 komentar(a)
Željko Avramović, Foto: Siniša Luković, Siniša Luković
Željko Avramović, Foto: Siniša Luković, Siniša Luković
Ažurirano: 27.06.2019. 20:20h

Sedamnaest odbornika DPS, SD, HGI, LP i odbornica za koju SDP tvrdi da je isključena iz partije Bruna Lončarević glasajući javno odlučili su da smijene predsjednicu SO Kotor Dragicu Perović.

Oni su za vd predsjednika imenovali Željka Avramovića (DPS) i najavili da će u roku od 30 dana izabrati novog stalnog predsjednika lokalnog parlamenta.

Perovićku i Jokića su pozvali da poštuju njihovu današnju odluku, otpečate skupštinsku salu u palati Bizanti i vrate pečat SO Kotor koji je, kako su rekli, iznešen iz zgrade zbog čega su oni najavili podnošenje krivične prijave protiv Perovićke i Jokića.

Željko Aprcović (DPS) je naveo da Perovićevu treba smijeniti jer vec skoro godinu nije okončala nijednu sjednicu lokalnog parlamenta i što zloupotrebama i nezakonitim vršenjem dužnosti, spriječava odbornike da rade svoj posao, do toga da im čak zaključava skupštinsku salu.

"Kao većina od 17 odbornika imamo pravo odlučivanja u ime građana koji su nam dali povjerenje na lokalnim izborima 2016. godine", kazao je Aprcović.

Iz diskusija predstavnika tih klubova koji su prisustvovali današnjoj sjednici, kao i Bruna Lončarević, nagoviješteno je da će nova skupštinska većina koju kontroliše DPS nastaviti da vrši lokalnu vlast u gradu i da oni ne žele da se ide na vanredne lokalne izbore što traže Jokić i Perović

"Nije ovo nikakvo prekrajanje volje građana i to nema ni elementarnog dodira sa istinom. Do izbora je ostalo još nesto više od godinu dana,, a oni kao do sada vladajuca koalicija ne funkcionišu i mnogo duže od toga. Potpuno smo zakonito zakazali sjednicu SO, a oni političkim marifetlucima napadaju ono što je nemoguće prebrisati volju većine od 17 odbornika da odblokiraju grad, usvoje budžet i onda se u parlamentu dogovaraju što dalje- poručio je Aprcović.

Vido Drašković (LP) je kazao da Perovićka i Jokić nemaju povjerenje odbornika i da ih je i ranije trebalo smijeniti.

"Da se ovo ranije dogodilo ne bi Kotor doživio ovu sramotu jer se od 12.vijeka na ovamo nije desilo da bilo ko u Kotoru predstavnicima građana zabrani da iznesu svoje misljenje" podvukao je on.

"Politička borba se vodi političkim sredstvima,, a ne fizičkim barijerama. Nadam se da će od danas u Kotoru sve krenuti zakonito i na bolje", rekla je Ljiljana Velić (HGI).

"Mi nismo grupa građana okupljena na ulici, već 17 odgovornih odbornika koji ozbiljno rade svoj posao jer su im građani dali povjerenje. Građanima Kotora poručujemo da ćemo i dalje nastaviti ozbiljno i odgovorno da radimo", kazao je Bozidar Zvicer (SD).

Bruna Lončarević (odbornica za koju SDP tvrdi da je isključena iz partije) je podsjetila da je Dragica Perović samo jedna od odbonika u SO, ništa značajnija niti bitnija od ostalih. Razlika je jedino u tome što ona predsjedava i što treba da brani Ustav, Zakon i Poslovnik i da ih poznaje malo bolje od drugih, da stane iza zakona i da predstavlja Skupštinu.

Lončarevićeva je kazala da nju ne vrijeđa kad neko kaže da je ovo što rade hajdučija jer su hajduci simbol slobode. Ne vrijeđa je ni pravno nasilje, ni sve što se ovih dana o njoj piše, jer "osjeća da joj je mjesto tu gdje je sad sa ovim ljudima koje je narod birao".

Lončarevićeva je kazala da je i nju neko birao i da nema nikakve veze sa političkom korupcijom na koju se neki pozivaju.Kao razloge za smjenu Perovićeve ona je navela da je ona, nakon upozorenja Ministarstva javne uprave, pisala pismo u kome traži objašnjenje što joj je činiti. "A kada joj se odgovori da nečinjenjem pravi političku korupciju, onda Perovićeva, kada je 17 odbornika sazvalo zakonski skupštinu, zaključava vrata i poziva na sjednicu koju je ona zakazala. Da to nije malo uskočki?" zapitala se Lončarevićeva.

Podsjetila je da je Perovićeva predsjedavala skupštinom na glavnom gradskom trgu prilikom protesta protiv smjene Jokica sredinom aprila, odakle je pozvala "malobrojne Kotorane i turiste sa kruzere da glasaju o Jokićevoj smjeni, bez zapisnika i prebrojavanja." “I ja treba da se ponosim sa takvom predsjednicom, koja na ulici, pod kišobranom, proziva mene i ostale kolege koji žele da rade”, podvukla je Lončarevićeva.

Odbornica za koju SDP tvrdi da je isključena iz stranke je kazala da je "na zalost bila dio raznobojne koalicije" koja je do sada vladala Kotorom.

"Sve se to izmiješalo, dobili smo ništa i sve moramo da bacimo", rezimirala je Lončarević.

Odbornici DPS, SD, HGI, LP i odbornica Bruna Lončarević koji su sami za danas zakazali 21.sjednicu SO Kotor, nisu ni jutros mogli da uđu u skupštinsku salu u palati Bizanti, a koja je i dalje zapečaćena odlukom predjednice SO Dragice Perovic (DSS) i gradonačelnika Vladimira Jokića (Demokrate). Stoga su oni odlučili da sjednicu održe u za to već pripremljenoj kongresnoj sali hotela "Vardar".

Predsjednik Kluba odbornika DPS Željko Avramović koga je nova skupštinska većina ovlastila za predsjedavanje sjednicom, kazao je ranije da ne očekuje da im u njenom održavanju tehnički asistiraju zaposleni u skupštinskoj službi SO Kotor, već da ce on odraditi i tehničke aspekte vezane za održavanje sjednice lokalnog parlamenta u hotelskoj, a ne za tu svrhu opremljenoj sali SO Kotor.

Na pitanje novinara da li je i ostale odbornike u SO Kotor, mimo DPS, SD, HGI, LP i Lončarevićke, obavijestio da će sjednicu održati u hotelu "Vardar", nakon što nisu mogli ući u skupštinsku salu u palati Bizanti,, predsjedavajući Željko Avramović je odgovorio da nije.

Znalo se gdje su oni trebali biti u 10 sati kada je bila zakazana sjednica. Nećemo sad da ih obavjestavamo kurirskom službom- poručio je Avramović.

Na dnevnom redu sjednice je jedino i bila inicijativa DPS,SD,HGI,LP i Lončarevićeve za razriješenje predsjednice SO Dragice Perović.

Perović i Jokić ovaj potez nove skupštinske većine smatraju nezakonitim, jer je sama predsjednica SO Kotor prije dva dana zakazala za 10.jul sjednicu parlamenta na kojoj ce se razmatrati inivijativa DPS, SD, HGI,LP i Lončarevićeve za njenu smjenu.

Bonus video: