DPS: Koalicioni sporazum isključivo krši SDP

„Za SDP je, očigledno, prioritet svih prioriteta, i u sporazumu i u državi, umjesto kapitalnih razvojnih projekata koji direktno utiču na povećanje kvaliteta života svih građana, isključivo rješavanje njihovih partijskih kadrovskih problema“, rekli su iz DPS-a
5 komentar(a)
SDP Kongres, Ranko Krivokapić, Ivan Brajović, Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
SDP Kongres, Ranko Krivokapić, Ivan Brajović, Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 28.08.2015. 16:29h

Spisak svega onog što je Socijaldemokratska partija (SDP) uradila suprotno koalicionom sporazumu i Ustavu je dugačak, a prioritet za tu stranku je, umjesto kapitalnih razvojnih projekata, isključivo rješavanje njihovih partijskih kadrovskih problema, poručeno je iz Demokratske partije socijalista (DPS).

„Kad se na nepoštovanje koalicionog sporazuma poziva partija koja je počela da ga krši odmah nakon potpisivanja prije tri godine, kao što je uradila SDP, to se u najmanju ruku može nazvati političkom nekorektnošću“, kaže se u saopštenju DPS-a.

Kako se navodi, SDP, sada već tradicionalnim skupštinskim neglasanjem za bilo kakav prijedlog Vlade, koji su podržavali i ministri iz njihove partije, samo dokazuje kako i u kojoj mjeri je izigrala izbornu volju građana, koji su im ukazali povjerenje da vrše vlast zajedno sa DPS-om i ostalim koalicionim partnerima.

„Dugačak je spisak svega onoga što je SDP uradila suprotno ne samo koalicionom sporazumu, već i Ustavu Crne Gore. Osim što je svojim djelovanjem tokom nekoliko godina zaustavila i odbila nekoliko milijardi eura direktnih stranih investicija u kapitalne razvojne projekte, SDP je zajedno sa opozicijom izglasavala zakone koji su u potpunoj suprotnosti sa najvišim državnim aktom, što je u više navrata potvrđivao i Ustavni sud“, kazali su iz DPS-a.

Kako se dodaje u saopštenju, i loši zakoni koštaju, kako novca, tako i dragocjenog izgubljenog vremena da se popravi učinjena šteta. „A strogo poštovanje Ustava treba da bude osnovni pokazatelj našeg demokratskog napretka i spremnosti da postanemo punopravna članica NATO-a i Evropske unije“.

„Čak ni kada SDP nije, u skladu sa koalicionim sporazumom, podržala našeg predsjedničkog kandidata i punim kapacitetom učestovala u antikampanji, DPS nije dovela u pitanje funkcionisanje koalicije, jer smo smatrali da ni jedno kadrovsko pitanje nije važnije od stabilnog funkcionisanja državne politike i servisa građana“, kaže se u saopštenju DPS-a.

Za DPS su, kako navode, ekonomski i demokratski razvoj države prioriteti ne samo koalicionog sporazuma, već ukupne državne politike i to su glavni razlozi zbog kojih su „često i daleko prelazili granice demokratske tolerancije političke neprincipijelnosti našeg koalicionog partnera“.

„Za SDP je, očigledno, prioritet svih prioriteta, i u sporazumu i u državi, umjesto kapitalnih razvojnih projekata koji direktno utiču na povećanje kvaliteta života svih građana, isključivo rješavanje njihovih partijskih kadrovskih problema“, rekli su iz DPS-a.

U toj partiji se, kako navode, mogu saglasiti sa stavom SDP-a da svaki poslanik i odbornik treba da glasa prema sopstvenom nahođenju i stavovima. „Ali bi svakako bilo korisno i politički principijelno da iz SDP-a konačno dođe i objašnjenje da li se takav princip odnosi i na delegate njihovog Kongresa, s obzirom na to da nikada nijesu demantovali navode svojih dojučerašnjih partijskih kolega da je dobar dio delegata glasao pod strogim nadzorom“.

„Dakle, tolika priča o navodnoj zaštiti državnih interesa i demokratskih principa zapravo je samo puštanje magle kako bi se prikrili stvarni ciljevi, prije svega što bolje i finansijski isplativije pozicioniranje kadrova SDP-a uoči narednih parlamentarnih izbora“, poručeno je iz DPS-a.

Bonus video: