DPS: Nema vremena za novi pristup izbornom zakonodavstvu

Poslanici Demokrata i nezavisni poslanik, Neđeljko Rudović, uputili su Odboru za izborne reforme zahtjev za sazivanje vanredne sjednice, na kojoj bi se raspravljalo o donošenju odluke o obrazovanju novog radnog odbora i utvrđivanju roka za kodifikaciju izbornog zakonodavstva
3126 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: DPS
Ilustracija, Foto: DPS

Novi pristup opozicije izbornom zakonodavstvu nije u skladu sa Odlukom o obrazovanju Odbora za izborne reforme, pravno je i sistemski neodrživ i za njega nema vremena, ocijenili su iz Demokratske partije socijalista (DPS).

Poslanici Demokrata i nezavisni poslanik, Neđeljko Rudović, uputili su Odboru za izborne reforme zahtjev za sazivanje vanredne sjednice, na kojoj bi se raspravljalo o donošenju odluke o obrazovanju novog radnog odbora i utvrđivanju roka za kodifikaciju izbornog zakonodavstva.

Iz Kluba poslanika DPS-a su kazali da su zadovoljni progresom u saradnji sa Demokratama u pododborima i da su se nadali dogovoru, “ali kada treba javnost upoznati sa napretkom dogovora, tada se opozicija, nezrelo ali i nevješto trudi da opstruira proces".

“Najčudnije je što sada opozicija predlaže novi pristup izbornom zakonodavstvu, i to upravo kada su uspjeli dogovoriti dio obaveza iz Odluke o ciljevima i radu Odbora za izbornu reformu”, istakli su iz DPS-a.

Oni su kazali da novi pristup nije u skladu sa sistemom, ni Odlukom koju su dosta dugo usaglašavali, dodajući da skupštinska većina postaje jedini branilac plana koji su dogovorili vlast i opozicija.

U DPS-u smatraju da ne treba odustati od Odluke, koja je dobila podršku međunarodne zajednice, a koja se bazira prevashodno na implementaciju svih preporuka posmatračkih misija ODIHR-a u Crnoj Gori.

“Ne samo što nema vremena za novi pristup, već je on krajnje, pravno i sistemski, neodrživ i nesolidan”, ocijenili su u vladajućoj partiji.

Oni su kazali da je predsjednik Odbora, Branimir Gvozdenović, već najavio redovnu sjednicu za srijedu.

“Ona neće biti vanrednog karaktera, već redovnog, a sve teme koje predlaže opozicija, mogu biti uvrštene u dnevni red, ali bi cilj trebao da bude da uradimo dogovoreno i usaglasimo sa ekspertima sa kojima treba da radimo naredih nedelja”, navodi se u saopštenju.

Iz DPS-a su rekli da, sa koalicionim partnerima, od početka procesa, ulažu konstruktivnu energiju da bi usvojili sve preporuke ODIHR-a i evropske komisije i da izborno zakonodavstvo učinili usklađenim sa najboljom evropskom praksom.

“Spremni smo da do 18. decembra usvojimo sva rješenja koja će odraziti preporuku međunarodne zajednice, a time će označiti naše izborne zakone dodatno usklađenim sa tekovinom najbolje evropske i svjetske prakse”, dodali su iz DPS-a.

Nijesu, kažu, sigurni da opozicija želi da poštuje Odluku o radu Odbora i da se fokusira na preporuke međunarodne zajednice.

“Zvuči paradoksalno, ali je situacija upravo takva - vlast pokušava da spriječi opozicionu destrukciju izbornog sistema”, navodi se u saopštenju DPS-a.

Bonus video: