DPS-u treba vrijeme da informiše o odbijanju tužilaca da dođu u Skupštinu

Bulatović je prije tri dana Brajoviću uputio dopis u kome ga je izvijestio da su Stanković i Katnić odbili da tom radnom tijelu dostave poseban izvještaj o aferi “Koverta”i da se pojave na kontrolnom saslušanju
9406 pregleda 2 komentar(a)
Katnić i Stanković, Foto: Luka Zeković
Katnić i Stanković, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 20.09.2019. 21:00h

O odbijanju vrhovnog i glavnog specijalnog tužioca Ivice Stankovića i Milivoja Katnića da dostave posebne izvještaje i dođu pred parlamentarne odbore, Kolegijum Skupštine Crne Gore će se izjasniti 26. septembra jer DPS nije imao dovoljno informacija o tome.

Članovi kolegijuma Skupštine, odnosno šefovi poslaničkih klubova, razgovarali su o dopisu koji je predsjednik Odbora za antikorupciju Predrag Bulatović dostavio predsjedniku parlamenta Ivanu Brajoviću, rekao je sagovornik “Vijesti”.

Danijela Pavićević (Klub SNP/Demos), Raško Konjević (SDP) i Milutin Đukanović (DF) rekli su da je neprimjereno da tužioci bojkotuju parlament, dok je Branimir Gvozdenović (DPS) rekao da nema dovoljno informacija u vezi sa tim i da mu treba vremena da vidi o čemu se radi.

Bulatović je prije tri dana Brajoviću uputio dopis u kome ga je izvijestio da su Stanković i Katnić odbili da tom radnom tijelu dostave poseban izvještaj o aferi “Koverta”i da se pojave na kontrolnom saslušanju.

Bulatović je na sjednici Odbora saopštio da su Stanković, kojeg je na tu funkciju izabrala Skupština, i Glavni specijalni državni tužilac Milivoje Katnić, kojeg je na predlog VDT-a birao Tužilački savjet, prekršili Zakon o državnom tužilaštvu i dodatno unizili kontrolnu ulogu Parlamenta.

Ukoliko VDT i SDT ne budu sankcionisani, Bulatović će, kako je kazao, zatražiti izmjene Poslovnika Skupštine, kojima će tražiti da se ukine Odbor za antikorupciju, “jer više nema svoju svrhu”.

Opozicioni poslanici rekli su ranije da je to “šamar paralmentu”, dok su tužioci objasnili da oni po Zakonu o državnom tužilaštvu imaju obavezu da dostavljaju izvještaje o radu ali ne i o posebnim predmetima.

Stanković je odbio i zahtjev Odbora za bezbjednost da dostavi informaciju u vezi zahtjeva DF-a za kontrolnim saslušanjem u slučaju Veselina Mujovića, odnosno primjene mjera tajnog nadzora. Odbor za bezbjednost je 4. jula 2019. odlučio da održi kontrolno saslušanje VDT-a i SDT-a, povodom inicijative članova iz opozicije, u kojoj se navodi da su na zvaničnim sajtovima tužilaštva 2017. objavljivane “telefonske i SMS komunikacije, kao i montirani razgovori iz jednog podgoričkog kafića poslanika Demokratskog fronta Andrije Mandića, Milana Kneževića i Predraga Bulatovića”.

Stanković je obavijestio Odbor za bezbjednost da se parlamentarni nadzor nad obavještajnim sektorom ne tiče rada tužilaštva i da oni neće da se bave time. Naveo je i da je sve što tužilaštvo ima da kaže u vezi sa Mujovićem i MTN ranije objavljeno na njegovom sajtu.

Predrag Bulatović je VDT-a ranije podsjetio da već postoji praksa kontrolnih saslušanja u Skupštini, navodeći da su raspravljali o predmetima “Telekom” i “Snimak”, a Odbor za bezbjednost uz prisustvo čelnika Tužilaštva je razmatrao pitanja u vezi sa “Balkanskim ratnikom”, “Telekomom”, “Listingom”...

Bonus video: