Drugi krug glasanja u UN: Lukšić na devetom mjestu

U prvom glasanju ga je od posljednjeg mjesta “spasla” bivša šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić, koja je u četvrtak saopštila da se povlači iz trke
22 komentar(a)
Igor Lukšić, Foto: Reuters
Igor Lukšić, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.08.2016. 19:40h

Crnogorski kandidat Igor Lukšić našao se na devetom mjestu u trci za mjesto generalnog sekretara Ujedinjenih nacija nakon druge runde glasanja u Savjetu bezbjednosti UN (SB UN).

Prema nezvaničnim informacijama Svjetske federacije udruženja za UN (WFUNA), Lukšić je dobio 2 ohrabrujuća, 6 obeshrabrujućih i 7 bez mišljenja.

U prvom glasanju ga je od posljednjeg mjesta “spasla” bivša šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić, koja je u četvrtak saopštila da se povlači iz trke.

Portugalac Antonio Gutereš zadržao je prvo mjesto u trci. Gutereš je dobio 11 “ohrabrujućih”, ali dva “obeshrabrujuća” glasa od 15 članica SB UN, što je malo slabiji rezultat u odnosu na prvo glasanje kada nije imao negativnih glasova.

Na drugom mjestu našao se bivši šef srpske diplomatijet Vuk Jeremić, dok su od ostalih kandidata iz bivše Jugoslavije bolje prošli bivši predsjednik Slovenije Danilo Tirk i bivši makedonski šef diplomatije Srđan Kerim.

Bonus video: