Đukanović: 1918. nije ni postojala SPC, tada postoji CPC

"U pravnom sistemu Crne Gore 1918. godine ne postoji akt kojim je drugačije definisana imovina crkve nego kao državna data na upotrebu crkve i precizno se predviđa da je niko ne može da je proda bez saglasnosti države", rekao je Đukanović
28508 pregleda 601 komentar(a)
Đukanović, Foto: Screenshot/Skupština Crne Gore
Đukanović, Foto: Screenshot/Skupština Crne Gore

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović poručio je večeras u parlamentu da on nije predložio Predlog zakona o slobodi vjeroispovjesti, pa ga neće ni povlačiti kako mu je sugerisano iz opozicije.

"To pitanje je na dnevnom redu ne mojim predlogom i zato ne može biti ni povučeno mojom voljom kako mi se ovdje sugeriše", rekao je Đukanović u Skupštini gdje se raspravljalo o ombudsmanu kojeg je predložio Đukanović.

On je kazao da ideja obnove Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) ima puno istorijsko utemeljenje ali to nije predmet zakona, njime se ne obnavlja CPC već se definišu druga pitanja i pravno uređuje status vjerskih zajednica.

"Saopštena je apsolutna neistina da se tim zakonom otima imovina Srpske pravoslavne crkve (SPC) stečena do 1918. Prvo 1918. nije ni postojala SPC, tada postoji CPC. U pravnom sistemu Crne Gore 1918. godine ne postoji akt kojim je drugačije definisana imovina crkve nego kao državna data na upotrebu crkve i precizno se predviđa da je niko ne može da je proda bez saglasnosti države", rekao je Đukanović.

On je poručio da se mora vidjeti kako je ta državna imovina prešla u ruke crkve.

"To jeste dio odgovornosti drugih državnih organa i krivična odgovornost ljudi koji tamo rade. Plašim se da se ne može svesti na to. Plašim se da je to manji dio problema, veći dio problema je iz nevremena 1918. Kome smeta da se kroz zakon i redovan postupak pred sudovima dokaže šta je čije? To smeta onome ko zna da nije njegovo i želi da zadrži ono što je nezakonito prisvojio", naveo je Đukanović.

On je odgovorio i na kritike otkud mu pravo da se bavim ovim pitanjima.

"Pravo mi pripada kao i svakom od vas, kao dijelu vlasti, jer bez obzira što emitentni predstavnici SPC tvrde da je SPC stvorila Crnu Goru, pa bi ona po tom osnovo imala pravo da odlučuje o tome, uprkos tome mi smo predstavnici naroda i mi o tome odlučujemo. Nemam namjeru da bilo kome to objašnjavam i da se bilo pred kim povlačim", poručio je Đukanović.

On je kazao da ga nijesu iznenadila mišljenja DF-a o njemu jer to sluša godinama i nema nikakav problem makar i po 100 puta iste ocjene čuo, jer se temeljno razlikuju u posljednjih 30 godina oko ključnih pitanja.

"Mogao bih i ja ući u ocjenu vaše politike, ali bi to bilo mnogo pažljivo odvagano i vaspitanije saopšteno", rekao je Đukanović.

On se nije složio sa ocjenama da je Crna Gora spržena i privatna država, tvrdeći da je "privatna država" krilatica nastala uoči referneduma.

"Da li sam ja gospodar života i smrti? Ne iznenađujem se takvim ocjenama. Vjerujem da živimo u državi i društvu u kojima nema gospodara života i smrti. Da li su Srbi diskriminisani? O tome najbolje svjedoči statistika – '91 ih je bilo devet odsto, a sada 28 odsto.U uslovima diskriminacije broj Srba je porastao", kazao je Đukanović.

Takođe je o odbacio optužbe u vezi sa događajima '99. godine.

On je kazao da je politikom tadašnje vlasti Srbije i Crne Gore, zemlja uvedena u rat koji je unaprijed bio izgubljen, a samo sa jednim ciljem da se učvrsti vlast u Beogradu.

"A partije kojima vi danas pripadate su snažno podržale takav izbor", rekao je Đukanović i dodao da su pojedini iz današnjih opozicionih partija pucali na NATO avijaciju i govorili: "Gađajte i nas, nismo gubavi".

"Rekli ste Milo Đukanović nije vaš nivo. Da, nijesmo isti nivo. Hvala", rekao je Đukanović na kraju što je pozdravljeno aplauzom poslanika vlasti, dok je Slaven Radunović iz DF-a dobacio "Bravo, poltroni".

Bonus video: