Đukanović: Nema senzacije, naravno da neću podnijeti ostavku

Predsjednik Crne Gore ocjenjuje da su zahtjevi sa aktuelnih građanskih protesta u Crnoj Gori politički, a ne socijalni
31569 pregleda 255 komentar(a)
Đukanović, Foto: Screenshot (RTCG)
Đukanović, Foto: Screenshot (RTCG)
Ažurirano: 13.03.2019. 21:02h

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, gostujući u emisiji "Intervju" na Televiziji Crne Gore je, kazao je da su zahtjevi sa aktuelnih građanskih protesta u Crnoj Gori politički, a ne socijalni.

Političke partije, smatra Đukanović, proteste pomažu ne samo logistikom nego i političkim idejama.

Tu političku ideju su, kako smatra, artikulisale političke partije i "parapolitičke strukture u Crnoj Gori", a te parapolitičke strukture, su, vjeruje on, "one koje godinama kreiraju ideju nasilne promjene vlasti, a tu su koncern Vijesti, još jedan broj NVO i medija."

Na pitanje da li će, što je bio jedan od zahtjeva organizatora građanskih protesta, podnijeti ostavku do 16. marta, Đukanović je kazao: "Ne vjerujem da me ozbiljno to pitate. Naravno da neću".

On je kazao da je svjestan da u Crnoj Gori ima nezadovoljnih, ali da bi građani trebalo da budu oprezni kako ne bi bili zloupotrijebljeni za one političke interese kojima ne pripadaju.

Komentarišući to što su demonstranti saopštili da, zbog mogućih nereda, ipak neće provesti noć na ulici, Đukanović je rekao da ga raduje što u upravljačkom timu organizacionog odbora protesta sjede, kako kaže, razumni ljudi svjesni svoje odgovornosti.

Đukanović je kazao kako vjeruje da je Crna Gora odavno izašla iz faze u kojoj je njena državno-politička strategija zavisna od jednog pojedinca.

Aktuelne afere, kako je kazao, trebalo je da posluže da se uvede nestabilnost u crnogorsko društvo, što bi na kraju dovelo do revolucije.

"Nama suprotstavljena politika ne vjeruje da ikada može pobijediti na izborima. Njihov entuzijazam je najmanji uoči izbora, oni znaju da tu nemaju nikakvu šansu", kazao je Đukanović.

"Katnić je potpuno u pravu"

Đukanović smatra da je specijalni tužilac Milivoje Katnić "potpuno u pravu" kada kaže da su protesti povezani sa tim što se približava presuda optuženima u slučaju za pokušaj terorizma na dan izbora 2016.

“Mislim da je glavni specijalni tužilac potpuno u pravu. Među učesnicima protesta imate čitav konglomerat različitih političkih interesa. Jedan od važnih interesa je interes DF-a. To je interes koji oni žele da pobjegnu od odgovornosti nekih svojih čelnika za ono što se događalo u Crnoj Gori u oktobru 2016. Danas, kada smo već pred zakazanim završnim riječima u tom procesu i kada smo pred očekivanom prvestepenom presudom, naravno niko ne može ni pretpostaviti kakva će ona biti, ali očigleda je strah kod jednog dijela opozicije u Crnoj Gori od posljedica izricanja te prvostepene presude i ja mislim da se danas uzdaju u revoluciju. Dakle, danas se uzdaju u to da bi trebao da se dogodi neki zemljotres ili neka druga nepogoda ili da se dogodi revolucija kojom će biti srušen kompletan institucionalni sistem Crne Gore, ne bi li u tome neđe izgoreo i arhiv Specijalnog državnog tužilaštva i ne bismo li na taj način izašli iz problema”, smatra Đukanović.

"Nema senzacije i razloga za strah"

Na pitanje plaši li se prijetnji Duška Kneževića da će objaviti kompromitujući materijal o njemu, Đukanović kaže da nema razloga da se plaši.

"Ne, nemam zaista razloga da se ničega plašim, da sam imao razloga da se nečega plašim. Imao sam blagovremeno upozorenje da će čovjek koji očekuje da mu pomognete mimo onog što je zakonito, krenuti u neki svoj rat, uključujući ovakav repertoar i uprkos tome nijesam ni pomislio ni jednog trenutka da to treba predupređivati. Naprotiv, učimo se svi da imamo i ovakvih iskustava. Neprijatno je, do zla boga, ne bih vjerovatno zvučao iskreno kad bih kazao divno je. Nije divno, ali učimo se i ovakvim iskustvima učimo se i tome da danas zahvaljujući modernim tehnologijama je nešto moguće izrežirati, napraviti neki video uradak ili neki audio uradak.“

Očigledno je, smatra on, da je ideja "onih koji na ovakav način vode aferu da proizvedu neku senzaciju".

"Ta senzacija se priziva sve vrijeme - nema senzacije. Nema zato razloga za strah", poručio je Đukanović.

"Odgovor o Kneževićevom bjekstvu bi morali da daju pozvaniji državni organi"

Đukanović je kazao da Duško Knežević, koji je aktuelizovao aferu "Koverat", "nije problem ni opozicije ni vlasti, on je najveći problem sam sebi".

"Knežević je očigledno čovjek, prema vlastitom priznanju, koji je počinio određene sumnjive poslove i koji je svjestan da je pod istragom i vjerovatno pred optužnicom. Tražio je pomoć i od mene da ne bude procesuiran. Nakon što je dobio logičan odgovor da danas ne postoji taj politički autoritet koji će sudu, ili tužiocima narediti da postupi ovako ili onako, on je odlučio da pobjegne iz Crne Gore i da svoj slučaj prebaci sa pravnog na politički teren", rekao je Đukanović dodajući da je Interpol prihvatio potjernicu iz Crne Gore.

"Ako me pitate kako je pobjegao, to je pitanje o kojem bismo mogli da razgovaramo, ali plašim se da ne bih mogao da vam dam onaj odgovor koji bi javnosti morali javnosti da daju oni pozvaniji državni organi koji su možda nedovoljnom sinhronizacijom doprinijeli da nastane jedan vakuum u kojem je onaj koji je bio pred podizanjem optužnice ipak uspio da pobjegne", rekao je Đukanović.

"Ne znam šta donosi status VIP kartice"

Đukanović je kazao da bankarsku karticu kakvu je imao Atlas banci ima i u drugim bankama.

"Ne znam šta donosi status VIP kartice. Ako takve kartice postoje, sigurno nisam nikad bio njihov korisnik", kazao je on.

Đukanović je ponovio i da Knežević nije njegov prijatelj.

Čestitao Albanskom forumu na pobjedi u Tuzima

Đukanović se osvrnuo i na nedavne izbore u Tuzima i proslavu pristalica Albanskog foruma na kojoj su se pojavile i zastave Oslobodilačke vojske Kosova.

On je čestitao koaliciji albanskih partija na tome što su preuzeli odogovornost za upravljanje Tuzima i izrazio nadu da će to upravljanje novom opštinom "zapravo biti novi prilog crnogorskoj multietničkoj stabilnosti".

“Da li se u onome što su slike sa te proslave pobjede može registrovati nešto što svakako nije najpohvalnije i nije afirmativno, pretpostavljan ni za koga, uključujući i pobjednike na tim izborima? Ja mislim da - da. Da li sada tome treba dati neki veliki značaj i poslati poruku o ugroženosti crnogorske države? Ne. Ja mislim da je to druga krajnost i da to sada otvara prostor za one koji su antialbanski raspoloženi ili koji bi željeli da pošalju poruku - multietnička demokratija je glupost i treba da se svi svrstamo u nacionalne torove i da gradimo Crnu Goru…”, kazao je Đukanović.

Ističe da je vladajuća koalicija na državnom nivou poslala jasnu političku poruku:

"To nije primjereno, to nemate potrebe da radite, jer ovo je zemlja u kojoj su Albanci sve vrijeme imali sigurnost i prostor za maksimalnu nacionalnu afirmaciju."

Crna Gora je, kako je rekao, zemlja koja je "bila pribježište za gotovo 100.000 Albanaca 1999. godine".

"Ovo je bio njihov dom, prema tome, nemojte ovdje da oslobađate Crnu Goru od bilo koga", kazao je Đukanović.

Bonus video: