Đukanović od Brisela traži investicije: Od toga zavisi bolja vladavina prava

On je predložio da se razmisli o tome da Evropska komisija kreira "širi investicioni paket prema zemljama Zapadnog Balkana"
58 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.08.2014. 18:40h

Crnogorski premijer Milo Đukanović kazao je da je zadovoljan današnjom konferencijom u Berlinu, na kojoj su mu, baš kao i premijerima tri susjedne zemlje, domaćini bili njemačka kancelarka Angela Merkel i predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo.

On je crnogorskim novinarima nakon konferencije saopštio da je na konferenciji bilo riječi o razvojnim pitanjima te da je istakao "međuzavisnost najstrožih kriterijuma na kojima insistira Evropska unija (EU), odnosno, unapređenje vladavine prava, dalji razvoj demokratije sa jedne i ekonomskog razvoja sa druge strane.

"Ukazao sam da je, osim toga što bez kvalitetne vladavine prava nema intenzivnih investicija, samim tim ni dinamičnog ekonomskog razvoja, jednako tačno da ni bez investicija i otvaranja perspektive za kvalitetno zapošljavanje posebno mladih ljudi, ne možemo računati na njihovu punu posvećenost pitanju unapređenja vladavine prava i razvoja demokratije", naveo je Đukanović.

"U tom smislu sam predložio potenciranje još jedne dimenzije EU, odnosno, dimenziju njene odgovornosti za razvojno sustizanje Evrope od strane zemalja regiona koji je najviše zaostao na evropskom kontinentu a bez čije integracije nema ujedinjene Evrope", dodao je on.

On je, kako je kazao, predložio da se razmisli o tome da Evropska komisija kreira "širi investicioni paket prema zemljama Zapadnog Balkana".

"On bi pretendovao prije svega da pomogne boljem infrastrukturnom povezivanju unutar regiona, boljem uvezivanju regiona sa ključnim koridorima. Sa tom pretpostavkom je jasno da ćemo stvoriti uslove za ekonomski razvoj, za otvaranje radnih mjesta a time i za napredak demokratskog razvoja i ispunjavanju onih standarda koji će nas približiti punopravnom članstvu EU", kazao je Đukanović.

Zajednička fotografija nakon konferencije (Foto: Vlada Crne Gore)

On je kazao da je na konferenciji bilo riječi i o paketu "političko-bezbjednosnih pitanja".

"U okviru tok paketa razgovarali smo o pitanjima bivše Jugoslavije koje smo iz posljednje decenije prošlog prenijeli u novi vijek, i tu su tretirana pitanja BiH, Makedonije, odnosa Srbije i Kosova, a uz ono što je Crna Gora učinila po pitanju vlastitih integracija", kazao je crnogorski premijer.

Đukanović je u Berlinu predvodio crnogorsku državnu delegaciju u čijem sastavu su bili i ministri Igor Lukšić i Vladimir Kavarić. Danas je najavljena konferencija na temu odnosa EU i Zapadnog Balkana i za narednu godinu, kada će domaćin biti Austrija.

Galerija

Bonus video: