Đukanović: Važna pitanja rješavati kroz multilateralnu saradnju

On je novinarima u Minhenu rekao da je Minhenska konferencija najprestižniji spoljnopolitički i bezbjednosni forum te vrste u svijetu, koji je i ove godine uspio da okupi brojne, veoma kredibilne učesnike
1511 pregleda 6 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Saša Matić
Milo Đukanović, Foto: Saša Matić

Konferencija u Minhenu pokazala je da je sazrela svijest da se važna pitanja, mogu rješavati samo kroz multilateralnu saradnju, koja će otvoriti prostor za učešće svih zemalja, uključujući i one poput Crne Gore, ocijenio je crnogorski predsjednik Milo Đukanović.

On je novinarima u Minhenu rekao da je Minhenska konferencija najprestižniji spoljnopolitički i bezbjednosni forum te vrste u svijetu, koji je i ove godine uspio da okupi brojne, veoma kredibilne učesnike.

„Jedno od najvažnijih pitanja, koje je animiralo i našu pažnju, jeste pozicija Evropske unije (EU) u datom političko-bezbjednosnom kontekstu na globalnoj sceni, ali i brojna druga pitanja od čijeg rješavanja zavisi stabilnost i prosperitet svakog dijela zemaljske kugle“, kazao je Đukanović.

On je ocijenio da je jako važno da je sazrela svijest da se takva pitanja, posebno u ovako kriznim vremenima, ne mogu rješavati drugačije nego kroz multilateralnu saradnju, koja će otvoriti prostor za najkreativniji pristup i učešće svih, uključujući i zemlje poput Crne Gore.

Đukanović je kazao da su ovakvi skupovi prilika i za brojne bilateralne susrete, i dodao da je njegova pažnja u protekla dva dana bila usredsređena na komunikaciju sa zemljama regiona.

On je kazao da Zapadni Balkan uz ima i svoje specifične probleme.

Kako je naveo, jedan od problema koji je pitiskao region je riješen, zahvaljujući dobroj političkoj volji u Skoplju i Atini.

„Ostaju nam dva problema, mislim prije svega na nefunkcionalnost Bosne i Hercegovine i na zastoj u dijalogu između Beograda i Prištine“, kazao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, to drugo pitanje je bilo i predmet posebnog panela na Minhenskom bezbjednosnom forumu.

„Što znači da je sada fokus EU to pitanje, uz namjeru da se obezbijedi nastavak dijaloga koji bi rezultirao nekim dobrim rješenjem, poput ovog do kojeg su došle Makedonija i Grčka“, dodao je Đukanović.

Kako je kazao, ukoliko su ta očekivanja zaista realna, uskoro će se doći i do rješenja drugog problema.

„To će nam omogućiti da se usredsredimo na rješavanje pitanja Bosne i na stvaranje uslova za učvršćivanje stabilnosti i za vrlo doglednu perspektivu ekonomskog i demokratskog razvoja regiona u cjelini“, zaključio je Đukanović

Bonus video: