Đukanović: Vlast neće fer izbore

Iako su izborni zakoni usvojeni u martu 2014, Vlada još nije nabavila AFIS program za elektronsku identifikaciju birača, Državna izborna komisija (DIK) i dalje nema stručnu službu koja bi pratila izborni proces dok u Skupštini nije formiran privremeni odbor koji bi nadgledao sprovođenje izbornog i zakona o finansiranju političkih subjekata
2 komentar(a)
Milutin Đukanović, Foto: Boris Pejović
Milutin Đukanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 17.06.2015. 19:23h

Vladajuća koalicija ne želi primjenu izbornih zakona, jer planira da i naredne izbore održi po neregularnim uslovima, ocijenio je poslanik Demokratskog fronta (DF) Milutin Đukanović.

On je kazao da duže od godinu Vlada namjerno prolongira primjenu izbornih zakona, kako bi obezbijedila prednost na narednim izborima.

“Vlast ne interesuje ono što smo dogovorili u parlamentu. Oni će izbjegavati uvođenje elektronske identifikacije birača, uređenje biračkog spiska ili sankcionisanje zloupotreba u kampanji, jer su navikli da u takvim uslovima održavaju izbore”, kazao je Đukanović.

Iako su izborni zakoni usvojeni u martu 2014. godine, Vlada još nije nabavila AFIS program za elektronsku identifikaciju birača, Državna izborna komisija (DIK) i dalje nema stručnu službu koja bi pratila izborni proces dok u Skupštini nije formiran privremeni odbor koji bi nadgledao sprovođenje izbornog i zakona o finansiranju političkih subjekata.

Dok je poslanik Demosa Goran Danilović ranije pozvao na zajednički odgovor partija koje su tražile izmjene izbornih zakona, Đukanović smatra da opozicija ne smije pristati na odugovlačenje sa primjenom zakona i da reakcija mora biti zajednička.

“Demokratski front će pozvati sve partije i građane na proteste. Sa ulice treba poslati jasnu poruku, i očekujemo da nam se u tome pridruže i ostale partije”, naveo je Đukanović.

Bonus video: