Gardeto naložio brisanje fusnote o Đukanoviću

Izvor iz Odbora za monitoring je rekao da je Gardeto kontaktirao nadležene institucije u Italiji koje su mu odgovorile da je tužilaštvo u Bariju "arhiviralo" optužnicu
60 pregleda 0 komentar(a)
milo đukanovic, Foto: Savo Prelević
milo đukanovic, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.06.2012. 11:43h

Odbor za praćenje ispunjenja obaveza koje proizilaze iz članstva u Savjetu Evrope (Odbor za monitoring SE) usvojio je Nacrt rezolucije o Crnoj Gori iz kojeg je izbrisano da je bivši premijer Milo Đukanović, koji je prošle godine opet izabran za šefa DPS-a, optužen za organizovani kriminal i šverc cigareta u Bariju.

To je pisalo u fusnoti povjerljivog preliminarnog nacrta izvještaja o Crnoj Gori koji je odbor razmatrao na sjednici u Parizu, a čiji su autori izvjestioci za Crnu Goru Žan-Šarl Gardeto i Nursuna Memečan.

"Fusnota je povučena", rekao je jedan od učesnika sjednice Odbora za monitoring, koji je želio da ostane anoniman.

On je naveo da je Gardeto, nakon što je povjerljivi izvještaj SE objavljen u "Vijestima", kontaktirao nadležene institucije u Italiji koje su mu odgovorile da je tužilaštvo u Bariju "arhiviralo" optužnicu protiv Đukanovića.

Parlamentarke nisu odgovarale na pozive

Tužilaštvo u Bariju je, nakon deset godina istrage, 2009. godine "arhiviralo" optužnicu protiv Đukanovića zbog šverca duvana i mafijaškog udruživanja, s obzirom na to da je imao diplomatski imunitet, ali se i dalje vode procesi protiv njegovih saradnika Dušanke Jeknić-Pešić, Veselina Barovića, Branislava-Brana Mićunovića i Branka Vujoševića.

Isti izvor "Vijesti" je rekao da je Odbor usvojio Nacrt rezolucije u kojem je navedeno pet stvari koje će Savjet Evrope ubuduće nadgledati u Crnoj Gori

Izvještaj su pred Odborom za monitoring branile crnogorske parlamentarke Valentina Radulović-Šćepanović (DPS) i Snežana Jonica (SNP), koje juče nijesu odgovarale na telefonske pozive "Vijesti" i SMS poruke. Parlamentarke nijesu odgovorile da li je u usvojenom dokumentu ostala konstatacija za šefa DPS-a.

Radulović-Šćepanović, koja je šefica crnogorske Delegacije Parlamentarne skupštine SE kazala je ranije da je delegacija Crne Gore pripremila amandman na formulaciju preliminarnog Nacrta izvještaja SE, kako bi bila izbrisana ta sporna fusnota, dok je Jonica tada navela daje riječ o amandmanu jednog dijela delegacije Crne Gore, sa kojim ona nije bila saglasna.

Isti izvor "Vijesti" je rekao da je Odbor usvojio Nacrt rezolucije u kojem je navedeno pet stvari koje će Savjet Evrope ubuduće nadgledati u Crnoj Gori.

Riječ je o ustavnim promjenama vezano za nezavisnost pravosuđa, "efikasnoj" borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, zahtjevu da se prekine sa pritiscima i napadima na nezavisne medije jer se to ne toleriše u članicama SE, te o statusu izbjeglica i raseljenih lica, posebno Roma, kao i zahtjevu da se poboljšaju prava LGBT populacije u Crnoj Gori.

Bonus video: