Gošović Daniloviću: Potvrdili ste da Vas je Milo birao jer mu godite, sljedeći put bolje logicirajte

Gošović je kazao da su bez ikakvog činjeničnog, pravnog i moralnog osnova Danilovićeve tvrdnje da se izvršenim izmjenama i dopunama Odluke o obrazovanju Odbora za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva, uskraćuje mogućnost tehničke vlade, te da Demokrate ne prihvataju tehničku vladu
6303 pregleda 8 komentar(a)
Gošović, Foto: Demokratska Crna Gora
Gošović, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 07.08.2019. 17:49h

Član predsjedništva Demokratske Crne Gore Neven Gošović saopštio je danas da je poslanik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović ustvrdio kako Demokratska partija socijalista (DPS) ne bi prihvatila Briselski plan da mu isti ne odgovara.

"A kako onda prihvati Vladu izbornog povjerenja u kojoj ste Vi ministar policije? Hoćete li da kažete da Vas je prihvatio zato što mu odgovarate? Ovim ste potvrdili da Vas je Milo birao jer mu godite. Zato gospodine Daniloviću sljedeći put bolje logicirajte", poručio je Gošović reagujući na Danilovićevu izjavu da "većina opozicije nije zadovoljna planom Demokrata".

Gošović je kazao da su bez ikakvog činjeničnog, pravnog i moralnog osnova Danilovićeve tvrdnje da se izvršenim izmjenama i dopunama Odluke o obrazovanju Odbora za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva, uskraćuje mogućnost tehničke vlade, te da Demokrate ne prihvataju tehničku vladu, .

"U članu 11 naznačene Odluke, na koji ukazuje Danilović odredbe stava 1 kojim je propisano: "da će Odbor predložiti Kolegijumu predsjednika Skupštine model za implementaciju i nadzor dogovorenih rješenja", nije mijenjan ni u kom vidu. Dodat je novi stav 2 kojim je propisano: "da će Odbor definisati model za obrazovanje nezavisnog nadzornog tijela za praćenje dosljedne primjene usvojenih zakona i podzakonskih akata, te ostvarivanje prava i sloboda učesnika u izbornom procesu". Novododatim stavom 2 člana 11 ni u kom vidu se ne uskraćuje mogućnost primjene stava 1 istog člana, i s tim u vezi pokretanje postupka za formiranje tehničke vlade", istakao je Gošović.

On je dodao da Danilović pokušava da sakrije od javnosti da je Skupština Crne Gore maju 2013. godine nakon održanih predsjedničkih izbora donijela Zaključke o izgrađivanju povjerenja u izborni proces.

"Na osnovu tih Zaključaka Skupština Crne Gore u drugoj polovini 2015. godine donijela je Odluku o obrazovanju Odbora za praćenje primjene zakona i drugih propisa od značaja za izgrađivanje povjerenja u izborni proces. Tim Odborom predsjedavala je poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković. Postojanje navedenog Skupštinskog Odbora ni u kom vidu nije predstavljalo smetnju da politički subjekti potpišu ili podrže Sporazum o stvaranju uslova za slobodne i fer izbore. Nakon istog Skupština Crne Gore u mjesecu maju 2016. godine donijela je i Zakon o primjeni Sporazuma o stvaranju uslova za slobodne i fer izbore. Predlog tog Zakona Skupštini su podnijeli poslanici Goran Danilović i Dritan Abazović. Primjenom navedenih akata obrazovana je takozvana Vlada izbornog povjerenja", naveo je Gošović.

On je poručio i da formiranje naznačenog Skupštinskog odbora, ni u kom vidu nije predstavljalo smetnju, da se nakon sprovedenog postupka, u susret parlamentarnim izborima održanim u oktobru 2016. godine, obrazuje Vlada izbornog povjerenja.

"Sada u istoj pravnoj situaciji Danilović podmeće javnosti da primjena izmjenjenih i dopunjenih odredbi Odluke o obrazovanju odbora za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva, uskraćuje mogućnost formiranja tehničke Vlade. Vlada, pa i tehnička Vlada ima nadležnosti utvrđene Ustavom. Nezavisno nadzorno tijelo obrazovano primjenom ove Odluke pratilo bi dosljednu primjenu usvojenih zakona i podzakonskih akata od strane nadležnih organa, pa i od strane tehničke Vlade. Ali umjesto takvog pristupa rješavanju ovog pitanja i stvaranju uslova za slobodne i fer izbore, ređaju se ničim osnovani napadi na Demokrate. Demokrate su u više navrata jasno saopštile da u takvoj prelaznoj - tehničkoj Vladi neće učestvovati, jer sa DPS-om nikada neće vršiti vlast, ali da će formiranje tehničke Vlade, kao i 2016. godine podržati", kazao je Gošović.

Bonus video: