Hant: Još jedan primjer nečuvenih pokušaja Rusije da naruši evropsku demokratiju

"Rusija je velika zemlja i mora postojati bolji put od ovog", naveo je Hant
3746 pregleda 21 komentar(a)
Hant, Foto: Reuters
Hant, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.05.2019. 17:08h

Ministar vanjskih poslova Velike Britanije Džeremi Hant rekao je povodom današnje presude u slučaju "Državni udar" da je presuda dvojici ruskih obavještajnih oficira zbog neuspjelog pokušaja državnog udara u Crnoj Gori još jedan primjer nečuvenih pokušaja Rusije da naruši evropsku demokratiju.

Podgorički Viši sud osudio je danas ruskog državljanina Eduara Šišmakova na jedinstvenu kaznu zatvora od 15 godina za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju i ruskog državljanina Vladimira Popova na jedinstvenu kaznu zatvora od 12 godina za ista krivična djela u slučaju "Državni udar".

"Krivi. Presuda dvojici ruskih obavještajnih oficira zbog neuspjelog pokušaja državnog udara u Crnoj Gori još jedan primjer nečuvenih pokušaja Rusije da naruši evropsku demokratiju. Rusija je velika zemlja i mora postojati bolji put od ovog", naveo je Hant a na Tviteru prenijela Ambasada Velike Britanije u Crnoj Gori.

Hant je rekao da neuspjeli pokušaj državnog udara u Crnoj Gori u julu 2016. predstavlja jedan od najdrskijih primjera kako Rusija pokušava da podrije evropsku demokratiju.

"Ovaj bezobzirni pokušaj GRU-a da se umiješa u crnogorske parlamentarne izbore i podrije crnogorska kandidatura za članstvo u NATO je samo još jedan primjer kako se destabilizujuće i agresivno Rusija ponašala tokom protekle decenije", istakao je Hant, saopšteno je iz Ambasade Velike Britanije.

Hant je dodao da se do današnje osuđujuće presude dvojici ruskih obavještajnih oficira koji su odgovorni za planiranje ovog državnog udara stiglo kroz pravni process čija transparentnost je bez presedana u Crnoj Gori.

"Suočene sa mnoštvom dokaza, tvrdnje Rusije da su ova dva čovjeka sakupljali materijal za članak o ruskom vojnom prisustvu u regionu tokom Prvog svjetskog rata su se pokazale apsurdnim. Rusija je velika zemlja i suštinski dio evropske civilizacije. Moskva mora prestati sa napadima koji podrivaju teritorijalni integritet i demokratske procese u zemljama koje su joj susjedi, kao i u drugim suverenim državama. Velika Britanija poziva Rusiju da izabere drugačiji put – da podržava bezbjednost Evrope, poštuje međunarodni sistem zasnovan na pravilima, zahvaljujući kojem su naša društva sigurna, kao i da radi zajedno sa nama da bi bili na nivou zajedničkih odgovornosti koje imamo kao stalne članice Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija", kazao je Hant.

Bonus video: