Herceg Novi: Može li ukidanje jednog radnog mjesta srušiti lokalnu vlast?

“Na prvi pogled rekao bih da je ovaj potez i logičan i ekonomski opravdan, ali sam tajming ostavlja sumnju, zašto je taj "vruć krompir" predsjednik prepustio svom potpredsjednik, kaže politički analitičar Gojko Pejović
3608 pregleda 6 komentar(a)
Kordić
Kordić
Ažurirano: 07.02.2019. 16:41h

Odluka o ukidanju radnog mjesta rukovodioca Kancelarije za međunarodnu saradnju je nezakonita i nelegalna i udar je na vlast u Herceg Novom, koja je opozicija državnoj, tvrdi Simonida Kordić dosadašnja šefica te Kancelarije i potpredsednica Nove srpske demokratije na državnom nivou.

“Politička namjera je sasvim jasna. Riječ je o udaru na opozicionu vlast i to u trenutku kada DPS trese afera “Koverat”. Ovo je za nas prepoznatljiv režimski metod da kad se god režim nađe u krizi on preko svojih saradnika izvrši udar na Demokratski front”, uvjerena je Kordić.

“Ako će se radi ove odluke rušiti vlast u Novome onda bolje da nije ni formirana”, poručuje potpredsjednik Opštine Miloš Konjević visoki funkcioner Novske liste koji je potpisao odluku, i ističe da je ona zakonita i donesena uz sva ovlašćenja predsjednika Opštine Stevana Katića koji u Vašingtonu prisustvuje Molitvenom doručku.

Konjević navodi i da bi “volio, objaviti imena svih ljudi koji su ga zvali zbog Kordić, pa bi mnogima bilo jasno sa kim i za koga ona radi i koliki je njen interes opoziciona Crna Gora” .

Opozicioni DPS pojedinačno najača stranka u lokalnom parlamentu, ističe da je “nešto definitivno trulo u vladajućoj koaliciji u Herceg Novom što potvrđuje i pokušaj uvođenja DPS-a u međusobni sukob koalicionih partnera i optužbe o povezanosti jednog od njih sa tom partijom. .

“Zbog javnosti želimo da istaknemo da ni sa jednim članom vladajuće koalicije u Herceg Novom DPS nema, niti je imao, bilo kakvu saradnju. Razlog je razlika u programskim opredjeljenjima, prije svega u odnosu prema nekoliko važnih pitanja za budućnost države Crne Gore”, navode iz OO DPS.

Iz DPS poručuju da je da Predsjednik Opštine “nije imao ni čojstva, ni muškosti” da sam donese odluku o ukidanju radnog mjesta šefice Kancelarije za međunarodnu saradnju. “Pretpostavljamo da ga brine i kako će reagovati njegov kum, Predsjednik Skupštine koji je, kao i šefica kancelarije za međunarodnu saradnju iz redova DF-a".

Ukidanjem radnog mjesta šefa službe za međunarodnu saradnju moglo bi biti "otvaranje Pandorine kutije" u koalicionoj vlasti novske Opštine, saglasni su dobri poznavaoci političkih prilika u najvećoj bokeljskoj opštini.

“Ovo je radikalan i neodgovoran potez sa stanovišta očuvanja lokalne vlasti,a naročito u isčekivanju kulminacije afere 'koverat'.Skretanje pažnje javnosti od suštinskog državnog problema vezanog za predsjednika Države i DPS na lokalnu političku scenu,može odgovarati jedino DPS-u”, kaže jedan od članova vladajuće koalicije. .

Lokalna vlast je i do sada imala ozbiljne slabosti koje su se najviše ispoljile kroz čudnu kadrovsku politiku i ozbiljan podbačaj u realizaciji planiranog budžeta, naročito kapitalnog, za prošlu godinu. U pitanju je loš odabir stručnog kadra, a sa druge strane je zaposlen veliki broj novih radnika u čitavoj lokalnoj samoupravi suprotno ciljevima iz koalicionog sporazuma.

“Mnogi nisu iznenađeni jer od početka ove vlasti čuju se priče o ucjenama i neprincipijelnostima u čemu prednjači Novska lista, a Demokrate se ne odupiru. “Ako se ne želi podržati interes DPS-a onda je ovaj potez u ovakvom trenutku krajnje amaterski i nedorastao ozbiljne politike,a ako je to nešto drugo onda je vrijeme da svi progledamo.Kako god uskoro ćemo saznati”, kaže sagovornik Vijesti iz koalicione vlasti .

“Na prvi pogled rekao bih da je ovaj potez i logičan i ekonomski opravdan, ali sam tajming ostavlja sumnju, zašto je taj "vruć krompir" predsjednik prepustio svom potpredsjedniku , iako je najvjerovatnije usaglašen sa predsjednikom Opštine”, kaže politički analitičar Gojko Pejović. Uvjeren je da će ovaj slučaj izazvati odrđeni problem među koalicionim partnerima , ali da je realno očekivati da na koncu sve bude po onoj staroj " i vuci siti i ovce na broju".

Vladajuću koaliciju u Herceg Novom čine Demokrate, DF, Novska lista, SNP, I SDP –URA, koji od 34 imaju 20 odbornika u lokalnom pafrlamentu. U opozicionim klupama su DPS, SD i Izbor.

Bonus video: