Povjerenje u Vladu palo za 14 odsto, građani ne vjeruju ni poslanicima

Prema ovom istraživanju, povjerenje u parlament ima 31 odsto ispitanika u Crnoj Gori, dok 61 odsto građana ne vjeruje Skupštini Crne Gore
3111 pregleda 15 komentar(a)
Palo povjerenje od ljetos: Marković sa ministrima, Foto: Boris Pejović
Palo povjerenje od ljetos: Marković sa ministrima, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 26.12.2018. 21:07h

Crnogorskoj Vladi vjeruje 34 odsto građana, dok njih 58 odsto nema povjerenja u izvršnu vlast, pokazalo je istraživanje Eurobarometra koje sprovodi Evropska komisija (EK).

Ono je sprovedeno i u Crnoj Gori.

To je za 14 odsto niže povjerenje u odnosu na istraživanje Eurobarometra sprovedeno u avgustu i septembru ove godine.

Prema ovom istraživanju, povjerenje u parlament ima 31 odsto ispitanika u Crnoj Gori, dok 61 odsto građana ne vjeruje Skupštini Crne Gore. Povjerenje građana u crnogorski parlament palo je za 12 odsto u odnosu na ljetošnje istraživanje.

Povjerenje građana u partije izuzetno je nisko, pa strankama vjeruje svega 15 odsto ispitanika, dok je 77odsto njih kazalo da nema povjerenja u njih.

Povjerenje u EU ima 41 odsto ispitanika u Crnoj Gori, dok Uniji ne vjeruje 48 odsto građana.

Većina građana Evorpske unije protiv je proširenja. Prema istraživanju Eurobarometra, 45 odsto građana EU protiv je primanja novih članica, dok 43 odsto ispitanika podržava proširenje EU. Ipak, kako se navodi u istraživanju koje je objavila EK, podrška proširenju EU ostala je na najvišem nivou od 2010. godine.

Proširenje EU najveću podršku uživa u Španiji (71 odsto), Poljskoj i Litvaniji (66 odsto), Rumuniji (65 odsto), Mađarskoj (62 odsto) i Hrvatskoj (61 odsto). Najveći protivnici prihvatanja novih članica u u EU su Finska (64 odsto), Francuska (62 odsto), Njemačka (61 odsto) i Austrija (58 odsto).

Istraživanje, u koje su uključeni i građani pet država kandidatkinja za članstvo u EU, pokazalo je da pokazalo je da 45 odsto građana Crne Gore smatra članstvo u EU pozitivnim dok 19 odsto smatra da bi članstvo bilo loša stvar.

Pitanje da li su za proširenje EU postavljeno je i građanima u zemljama kandidatima, i najviše pozitivnih odgovora bilo je u Albaniji (83 odsto), za njom slijede Makedonija (77 odsto), Crna Gora (62 odsto), Srbija (56 odsto) i Turska (36 odsto).

Bonus video: