Ivanović: Parlament da do odluke suda Jokića zadrži na funkciji

Kotor je već tri sedmice u potpunoj blokadi od kada je lokalni parlament glasovima opozicionih DPS, SD, HGI i LP uz glasove dva od tri odbornika vladajuće SDP, 24.aprila smijenio predsjednika Opštine Vladimira Jokića (Demokrate)
1647 pregleda 3 komentar(a)
Branko Ivanović, Foto: Siniša Luković
Branko Ivanović, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 15.05.2019. 13:51h

Nosilac izborne liste “Nama možete vjerovati-SNP- dr Branko Ivanović” čija tri odbornika u lokalnom parlamentu Kotora daju podršku aktuelnoj lokalnoj vlasti koju čini koalicija Demokrate-URA-DF-SDP, dr Branko Ivanović pozvao je danas sve političke partije u tom gradu da odblokiraju rad Opštine.

On je kazao da se to najjednostavnije i najbrže može uraditi tako što bi lokalni parlament usvojio Odluku o odlaganju primijene odluke o razriješenju predsjednika Opštine Vladimira Jokića (Denokrate) i to do odluke Upravnog suda po tužbi koju je Jokić tim povodm podnio.

Kotor je već tri sedmice u potpunoj blokadi od kada je lokalni parlament glasovima opozicionih DPS, SD, HGI i LP uz glasove dva od tri odbornika vladajuće SDP, 24.aprila smijenio predsjednika Opštine Vladimira Jokića (Demokrate).

Zbog višemjesečne blokade rada lokalnog parlamenta izazvane opstrukcijom SDP, Kotor nema ni usvojen budžet za ovu godinu, a većina čelnika lokalne uprave je dala ostavke ili se pasivizirala, povukavši se na godišnje odmore.

Ivanović je danas kazao da je manjinska podrška SNP dosadašnjoj lokalnoj vlasti imala samo jedan cilj – “podršku donošenju odluka koje su u interesu svih građana Opštine Kotor”.

“Zato pozivamo sve političke subjekte koji participiraju u SO Kotor da podrže naš predlog kojim se na jedini zakonit i politički legitiman način može prekinuti blokada svih funkcija Opštine Kotor nastala nakon donošenja Odluke o razrješenju predsjednika Opštine Vladimira Jokića od strane DPS, SDP, SD, LP i HGI. Predlažemo da se po hitnom postupku zakaže sjednica i u Skupštiini Opštine donese Odluka o odlaganju primjene odluke o razrješenju predsjednika opštine do donošenja odluke Suda.”- saopštio je danas Ivanović.

On je izrazio uvjerenje da je takav predlog “najbrži i jedini pravno utemeljen i politički legitiman način da se razblokira rad Opštine, te da mora biti prihvatljiv svim političkim subjektima odnosno odbornicima koji žele dobro Kotoru.”

“Smatramo da ovaj predlog treba da podrže svi subjekti uključujući i one koji su donijeli odluku zbog koje je došlo do blokade rada Opštine, ukoliko vjeruju u zakonitost postupka u kojem su donijeli tu odluku i imaju povjerenja u rad nadležnog suda pred kojim se vodi postupak, jer bi svi drugi modeli bili politički nelegitimni, suprotni izbornoj volji građana i predstavljali uvođenje već poznatih modela političke korupcije od kojih je makar do sada Kotor bio pošteđen.”- istakao je Ivanović, pozvavši sve političke subjekte u Kotoru da se u što kraćem roku javno izjasne o njegovom predlogu.

“Brzina izjašnjavanja svakog političkog subjekta ili odbornika, govoriće o količini njihove brige za Kotor. Ukoliko se sa našim predlogom saglase svi politički subjekti, a zbog činjenice da je sada već očigledno da ne postoji mogućnost formiranja političke legitimne, a funkcionalne vlasti, smatramo da bi svi politički subjekti u Kotoru trebali da usaglase termin donošenja odluke o skraćenju mandata i raspisivanju izbora koji bi se održali odmah po završetku turističke sezone.” - zaključio je Ivanović.

Opozicioni DPS u međuvremenu je odlučio da pokrene sopstvenu inicijativu za izbor novog predsjednika Opštine Kotor jer je ta partija očito uspjela da u redovima odbornika do sada vladajuće koalicije, pronađe odlučujući, 17-ti glas koji joj treba da bi u 33-članom lokalnom parlamentu izabrala svog gradonačelnika i time se vratila na vlast poslije dvije godine.

Budući da je Predsjedništvo SDP juče iznenada odlučilo da iz članstva te partije isključi šeficu njihovog odorničkog kluba u SO Kotor Brunu Lončarević, ali ne i Gorana Brguljana koji je sa Lončarevićkom 24.aprila, protivno zvaničnom stavu vrha partije, glasao za smjenu Jokića, izvjesno je da je Lončarevićeva odlučila da definitivno promijeni stranu i svojim odborničkim glasom podrži povratak DPS na vlast u Kotoru.

Demokratska narodna partija i njen odbornik u SO Kotor dali su punu podršku icicijativi i predlogu koju je svim političkim subjektima u tom gradu uputio Branko Ivanović u ime svog odborničkog kluba.”

Bonus video: