Jokić: Brinućemo o svakom pripadniku Vojske ponaosob

„Dva su ključna zadatka pred GŠ VCG u narednom periodu. Prvi je jačanje stručnih i kadrovskih kapaciteta komandi jedinica i ustanova Vojske, u čemu će biti i kadrovskih osvježenja na tim pozicijama. Drugi zadatak je unapređenje gotovosti Vojske za izvršenje svih njenih zadataka“
166 pregleda 8 komentar(a)
Ljubiša Jokić, Foto: Savo Prelević
Ljubiša Jokić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 14.01.2017. 09:03h

Novi načelnih Generalštaba VCG (GŠ), general-potpukovnik Ljubiša Jokić, najavio je da će u njegovom fokusu biti jačanje borbene i svake druge gotovosti Vojske za izvršenje njenih zadataka, kao i briga za sve pripadnike crnogorskih oružanih snaga.

„Dva su ključna zadatka pred GŠ VCG u narednom periodu. Prvi je jačanje stručnih i kadrovskih kapaciteta komandi jedinica i ustanova Vojske, u čemu će biti i kadrovskih osvježenja na tim pozicijama. Drugi zadatak je unapređenje gotovosti Vojske za izvršenje svih njenih zadataka,“ kazao je sinoć za „Vijesti“.

On, kao prvi vazduhoplovac na toj dužnosti, dolazi na čelo Vojske Crne Gore koju su od obnove nezavisnosti 2006. do danas, kao načelnici GŠ, vodili general-pukovnik Jovan Lakčević (Kopnena vojska) i admiral Dragan Samardžić (Mornarica). Višestruko odlikovani Jokić za sobom već ima iskustvo u obavljanju najviše dužnosti u Vojsci, jer je od septembra 2005. do početka jula 2006. bio načelnik Generalštaba tadašnje Vojske Srbije i Crne Gore.

„Pored dva ključna zadatka koja sam postavio sebi i Generalštabu, ne manje važna misija biće i priprema i stručno osposobljavanje kadrova koji će ubuduće zastupati nacionalne interese Crne Gore u NATO institucijama i komandama. Takođe, u fokusu pažnje će mi biti i kontinuirana briga za svakog ponaosob pripadnika Vojske i pružanje podrške tim ljudima u rješevanju svih njihovih, čak i ličnih problema“, najavio je general, koji je i sam proteklih godina službovao kao vojni predstavnik Crne Gore u komandi NATO-a u Briselu.

Plavski pilot „supergaleba“

Ovaj Plavljanin završio je 13. klasu vazduhoplovne vojne gimanzije „Maršal Tito“ u Mostaru 1977, da bi 1981. završio 30. klasu Vazduhoplovne vojne akademije JNA u Zadru i Puli, stekavši zvanje pilota i čin potporučnika.

Tokom službe završio je i najviše stručne škole – Komandno štabnu školu Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane i Školu nacionalne odbrane u Beogradu. Letio je na avionima tipa „zlin“, „galeb G-2“, „jastreb“ i „supergaleb G-4“.

Nosilac je zlatnog letačkog znaka. Prošao je sve dužnosti od pilota u eskadrili, preko komandira avijacijskog odjeljenja, komandanta lovačko -bombardere eskadrile, komandanta 172. avijacijske brigade i komandanta 423. vazduhoplovne baze u Podgorici.

Za načelnika vojnog kabineta i sekretara Vrhovnog savjeta odbrane državne zajednice SCG imenovan je 2003, bio je pomoćnik ministra odbrane SCG za ljudske resurse 2004, a septembra 2005. postavljen je i za načelnika Generalštaba VSCG sa koje se povukao godinu kasnije.

Bonus video: