Još deset mjeseci za obećanja stara deceniju

DPS do danas nije ni izbliza ostvario “dostižne i realne ciljeve“ koje je sebi zadao 2016. godine
2609 pregleda 3 komentar(a)
Kusovac, Foto: Siniša Luković
Kusovac, Foto: Siniša Luković

Ukoliko DPS podržan “prebjezima“ iz SDP-a uskoro ne preuzme lokalnu vlast u Kotoru i time izbjegne vanredni odlazak Kotorana na birališta, prvi sljedeći redovni izbori u Crnoj Gori održaće se u Tivtu, najkasnije do kraja marta naredne godine.

To znači da aktuelna DPS-SD-HGI tivatska vlast “troši“ posljednjih deset mjeseci mandata, započetog nakon apsolutnog trijumfa na izborima održanim 17. aprila 2016. DPS je tada sam osvojio 17 mandata – natpolovičnu većinu u 33-članom tivatskom parlammetu, pa je i sama mogla vršiti vlast u koju je, međutim, uključila SD i HGI. Stoga te tri partije sa ukupno 21 odbornikom u SO suvereno vladaju Tivtom...

Tako povoljna i bezbrižna politička pozicija tivatske vlasti nije, međutim, ni izdaleka rezultirala ostvarivanjem izbornog programa sa kojim je DPS 2016. zadobio do tada rekordno povjerenje Tivćana.

Već i površna analiza nabrojanih obećanja u izbornom “lifletu” DPS-a iz proljeća 2016. pokazuje da će lokalna administracija gradonačelnika i predsjednika DPS-a Tivta dr Siniše Kusovca, proljeće naredne godine dočekati ili pravdajući se zašto nisu realizovali obećane nove objekte lokalne komunalne infrastrukture, ili opet copy/pastejući ono što iz usta lokalnih lidera, kao čvrsta obećanja, Tivćani slušaju već desetak godina.

“Naš izborni program za dalji razvoj Tivta je dostižan i realan... Ostvarićemo u cjelosti zadate ciljeve“, poručili su tivatski depeesovci predvođeni Kusovcem u izbornoj kampanji aprila 2016.

Uprkos takvoj riješenosti i beskompromisnoj odlučnosti, DPS do danas nije ni izbliza ostvario “dostižne i realne ciljeve“ koje je sebi zadao 2016. - nema ništa od obećanog bulevara sa kružnim tokovima kroz centar Tivta, lungo mare šetališta na Belanima, odnosno od Opatova do Lepetana, servisne zone u Gradiošnici, Vatrogasnog doma, solarnih staklenika za isušivanje kanalizacionog mulja iz postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, kanalizacije u Donjoj Lastvi, Lepetanima, Gradiošnici i višim zonama Krašića, rezervoara za vodu u Gradiošnici, novog vodovoda od Pod kuka do Plavde, parking garaže u centru grada...

Nije formiran obećani Dnevni centar za stare osobe, dok se, tek, počeo graditi Dnevni centar za djecu sa posebnim potrebama. Nije počela ni obećana izgradnja stanova za penzionere, niti za stanovnike neformalnog romsko-egipćanskog naselja “7. jul“, nije uspostavljen pomorski transfer unutar Tivatskog zaliva brodovima na solarni pogon, nije uređena obala u Donjoj Lastvi, niti je uređen obećani kompleks sportskih terena u tom naselju.

Dio nerealizovanih obećanja iz 2016. godine, poput dislokacije Vatrogasne stanice i tehničkih baza Komunalnog preduzeća i Vodovoda i kanalizacije, izgradnje bazena na Belanima, Dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama ili proširenja Jadranske magistrale kroz grad u bulevar, datiraju još od izbora 2008. godinu, a neke od njih DPS je Tivćanima obećavao još 2004.

“Izgradnju stanova na lokaciji Lukovića barake završićemo na zadovoljstvo onih koji to od nas očekuju”, obećao je tivatski DPS 2012. i do danas nastavio da tim povodom “za nos povlači” porodice 72 bivših radnika Arsenala koji već 14. godinu od zatvaranja nekadašnjeg vojnog brodogradilišta ne mogu dočekati ni izlivanje temelja novih stambenih zgrada. Uprkos lošem stanju na terenu, Kusovac je kao predsjednik OO DPS-a još u decembru 2017. tvrdio da je već tada ostvario četiri petine onoga što su on i njegova partija u aprilu 2016. obećali Tivćanima.

“Od iz­bor­nog pro­gra­ma par­ti­je ko­ji je po­nu­đen gra­đa­ni­ma 2016. go­di­ne do­sad je re­a­li­zo­va­no čak 80 od­sto ak­tiv­no­sti, pa se može očekivati da će se na kraju 2018. sa velikom izvjesnošću konstatovati da je za samo dvije godine od lokalnih izbora u Tivtu u cjelosti realizovan izborni program, i da će se realizovati i značajan broj novih projekata čime se DPS u Tivtu na najbolji način odužio građanima koji su nam na ovim lokalnim izborima dali podršku”, saopšteno je, sa Kusovčevim potpisom, nakon sjednice OO DPS Tivat održane 19. decembra 2017.

Tivatski gradonačenik i partijski šef danas, međutim, priznaje da je situacija daleko od one kojom se tako hvalio prije dvije i po godine:

“Mogu garantovati da će najvećim dijelom, ono što smo stavili u predizborni program DPS-a 2016, biti realizovano do predstojećih redovnih izbora. Posebno ćemo u narednom periodu akcenat staviti na bulevar, kružne tokove i ostale tamo zapisane kapitalne investicije koje će biti realizovane. Mislim da iskrenost treba da bude najbolji saveznik i nama i vama”, kazao je Kusovac, odgovarajući na pitanje “Vijesti” može li garantovati da ću narednih 10 mjeseci uspjeti da ostvari sve ono što je DPS 2016. obećao Tivćanima.

On nije odgovorio na pitanje koliko sada, u procentima, iznosi realizacija izbornog programa DPS-a iz aprila 2016. godine, ali je priznao da se obećani projekat izgradnje stambeno-poslovnog kompleksa na Lukovića barakama sigurno neće ostvariti jer Opština tu ne može da nađe zajednički jezik sa ostalim partnerima – Ministarstvom odbrane i grupom građana “Arsenal za Tivat” koja je pravni sljedbenik sindikata ugašenog tivatskog vojnog brodogradilišta.

Nijesu obećali, ali su častili Vladu, investitore i bankare

Iako to nisu ni pominjali u izbornom programu 2016. godine, tivatski depeesovci u protekle nešto više od tri godine potrudili su se da preko leđa građana, časte Vladu i pojedine investitore i bankare.

Najeklatantniji je svakako primjer prošlogodišnjeg Kusovčevog potpisa na kontroverzni i pravno vrlo diskutabilan ugovor o opraštanju duga Porto Montenegru za komunalije u iznosu od čak 5,6 milioan eura, a koji je prethodno uporno odbijala da potpiše njegova prethodnica, bivša gradonačelnica dr Snežana Matijević (DPS) iako je na tome insistirala Vlada.

Početkom prošle godine iz gradske kase su prosuli još oko 1,5 miliona eura na plaćanje odštete u samo jednm izgubljenom sudskom sporu, potom su se sa PAM-om nagodili da plate 300.000 za neovlašćeno korišćenje muzičkih numera na zabavnim događajima koje su priređivali Opština i TO Tivat, ne vodeći računa o tantijemima i autorskim pravima.

Najsvježiji primjer prosipanja imovine Tivćana je gubitak skoro 2 miliona eura koje je Opština držala u Atlas banci u kojoj je nedavno pokrenut stečaj.

Na naplatu Opštini ubrzo stiže i oko 2 miliona eura sudskih odšteta mještanima Krtola za uzurpiranu privatnu imovinu na Klačini za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

DPS je 2016. Tivćanima obećavao “ulaganja u aerodromsku infrastrukturu”, da bi samo dvije godine kasnije “okrenuo ćurak naopako” i založio se za davanje najvećeg tivatskog privrednog resursa u dugoročni zakup.

U međuvremenu, čelnici grada i DPS-a oćutali su najveću pljačku tivatske imovine u posljednjih desetak godina jer je Vlada dekretno, pozivajući se na javni interes, Tivtu nedavno oduzela nekoliko stotina hiljada kvadratnih metara zemljišta u kompleksu tivatske vazdušne luke i njenoj neposrednoj okolini. Samo ta zemlja čiju je ekspropijaciju opština Tivat svojevremeno plaćala građanima, ili je od njih kupovala da se sagradi aerodrom, a Vlada je sada dekretom prisvojila da bi je dala u tridesetogodišnji zakup koncesionaru aerodroma, vrijedi najmanje 50 miliona eura.

Bonus video: