Kaluđerović: Vlast sprema crne fondove za predizbornu kampanju

Za skraćenje mandata glasali su poslanici vladajuće koalicije, dok su predstavnici opozicije i poslanici Mehmed Bardhi i Vaselj Siništaj bili protiv
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.07.2012. 21:15h

Skupština Crne Gore je glasovima vladajuće koalicije skratila mandat i time otvorila put za raspisivanje parlamentarnih izbora.

Za skraćenje mandata glasali su poslanici vladajuće koalicije, dok su predstavnici opozicije i poslanici Mehmed Bardhi i Vaselj Siništaj bili protiv.

Raspravom o skraćenju mandata dominirale su tvrdnje opozicije da ih niko nije konsultovao o raspuštanju skupštine i upozorenja da će izbori biti održani u neregularnim uslovima. Gotovo svi poslanici iskoristili su raspravu i za predizbornu kampanju, pa su se iz plenarne sale nizali pozivi građanima da razmisle kako će glasati.

Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Velizar Kaluđerović upozorio je da u Crnoj Gori još nijesu regulisani birački spiskovi, navodeći da u njima postoje velike razlike sa podacima o punoljetnim građanima sa popisa stanovništva.

“Niko u vlasti ne ispituje kako se u Duvanskom kombinatu pakuju cigarete bez akciza, kao u doba organizovanog šverca cigareta. Očigledno da spremate crne fondove za predizbonu kampanju”, upozorio je Kaluđerović aludirajući na izvoz cigareta “Kleopatra” iz firme pod stečajem.

Njegov stranački kolega Aleksandar Damjanović istakao je da će, u izbornoj kampanji, SNP osim vlasti imati protivnika i u nezavisnim medijima, optužujući ih da vode kampanju protiv njegove partije.

Iako je šef poslaničkog kluba DPS- Milutin Simović objašnjavao da se parlamentu skraćuje mandat kako bi nova Vlada mogla da uđe u proces pristupnih pregovora, lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić primjetio je da se izbori raspisuju jer je režim u panici. On je podsjetio da su i vanrdni izbori 2009. godine raspisani uoči udara ekonomske krize.

“Znate kakav vam je rejting i znate koliko vam je potpredsjednik, bez obzira na sva neslaganja sa SDP-om, bio grlat braneći teoriju da se mora na izbore sa SDP. Trebaju vam jer će ovi izbori biti izgubljeni”.

Nebojša Medojević (PzP) je upozorio da se jesenji izbori održavju u neregularnim uslovima, jer nema pravnih instrumenata koji bi spriječili kupovinu ličnih karata i zaustavili kampanju “siguran glas”

“Ranko Krivokapić je postavio dilmu može li Vujanović tri puta, a da on nije probao još ni jednom. Nakon njegove dileme i neki su se iz DPS-a zapitali mogu li i oni biti predsjednici države”

“Znamo gdje vam je baza i kako komunicirte na dan izbora. Autobisima dovodite ljude iz Makedonije Albanije i Kosova da glasaju dok im operativac ANB čuva dokumenta. Jednog trenutka ćete za to polagati račune”, kazao je Medojević

Poslanik albanske koalicije “Perspektiva” Vaselj Siništaj kazao je da se prva Albanaca ne puštuju i da se sve završava na obećanjima vlasti. Obraćajući se poslanicima na albanskom jeziku, Siništaj je kazao da se albanski u institucijama ne može koristiti kao službeni jezik, te da se još čeka vraćanje imovine, decentralizacija i punopravni status opštine Tuzi.

Parlament je juče prije skraćenja mandata dao pozitivno mišljenje Vladi za imenovanje Božidara Vuksanovića za direktora Uprave policije, i usvojio Zakon o javnim radio-difuznim sredstvima kojim se omogućava pokretanje parlamentarnog kanala.

Zašto Filip može tri puta a Krivokapić ni jednom?

Milan Knežević (SNP) pozvao je predsjednika države Filipa Vujanovića da podnese ostavku i omogući rspisivnje predsjedničkih izbora. On je kazao da su predsjednički izbori odloženi za maj, kako bi se sačuvao savez DPS-a i SDP-a.

“Ranko Krivokapić je postavio dilmu može li Vujanović tri puta, a da on nije probao još ni jednom. Nakon njegove dileme i neki su se iz DPS-a zapitali mogu li i oni biti predsjednici države”, kazao je Knežević, aludirajući na protivljenje SDP-a Vujanovićevoj kandidaturi.

Galerija

Bonus video: