Karpenter: Crna Gora da obrati pažnju na uticaj ruskog prljavog novca - Vijesti.me
"BITI U PRIPRAVNOSTI" UOČI PARLAMENTARNIH IZBORA

Karpenter: Crna Gora da obrati pažnju na uticaj ruskog prljavog novca

"Ako mogu da postignu sporazum o reformi izbornog zakonodavstva i o nekim drugim reformama, među kojima su krivično gonjenje slučajeva organizovanog kriminala i korupcije, to bi onda bila osnova za održavanje izbora na kojima bi mogle da učestvuju sve stranke, dok bi Crna Gora mogla da jača svoju demokratiju", rekao je Karpenter

Karpenter
Karpenter (Foto: Screenshot/YouTube)

Ključna stvar na koju bi trebalo obratiti pažnju u Crnoj Gori je "uticaj ruskog prljavog novca", izjavio je direktor američke nevladine organizacije "Pen Bajden centar" Majkl Karpenter.

Karpenter, bivši zvaničnik Pentagona zadužen za Balkan, upozorio je u intervjuu za Glas Amerike da je uoči narednih izbora u Crnoj Gori potrebno biti u pripravnosti zbog mogućeg miješanja Rusije, ali i, kako je rekao, ruske prijetnje u budućnosti.

"Možda ne pokušaja puča, već više miješanja, različite vrste. Neki slučajevi krivičnog gonjenja operativaca ruske vojne obavještajne službe GRU, koji su učestvovali u planiranju puča 2016. godine, ali i nekih crnogorskih opozicionih političara, pokazuju da je bilo mnogo ruskog prljavog novca u crnogorskoj politici. Ja bih to pažljivo pratio, kao jednu od ključnih stvari koja bi mogla da se dogodi i utiče na izborni proces", kazao je Karpenter.

On je naveo da postoji i mogućnost "sajber napada i drugih vrsta miješanja" i ocijenio da Crnogorci zbog toga "još nisu bezbjedni" i da bi "trebalo da budu pripravni uoči narednih izbora".

Bivši zvaničnik Pentagona ocijenio je da je dijalog vlasti i opozicije u Crnoj Gori najbolje rješenje, kada je riječ o izborima sljedeće godine i o reformama koje treba sprovesti.

"Ako mogu da postignu sporazum o reformi izbornog zakonodavstva i o nekim drugim reformama, među kojima su krivično gonjenje slučajeva organizovanog kriminala i korupcije, to bi onda bila osnova za održavanje izbora na kojima bi mogle da učestvuju sve stranke, dok bi Crna Gora mogla da jača svoju demokratiju", rekao je Karpenter.

On je kazao da je za Crnu Goru "bio ogroman uspjeh" kada je postala članica NATO, ali da je "i dalje potreban veliki broj reformi".

"Najbolja stvar za zemlju bila bi ako bi mogli da se ujedine oko zajedničkog nacionalnog cilja - da se postigne napredak ka članstvu u EU i zbog toga bi dobro bilo da obe strane postignu odredjeni kompromis o sprovodjenju reformi. To bi bio najbolji mogući scenario. Ne znam da li će se to dogoditi, jer neki članovi opozicije imaju veoma tvrdokorne stavove koje ne mijenjaju", dodao je Karpenter.

Skupština Crne Gore usvojila je izmjene Odluke o formiranju Odbora za reformu izbornog i drugog zakonodavstva, zahvaljujući dogovoru vladajuće koalicije i dijela opozicionih stranaka. Međutim, to je izazvalo podjele među najjačim opozicionim grupacijama, navodi Glas Amerike.


Vidi sve komentare