Katnić misli da Stanković griješi, ali neće hapsiti Mandića i Kneževića

“Pritvor je tražen za osumnjičene članove ove kriminalne organizacije na mnogo nižem hijerarhijskom nivou, a sudija za istragu ga je prihvatao”, rekao je izvor “Vijesti” upoznat sa Katnićevim stavom
52 pregleda 117 komentar(a)
Andrija Mandić, Milan Knežević, Foto: Luka Zeković
Andrija Mandić, Milan Knežević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 16.02.2017. 07:40h

Specijalni državni tužilac Milivoje Katnić poštovaće uputstvo vrhovnog državnog tužioca (VDT) Ivice Stanković i neće tražiti hapšenje dvojice poslanika DF-a, Andrije Mandića i Milana Kneževića iako smatra da su postojali razlozi za određivanje pritvora, koji bi i tražio od sudije za istragu da nije bilo reakcije VDT.

“Pritvor je tražen za osumnjičene članove ove kriminalne organizacije na mnogo nižem hijerarhijskom nivou, a sudija za istragu ga je prihvatao”, rekao je izvor “Vijesti” upoznat sa Katnićevim stavom.

Stanković je juče Katniću dao obavezujuće uputstvo da se dvojici poslanika DF-a ne predlaže određivanje pritvora.

Katnić sumnjiči Mandića i Kneževića za krivično djelo - stvaranje kriminalne organizacije u istrazi povodom pokušaja terorizma pod vođstvom dvojice ruskih državljana na dan izbora prošlog oktobra.

Crnogorski parlament ukinuo je juče poslanički imunitet i odbrio Specijalnom državnom tužilaštvu da vodi istragu protiv Mandića i Kneževića, Stanković kasnije suspendovao mogućnost da oni budu uhapšeni.

Kolege Mandića i Kneževića iz DF-a su se prethodno, nakon haotičnih scena u holu parlamenta, svađe i sukoba sa poslanicima vladajuće koalicije koji su izglasali skidanje imuniteta, zatvorili u zgradi Skupštine i poručili da neće dozvoliti hapšenje Mandića i Kneževića.

Stanković je u uputstvu naveo da se shodno Ustavu Crne Gore, Zakoniku o krivičnom postupku i međunarodnim standardima pritvor primjenjuje samo kada je strogo neophodan i kada predstavlja krajnju mjeru.

Zakon omogućava vrhovnom državnom tužiocu da glavnom specijalnom tužiocu daje obavezna uputstva “u pisanoj formi i sa obrazloženjem”.

Po zakonu, glavni specijalni tužilac bi sada mogao da traži da VDT ponovi svoje uputstvo ako smatra da je nezakonito, a potom i da zahtijeva da ne postupa više u tom predmetu, već da se ustupi drugom tužilaštvu.

Pravni stručnjak kojeg su "Vijesti" kontaktirale smatra da Katnić nije imao pravo da od parlamenta traži skidanje imuniteta poslanicima DF-a radi određivanja pritvora, već da to može da uradi samo sudija za istragu, ali da je GST mogao i još može da im bez odluke parlamenta odredi zadržavanje do 72 sata.

Drugi ekspert tvrdi da je Katnićev zahtjev parlamentu pravno valjan u cilju odobrenja za mogućnost određivanja pritvora u interesu racionalnosti postupka, da ne bi došlo do njegovog odugovlačenja.

Po zakonu, Stanković ima i zakonsku mogućnost da “neposredno vrši sva ovlašćenja i preduzima sve radnje za koje je zakonom ovlašćen rukovodilac” SDT, kao i “pojedine predmete ili pojedine radnje u tim predmetima iz nadležnosti SDT, povjeriti Vrhovnom državnom tužilaštvu”.

Iz SDT nisu odgovorili na zahtjev “Vijesti” da komentarišu Stankovićevu odluku, upućenu preko Vrhovnog državnog tužilaštva.

Na konferenciji za novinare Mandić je pozdravio Stankovićevu odluku, iako se “uključio u zadnjem momentu donoseći obavezujuće uputstvo".

"To je posebno bitno za svakog građanina Crne Gore. Mi pozdravljamo takvu odluku. Katnić je slučaj prenio u ličnu ravan gdje dominiraju emocije. Posebno želim da zahvalim kolegama iz opozicije. Pokazali smo kakve koristi svi imaju od ujedinjene opozicije", rekao je Mandić.

Milan Knežević je kazao da DF nije prijetnja za ustavni poredak i da nema namjeru da ruši državu.

"DF je napadnut i sve Što radimo je nužna samoodbrana i ništa više. Ne stidimo se ni zbog čega sto smo radili ne bi li pokazali da se Crna Gora nalazi na ivici sukoba", dodao je Knežević, dok je Mandić zatražio da se što prije oslobode “politički zatvorenici” Mihailo Čađenović i Nikola Bajčetić”.

Bonus video: