Katnić zove Stijepovića zbog Kneževićeve koverte?

Državno tužilaštvo nakon 10 dana objavilo da će “primjenjivati zakon koji je jednak za sve”, SDP inicirao kontrolno saslušanje Stankovića, Katnića i Veljovića
12680 pregleda 21 komentar(a)
Stijepović i Katnić, Foto: Boris Pejović
Stijepović i Katnić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 15.01.2019. 07:37h

Deset dana nakon što je vlasnik Atlas grupe Duško Knežević objavio da je Demokratskoj partiji socijalista (DPS) donirao novac za izbore, kojih nema u javnim evidencijama, oglasilo se državno tužilaštvo navodeći da će provjeriti činjenice i “primijeniti zakon koji je jedan za sve”.

Šta to znači i ko će voditi istragu, tužilaštvo nije navelo. Prema nezvaničnim informacijama, predmet će zadužiti Specijalno državno tužilaštvo, koje bi narednih dana trebalo da pozove bivšeg gradonačelnika Podgorice Slavoljuba Stijepovića (DPS) na saslušanje.

U petak je objavljen snimak na kojem se vidi kako Knežević Stijepoviću, sada generalnom sekretaru Predsjedništva, daje kovertu u kojoj je kako tvrdi oko 100.000 eura, koju ovaj gura u unutrašnji džep sakoa i pominje partijski skup DPS u Zeti.

Knežević je juče na Instagramu objavio novi snimak nazvan “Siromašna prva familija”. Montaža više fotografija lidera DPS Mila Đukanovića, njegovog brata i sestre Ane Đukanović i Aca Đukanovića propraćena je pjesmom “Siromah sam, al volim da živim”.

“Državno tužilaštvo Crne Gore, u skladu sa Ustavom i zakonom, preduzeće sve neophodne mjere i radnje kako bi se u slučaju javnosti poznatom kao afera Atlas utvrdile sve neophodne činjenice. Ukoliko se utvrdi da je učinjeno bilo koje krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti, za to će se snositi odgovornost. Državno tužilaštvo i u ovom, kao i u svim drugim predmetima, isključivo će primjenjivati zakon koji je jednak za sve”, objavljeno je juče na sajtu Vrhovnog državnog tužilaštva.

Iz Tužilaštva juče nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” da li je i koje radnje tužilaštvo preduzelo, da li je za ovaj slučaj nadležno Specijalno državno tužilaštvo ili Osnovno državno tužilaštvo, da li je nakon objavljivanja video-zapisa saslušan Stijepović ili neko drugi, te da li je Tužilaštvo kontaktiralo DPS ili Agenciju za sprečavanje korupcije zbog sumnji u političku korupciju.

Ni iz ASK-a nisu odgovorili na pitanja da li će provjeriti da li ima razlika u stvarnim prihodima i rashodima DPS-a tokom prethodnih izbornih kampanja, posebno tokom prethodnih lokalnih izbora u Podgorici s obzriom na informacije o donacijama Duška Kneževića i da li će koristiti kapacitete i zakonsku mogućnost u vezi sa ovim, kao što su uradili u slučaju Demokratskog fronta (DF).

Poslanici Socijaldemokratske partije juče podnijeli inicijativu za kontrolno saslušanje VDT Ivice Stankovića, glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i direktora Uprave policije (UP) Veselina Veljovića.

Oni predlažu zajedničku sjednicu Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu i Odbora za bezbjednost, navodeći da je zbog sistemskog značaja nezakonitosti na koje je Knežević ukazao, neophodno da Skupšina Crne Gore ima blagovremenu i potpunu informaciju o postupanju tužilaštva i policije.

“Stepen društvene opasnosti je takav da nalaže prioritetno postupanje državnih organa jer imamo javno iznijete dokaze čiju vjerodostojnost treba ispitati, da su visoki funkcioneri jedne politčke partije nezakonito primali novac, time dodatno doveli u pitanje legitimitet parlamentarnih izbora od 2016. godine”, naveli su Ranko Krivokapić, Raško Konjević, Draginja Vuksanović i Džavid Šabović.

Neophodno je, dodaju iz SDP-a, da se Skupština, u okviru ostvarivanja svoje kontrolne uloge na kojoj insistiraju naša domaća javnost i međunarodni partneri, informiše o radu Tužilaštva, Uprave policije i ASK-a po ovom pitanju.

Knežević je na snimku “Siromašna prva familija” objavio djelove Đukanovićevog intervjua iz emisije “Nedjeljom u 2” na HRT-u u kojem je predsjednik Crne Gore naveo da ne posjeduje nikakve nekretnine, osim stana u kome živi, kao ni ušteđevinu u bankama.

Knežević je aludirao da je Đukanovićeva kuća na Gorici od 2.000 kvadratnih metara, i podsjetio na procjene uglednog časopisa “Forbs” da je porodica Đukanović, uključujući i predsjednikovog brata i sestru “teška” 167 miliona eura.

“Vijesti” su kontaktirale predsjednika države i advokaticu Anu Đukanović, ali oni nijesu odgovorili na pitanja. Đukanović je juče bio u Ujedinjenjim Arapskim Emiratima, sa kojima je Knežević ranije poslovao.

Vlasnik Atlas grupe iznio je optužbe na račun Đukanovića, Stijepovića i njihove partije nakon što je izdat nalog za njegovo hapšenje zbog navodnog pranja novca preko njegove Atlas banke. On je optužio Đukanovićevu “prvu familiju” da želi da mu otme poslove u Crnoj Gori, tvrdeći pri tom da je on jedan od najvećih donatora DPS-a. Nakon njegovih tvrdnji pojavio se snimak na kojem on Stijepoviću uručuje kovertu sa 100.000 eura pred lokalne izbore u Podgorici. Stijepović je odbacio tvrdnje da se radi o korupciji navodeći da se radilo o konvertovanju novca za lične potrebe i poručujući da je neprijatno iznenađen što ga je školski drug tajno snimao.

Zbog tog novca SDT Milivoje Katnić ranije je pokrenuo istragu protiv Pokreta za promjene. Poslanici Miodrag Lekić i Neđeljko Rudović pozvali su juče Evropsku uniju da preuzme javnu odgovornost povodom situacije u vezi sa snimkom koji je objavio Knežević jer u protivnom, kako tvrde, rizikuje kredibilitet u domaćoj javnosti.

I afera Sanader počela nelegalnim donacijama HDZ-a

Predsjednik Demokrata Aleksa Bečić juče je na konferenciji za medije kazao da je afera “Duško-Milo-Migo” najskandaloznija afera koju pamti crnogorska politička scena, navodeći da prevazilazi čuvenu aferu “Snimak” iz 2012.. “Snimak 2019. je pokazao sve ono što smo svi mi zajedno dobro znali... Zamislite koliko je tek ovakvih i sličnih finansijera, biznismena, partnera, investitora i drugih pojedinaca koji su morali davati donacije ili, što bi naš narod rekao, reket”, kazao je Bečić.

Predsjednik GP URA Dritan Abazović podsjetio da je u Hrvatskoj afera sa bivšim premijerom Ivom Sanaderom, koji je uhapšen, počela tako što su, između ostalog, otkrivene i nelegalne donacije HDZ-u: “Tada su uhapšeni izvršni direktor partije, sekretar... i na kraju Sanader, koji je bio predsjednik HDZ-a...”.

Stankovićev sin podržao Stijepovića

Sin VDT Ivice Stankovića, Aleksa Stanković je na Facebooku postavio fotografiju sa Stijepovićem uz napis: The best man (najbolji čovjek). On je to učinio nekoliko sati nakon što je objavljen snimak na kom Knežević Slavoljubu Stijepoviću predaje kovertu.

Vuković da kaže o čemu je pričao sa Kneževićem u Skupštini

Iz DF-a su juče pozvali poslanika DPS-a Miodraga Vukovića, bišeg dekana Pravnog fakulteta Univerziteta “Mediteran”, u vlasništvu Kneževića, da saopšti o čemu su njih dvojica razgovarali u decembru u Skupštini Crne Gore. “Da li je tačno da je razgovor trajao sat vremena, i to u kancelarijama Ustavnog odbora, čiji je Vuković predsjednik? Kako se klupko odmotava, tako se sve više suočavamo sa galerijom glavnih i sporednih likova iz DPS-a, koje je profesor Knežević zadužio raznim funkcijama i apanažama”, tvrde iz DF-a. “Gotovo da zvuči nadrealno da je kancelarija Ustavnog odbora poslužila za razgovor sa zlatnim sponzorom DPS-a, koji, izgleda, u svakom džepu ima najmanje sto hiljada eura zavisno od državnog funkcionera s kojim je imao aranžman. Zato je veoma važno da Miško Vuković saopšti prvo javnosti, a onda vjerovatno i VDT-u (ko god to bude u novom mandatu) zbog čega je profesor Duško Knežević dolazio u Skupštinu, i o čemu su njih dvojica razgovarali”, navode iz Fronta.

Bonus video: