Knežević sa Frontom ispod Katnićevog prozora

Policiji je prijavljen protest pokreta “Do slobode”, iza kojeg stoje Knežević i njegovi saradnici. Izuzev Demokratskog fronta, ostale opozicione partije i pokret Odupri se nijesu planirali da ga podrže
19689 pregleda 122 komentar(a)
Duško Knežević (arhiva), Foto: Boris Pejović
Duško Knežević (arhiva), Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 13.04.2019. 08:41h

Na protestu koji je za četvrtak 18. aprila ispred Specijalnog državnog tužilaštva zakazao vlasnik Atlas grupe Duško Knežević i njegovi saradnici, pojaviće se iz parlamentarne opozicije samo pristalice Demokratskog fronta, potvrđeno je “Vijestima” iz više izvora.

Za Kneževićem je, po zahtjevu SDT-a, raspisana Interpolova potjernica u okviru istrage više krivičnih djela. SDT je početkom mjeseca podiglo optužnicu protiv njega i bivšeg direktora Atlas banke Đorđa Đurđića zbog izdavanja garancije od 12,5 miliona evra arapskoj kompaniji Kaspia property holdings. Knežević se tereti za zloupotrebu položaja u privrednom poslovanju izvršenog putem podstrekavanja, a Đurđić za zloupotrebu položaja u privrednom poslovanju.

Ovo je prva podignuta optužnica u slučaju “Atlas” koji potresa Crnu Goru od kraja prošle godine.

Pokret “Do slobode” osnovao je Knežević, potvrdili su “Vijestima” juče njegovi saradnici, nakon što je prije dva dana iz od strane pokreta najavljen protest na kome će se video bimom vlasnik Atlasa obratiti prisutnima ispred zgrade Tužilaštva.

Kneževićev pokret prijavio je skup Upravi policije, koja ga nije zabranila. “Centru bezbjednosti Podgorica je od strane D. G., 12. aprila 2019. godine, prijavljen protesni skup koji je planiran da se održi ispred zgrade VDT-a, 18. aprila 2019. godine, u vremenskom periodu od 19.00 do 23.00 časa”, saopšteno je “Vijestima” iz Uprave policije.

Iz građanskog pokreta “Odupri se” neće podržati ovaj skup. Član organizacionog odbora Džemal Perović je na pitanje da li će se i taj pokret pridružiti protestu u četvrtak odgovorio: “Naravno da neće”.

Knežević se u više navrata nudio da bude dio protesta #oduprise, a u jednom trenutku se spekulisalo i da će se objaviti prisutnima video porukom. On je, takođe, u saopštenjima slao političke poruke i pozive na rušenje vlasti.

Međutim, organizatori građanskih protesta su njegovu ponudu odbili. “Mi cijenimo da samo on može da uradi tu stvar kao insajder unutar sistema. On se sam legitimisao kao pokajnik i da je spreman da snosi svoj dio odgovornosti. Mi ga pozivamo da on nastav u tom dijelu, a ne da prisvaja naš protest”, rekao je ranije Perović. Član Predsjedništva DF-a Nebojša Medojevićranije je sugerisao da je Kneževiću mjesto u pokretu “Odupri se”.

Kneževićev skup u četvrtak mogao bi podržati jedino Demokratski front (DF). Iz tog saveza “Vijestima” su nezvanično kazali da “oni dolaze na sve proteste protiv kriminalnog režima”. Iz građanskog pokreta URA kažu da njih niko nije ni zvao, da drugi komentar nemaju - osim da ostaju uz pokret “Odupri se” i da podržavaju građanske proteste.

Socijaldemokratska partija (SDP) takođe nije potvrdila da će podržati protest koji organizuje Kneževićev pokret.

Boris Bogdanović (Demokrate) rekao je “Vijestima” da oni mjesecima kompletnu partijsku infrastrukturu usmjeravaju na organizaciji i omasovljenja protesta “Gotov je! Ne boj se.” i “Odupri se”.”Tako da smo maksimalno angažovani i usmjereni na te aktivnosti koje podrazumijevaju svakodnevne akcije vaninstitucionalnog organizovanja i djelovanja širom Crne Gore. Svim građanima Crne Gore koji demokratski, građanski, evropski protestuju protiv aktuelnog režima i brojnih anomalija u našem društvu, želimo sreću, ali nijesmo upoznati sa sadržajem konkretnog protesta,” rekao je Bogdanović.

U pozivu na protest pokret “Do slobode” navodi se da “nastavljajući izražavanje građanskog bunta zbog uzurpacije državnih institucija i njihovog pretvaranja u poslugu režima, prije svih specijalnog državnog tužioca, pokret ‘Do slobode’ poziva sve građane koji žele da učestvuju u oslobađanju Crne Gore od kriminalne hobotnice i korumpiranog sistema, da zajedno nastavimo ka cilju i natjeramo i vrh režima i njegove pione da se suoče sa posljedicama svojih činjenja”.

“Ideološke, nacionalne i druge razlike su za nas irelevantne. Naš jedini cilj je demokratsko konstituisanje vlasti, odgovorne pred svojim narodom, vladavina prava, sloboda medija i prosperitetna ekonomija. Zato pozivamo sve slobodoumne građane, bez obzira da li su podržavaoci ove ili one partije, sva udruženja građana, sindikate, studente i penzionere da nam se pridruže 18. aprila”, navodi se u saopštenju.

“On nikada nije osuđen, nije valjda lažna optužnica kriterijum “

“Knežević nikada nije osuđen ni prekršajno ni krivično. Nije valjda lažna optužnica sluge prve familije Milivoja Katnića kriterijum koji nekoga diskvalifikuje ako želi da u svojoj otadžbini postoji vladavina prava, što je uslov svih uslova za razvijanje biznisa i prosperitetnu ekonomiju,” odgovor je medijskog tima “Pokreta

Do slobode” na pitanje da li smatraju da je legitimno da Knežević, koji je optužen za nezakonito izdavanje i odobrenje garancija Atlas banke i osumnjičen za druga djela, organizuje paralelni protest.

“Knežević je bio najglasniji zagovornik okupljanja opozicije i organizatora protesta Oduprise, te potom potpisivanja Sporazuma o budućnosti. Mi sada nastavljamo tamo gdje se zastalo,smatrajući saveznicima sve koji se bore za slobodnu Crnu Goru i zahtijevaju promjene, koje podrazumijevaju i tehničku vladu za pripremu slobodnih izbora. Organizacija Oduprise radi na svoj način, mi na svoj, a cilj nam je isti. Nije skup koji smo zakazali za 18. april usmjeren ni protiv koga osim protiv režima koji nam je svima oteo Crnu Goru,” odgovor je na pitanjezbog čega se organizuje protest u momentu kada su građanski pokret “Odupri se” i opozicione partije postigli saglasnost i krenuli zajedno u akciju

Policija saslušavala Perovića, iz pokreta “Odupri se” Kažu da je to zastrašivanje građana

Podgorička policija saslušala je u četvrtak aktiviste građanskog pokreta “Odupri se” Džemala Perovića, Danijelu Đurišić, Vanju Đurišića, Nikolu Grdinića i Dragana Sošića zbog performansa ispred Vrhovnog državnog tužilaštva u četvrtak, saopšteno je “Vijestima” iz tog pokreta. “Svakodnevno pozivanje na informativne razgovore aktivista, organizatora, a juče i lidera pokreta ‘Odupri se - 97.000’ samo je jedan od očekivanih metoda kojima režim pokušava da isprepada pobunjene građane”.

Povod za okupljanje ispred VDT-a bio je inicident tokom performansa ispred CEDIS-a dan ranije, koji u tom pokretu karakterišu kao “fizički napad na slobodne građane”. Iz #odupri se podsjećaju da je ranije saslušavan i Demir Hodžić.

“Vlast je ozbiljno uzdrmana i zato na sve načine pokušava da očuva i ono krhko jedinstvo među svojim pristalicama, koje je ionako više odglumljeno nego stvarno”, dodaju iz pokreta “Odupri se”. Jasno je, tvrde oni, da režim, zbog izuzetne pažnje koju Brisel i Evropa posvećuju masovnim protestima, ne smije preduzeti nijednu radikalnu mjeru protiv vođa i aktivista “Odupri se - 97.000”. Jedino što može da pokuša jeste da policijskim saslušanjima vrši pritisak na sve nas da odustanemo. To im, na žalost njihovu i radost građana, neće poći za rukom,” poručuju iz “Odupri se”. Oni su najavili da će tokom vikenda razgovarati sa građanima 12 opština.

Bonus video: